Kakve su mobilne brzine korisnika iz jugoistočne Europe u roamingu

Kakve su mobilne brzine korisnika iz jugoistočne Europe u roamingu

Foto: Fotolia

Tvrtka Ookla, koja stoji iza popularnog alata za mjerenje brzine interneta SpeedTest, objavila je podatke o mobilnim brzinama korisnika. Usporedili su brzine u domaćim mrežama i one u roamingu, a izvještaj su napravili i regionalno, odnosno za područje jugoistočne Europe.

Kao podlogu za izračun statistike uzeli su podatke ukupno 2,7 milijuna korisničkih mjerenja u prvom polugodištu ove godine prilikom korištenja LTE mreža. U rezultatima su objavili medijan brzine u domaćim mrežama i u inozemstvu, ali valja napomenuti kako se podaci odnose samo na korisnike pametnih telefona koje pokreće operativni sustav Android.

Iz Ookle su pojasnili kako u istraživanju nisu iskazane vrijednosti za korisnike iz Albanije, BiH, Makedonije i Crne gore, budući da nije bilo obavljeno dovoljno mjerenja u roamingu kako bi rezultati mogli prikazati realnu sliku. Generalno gledajući, korisnici iz promatranih država mahom u roamingu imaju manju brzinu i veću latenciju, no vidljivo je i kako se mobilno roaming iskustvo razlikuje ovisno o tomu iz koje zemlje korisnik dolazi.

Najveću prosječnu brzinu LTE mreža u svojoj zemlji imaju Bugari, 37,97 Mbps, ali su im brzine u roamingu osjetno manje, čak 52 posto. Gledano po "domaćim" brzinama Hrvatska je druga s 34,50 Mbps, ali i najbolja kada su u pitanju brzine u roamingu koje iznose 31,67 Mbps. Od svih država koje imaju manju brzinu u inozemstvu nego u domaćoj mreži, Hrvatska je zabilježila najmanju razliku od samo 8,2 posto.

Zanimljivo je istaknuti kako najmanju brzinu u domaćim LTE mrežama imaju Slovenci, 26,26 Mbps. Zahvaljujući tome, oni su jedini koji su u regiji zabilježili bolje brzine u roamingu nego u svojoj državi. Tako je medijan roaming brzine za Slovence 7,6 posto veći od domaćih brzina i iznosi 28,26 Mbps.

Najmanju latenciju mreže, odnosno ping, u svojoj zemlji bilježe Srbi i Slovenci, prosječno 19 milisekundi. Hrvatska je tu najlošija s 26 milisekundi u prosjeku. Gledano po latenciji u gostujućim LTE mrežama, najmanji ping bilježi Srbija, 31 ms. Uvjerljivo najlošiju latenciju u roamingu imaju Grci, čak 144 ms. Hrvatska je treća na popisu promatranih zemalja s pingom od 84 ms u roamingu.

Još iz kategorije

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa

13.06.2019. komentiraj

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa, a za sve je ponovno odgovoran China Telecom. Naime, treći najveći operater i internetski poslužitelj u Kini često čini ovakve stvari pa potom tvrdi kako se radilo samo o greški u sustavu.

Dolazi nam 5G – što to zapravo znači i možemo li isključiti mobilne mreže

Dolazi nam 5G – što to zapravo znači i možemo li isključiti mobilne mreže

13.06.2019. komentiraj

Prošli su europski izbori i populizam sada već jedne raspadnute političke stranke oko zračenja je splasnuo, iz druge su se povukli onako vojničkim žargonom na rezervne položaje i to je ono što se danas događa oko 5G. Istraživački tim ICTbusiness.info, jer eto nazvali smo se istraživačima jer dobro zvuči iako to zapravo formalno pravno nismo ali sustavno telekom tržište pratimo već 25 godina i to iz perspektive zainteresirane javnosti odlučio je s vama podijeliti priču o 5G mrežama, zračenju, mogućnostima, očekivanjima.

Huawei s Rusijom potpisao sporazum o razvoju 5G mreža

Huawei s Rusijom potpisao sporazum o razvoju 5G mreža

12.06.2019. komentiraj

Kineski tehnološki div Huawei potpisao je sporazum s ruskom telekomom MTS o razvoju tehnologije 5G mobilnih mreža u Rusiji, a Peking paralelno priprema teren za gradnju suvremene komunikacijske infrastrukture u Kini. Sporazumom je dogovoren razvoj 5G tehnologija i pokretanje pilot projekata mreža pete generacije u 2019. i 2020. godini.