Kakve su mobilne brzine korisnika iz jugoistočne Europe u roamingu

Kakve su mobilne brzine korisnika iz jugoistočne Europe u roamingu

Foto: Fotolia

Tvrtka Ookla, koja stoji iza popularnog alata za mjerenje brzine interneta SpeedTest, objavila je podatke o mobilnim brzinama korisnika. Usporedili su brzine u domaćim mrežama i one u roamingu, a izvještaj su napravili i regionalno, odnosno za područje jugoistočne Europe.

Kao podlogu za izračun statistike uzeli su podatke ukupno 2,7 milijuna korisničkih mjerenja u prvom polugodištu ove godine prilikom korištenja LTE mreža. U rezultatima su objavili medijan brzine u domaćim mrežama i u inozemstvu, ali valja napomenuti kako se podaci odnose samo na korisnike pametnih telefona koje pokreće operativni sustav Android.

Iz Ookle su pojasnili kako u istraživanju nisu iskazane vrijednosti za korisnike iz Albanije, BiH, Makedonije i Crne gore, budući da nije bilo obavljeno dovoljno mjerenja u roamingu kako bi rezultati mogli prikazati realnu sliku. Generalno gledajući, korisnici iz promatranih država mahom u roamingu imaju manju brzinu i veću latenciju, no vidljivo je i kako se mobilno roaming iskustvo razlikuje ovisno o tomu iz koje zemlje korisnik dolazi.

Najveću prosječnu brzinu LTE mreža u svojoj zemlji imaju Bugari, 37,97 Mbps, ali su im brzine u roamingu osjetno manje, čak 52 posto. Gledano po "domaćim" brzinama Hrvatska je druga s 34,50 Mbps, ali i najbolja kada su u pitanju brzine u roamingu koje iznose 31,67 Mbps. Od svih država koje imaju manju brzinu u inozemstvu nego u domaćoj mreži, Hrvatska je zabilježila najmanju razliku od samo 8,2 posto.

Zanimljivo je istaknuti kako najmanju brzinu u domaćim LTE mrežama imaju Slovenci, 26,26 Mbps. Zahvaljujući tome, oni su jedini koji su u regiji zabilježili bolje brzine u roamingu nego u svojoj državi. Tako je medijan roaming brzine za Slovence 7,6 posto veći od domaćih brzina i iznosi 28,26 Mbps.

Najmanju latenciju mreže, odnosno ping, u svojoj zemlji bilježe Srbi i Slovenci, prosječno 19 milisekundi. Hrvatska je tu najlošija s 26 milisekundi u prosjeku. Gledano po latenciji u gostujućim LTE mrežama, najmanji ping bilježi Srbija, 31 ms. Uvjerljivo najlošiju latenciju u roamingu imaju Grci, čak 144 ms. Hrvatska je treća na popisu promatranih zemalja s pingom od 84 ms u roamingu.

Još iz kategorije

Mreža za internet stvari od Odašiljača i veza u  Zagreb, Split, Rijeku i Osijek

Mreža za internet stvari od Odašiljača i veza u Zagreb, Split, Rijeku i Osijek

13.12.2018. komentiraj

Prateći najnovije tehnologije Odašiljači i veze podigli su IoT mrežu koja trenutno pokriva gradove Zagreb, Split, Rijeku i Osijek. OIV infrastruktura za IoT mreže bazirana je na LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) koja omogućuje razvoj pametnih gradova (Smart Cities), pametnih zgrada (Smart Buldings), ali i pametne poljoprivrede (Smart Agriculture).

O2 od Ericssona traži čak 100 milijuna funti kao nadoknadu za štetu zbog urušavanja mreža

O2 od Ericssona traži čak 100 milijuna funti kao nadoknadu za štetu zbog urušavanja mreža

13.12.2018. komentiraj

Britanski mobilni operater O2 potražuje milijune funti za naknadu štete koja je navodno nastala nakon što se na cijeli dan srušila mreža koju održava Ericsson. Naravno, tu štetu bi trebala nadoknaditi upravo ta švedska kompanija i procjenjuje se da bi ukupni „račun“ trebao iznositi oko stotinu milijuna funti.

Davor Tomašković 1. travnja 2019. odlazi iz HT-a, njegovim nasljednikom imenovan je Konstantinos Nempis

Davor Tomašković 1. travnja 2019. odlazi iz HT-a, njegovim nasljednikom imenovan je Konstantinos Nempis

11.12.2018. komentiraj

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora Hrvatskog Telekoma, Davor Tomašković podnio je ostavku i najavio da 1. travnja 2019. odlazi s pozicije Predsjednika Uprave HT-a i nastavlja karijeru izvan DT Grupe. Nadzorni odbor na njegovo je mjesto imenovao Konstantinosa Nempisa, koji će dužnosti predsjednika Uprave preuzeti 1. travnja 2019. godine.