Kakve su mobilne brzine korisnika iz jugoistočne Europe u roamingu

Kakve su mobilne brzine korisnika iz jugoistočne Europe u roamingu

Foto: Fotolia

Tvrtka Ookla, koja stoji iza popularnog alata za mjerenje brzine interneta SpeedTest, objavila je podatke o mobilnim brzinama korisnika. Usporedili su brzine u domaćim mrežama i one u roamingu, a izvještaj su napravili i regionalno, odnosno za područje jugoistočne Europe.

Kao podlogu za izračun statistike uzeli su podatke ukupno 2,7 milijuna korisničkih mjerenja u prvom polugodištu ove godine prilikom korištenja LTE mreža. U rezultatima su objavili medijan brzine u domaćim mrežama i u inozemstvu, ali valja napomenuti kako se podaci odnose samo na korisnike pametnih telefona koje pokreće operativni sustav Android.

Iz Ookle su pojasnili kako u istraživanju nisu iskazane vrijednosti za korisnike iz Albanije, BiH, Makedonije i Crne gore, budući da nije bilo obavljeno dovoljno mjerenja u roamingu kako bi rezultati mogli prikazati realnu sliku. Generalno gledajući, korisnici iz promatranih država mahom u roamingu imaju manju brzinu i veću latenciju, no vidljivo je i kako se mobilno roaming iskustvo razlikuje ovisno o tomu iz koje zemlje korisnik dolazi.

Najveću prosječnu brzinu LTE mreža u svojoj zemlji imaju Bugari, 37,97 Mbps, ali su im brzine u roamingu osjetno manje, čak 52 posto. Gledano po "domaćim" brzinama Hrvatska je druga s 34,50 Mbps, ali i najbolja kada su u pitanju brzine u roamingu koje iznose 31,67 Mbps. Od svih država koje imaju manju brzinu u inozemstvu nego u domaćoj mreži, Hrvatska je zabilježila najmanju razliku od samo 8,2 posto.

Zanimljivo je istaknuti kako najmanju brzinu u domaćim LTE mrežama imaju Slovenci, 26,26 Mbps. Zahvaljujući tome, oni su jedini koji su u regiji zabilježili bolje brzine u roamingu nego u svojoj državi. Tako je medijan roaming brzine za Slovence 7,6 posto veći od domaćih brzina i iznosi 28,26 Mbps.

Najmanju latenciju mreže, odnosno ping, u svojoj zemlji bilježe Srbi i Slovenci, prosječno 19 milisekundi. Hrvatska je tu najlošija s 26 milisekundi u prosjeku. Gledano po latenciji u gostujućim LTE mrežama, najmanji ping bilježi Srbija, 31 ms. Uvjerljivo najlošiju latenciju u roamingu imaju Grci, čak 144 ms. Hrvatska je treća na popisu promatranih zemalja s pingom od 84 ms u roamingu.

Još iz kategorije

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

19.02.2019. komentiraj

Intel i Ericsson sklopili su višegodišnje partnerstvo kako bi razvili softverske i hardverske upravljačke platforme za mobilne mreže pete generacije (5G), NFV (network function virtualisation) i distribuirani cloud. Pritom će kombinirati Ericssonov SDI (software-defined infrastructure) upravljački softver i Intelov Rack Scale Design.

Infobip u Tuzli otvorio ured i planira do kraja godine zaposliti još 80 stručnjaka

Infobip u Tuzli otvorio ured i planira do kraja godine zaposliti još 80 stručnjaka

19.02.2019. komentiraj

Kompanija Infobip, jedna od vodećih regionalnih IT kompanija s globalnim uspjehom, u Tuzli je u ponedjeljak otvorila svoj 61. ured u svijetu te 25 novih radnih mjesta za IT i business stručnjake koji će imati priliku razvijati inovativna komunikacijska rješenja za vodeće svjetske kompanije poput WhatsAppa, Ubera i mnogih drugih.

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

18.02.2019. komentiraj

Huawei nije samo među tri najveća proizvođača pametnih telefona na svijetu i prvi u Kini, ta kompanija je i vodeća kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) pa činjenica da joj se otežava ili onemogućava poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Japanu, Južnoj Koreji i Europskoj uniji, nije baš najpozitivnija. Upravo zato kineski gigant javno obznanjuje da prihvaća strože kontrole kako bi mogao bezbrižno ostati na 5G tržištu, ali i onom koje se tiče pametnih telefona.