Japanski telekom operater SoftBank dogovorio s Ericssonom i Nokijom izgradnju 5G mreže

Japanski telekom operater SoftBank dogovorio s Ericssonom i Nokijom izgradnju 5G mreže

Foto: DepositPhotos

Japanski telekom SoftBank najavio je partnerstvo s Ericssonom i Nokiom vezano uz mobilne mreže pete generacije (5G), što taj trio postavlja u iznimno dobru situaciju na tržištu. Također, imaju partnerstva otprije pa im sve ovo neće biti nikakav novitet, dapače, lakše će obaviti sve što su planirali po pitanju razvoja.

Ono što svi dobivaju je sljedeće... SoftBank donosi 3,9-4,0 GHz  i 29,1-29,5 GHz frekvencijske opsege, Ericsson omogućava svoj Ericsson Radio System i Nokia donosi svoja AirScale rješenja kako bi nadogradila SoftBankove mrežne mogućnosti. Dakle, svi daju nešto svoje kako bi zajedno bili jači no sami i u jednom trenutku.

Također, otprije su svi troje radili na tome kako prepoznati gdje unutar SoftBankove mreže postaviti ćelije, a za to im je pomoglo strojno učenje. Znači, skup naprednih tehnologija pomogao je u promicanju one koja će dogodine biti standard u svijetu te potaknuti brojne industrije na razvoj, kao i dodatni napredak u svakom smislu.

Inače, SoftBank kao dio SoftBank Group konglomerata pohvalio se da ima ukupno 22 milijuna mobilnih pretplatnika. No, treba znati da se pritom računaju i oni koji su dio Y!mobile i Line Mobile brendova, također u vlasništvu konglomerata. Inače, SoftBank Group toliko je moćan da si je dozvolio prošlog tjedna zabranu prodaje Huawei pametnih telefona, što je kineskoj kompaniji uvelike naštetilo jer u Japanu je imalo dobre poslovne rezultate.

Samo, s obzirom da je Huawei najjači na 5G tržištu, jasno je da se ovaj potez motivirao tim detaljima, bez ikakve sumnje. Uostalom, Japan ide za Sjedinjenim Američkim Državama kad se radi o zabrani poslovanja za Huawei na 5G planu u zemlji i to daje dodatni prostor SoftBanku. A s ovim partnerstvom mogao bit biti zanimljiv i na američkom tržištu, kao zamjena za Huawei.

Dodatni je to dokaz da na tuđoj nesreći drugi traže svoju priliku, baš kao uvijek kroz povijest...

Još iz kategorije

HT završio modernizaciju mobilne mreže

HT završio modernizaciju mobilne mreže

19.02.2020. komentiraj

Uvođenjem najsuvremenije opreme u Hrvatskoj završena je potpuna modernizacija mobilne mreže Hrvatskog Telekoma, koja je spremna za 5G tehnologiju i napredne usluge budućnosti. Riječ je o najvećoj privatnoj infrastrukturnoj investiciji u Hrvatskoj u 2019. godini, u sklopu koje je HT uložio više od milijardu kuna u obnovu svih odašiljača svoje mreže, koji sada svi podržavaju 4G/LTE tehnologiju. Povećana je pokrivenost u objektima sa 76 na 89 posto, a korisničke brzine su povećane za 75 posto u odnosu na 2017. godinu, čime je poboljšana i ujednačena kvaliteta mobilnih usluga za sve korisnike u Hrvatskoj. Bez obzira žive li u gradovima ili u ruralnim sredinama Lijepe naše, na svojim mobitelima korisnici će imati vidljivu oznaku 4G koja garantira sve mobilne usluge bez pucanja, smrzavanja i zastajkivanja.

Njemačka dozvolila Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka dozvolila Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.02.2020. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei i službeno je dobio dopuštenje za rad na mobilnim mrežama pete generacije (5G) u Njemačkoj jer Kršćanski demokrati (Christian Democrats CDU) i Kršćansko-socijalna unija (Christian Social Union CSU) glasali su protiv njegova isključenja iz budućih javnih nabava za uspostavu te mreže u zemlji.

Pad prihoda i dobiti HT-a u 2019. godini

Pad prihoda i dobiti HT-a u 2019. godini

18.02.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom u prošloj poslovnoj godini zabilježio je pad prihoda na 7,885 milijardi kuna što je za 0,81 posto manje negoli u poslovnoj 2018. godini. Dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) prije jednokratnih stavki nakon najmova u 2019. godini iznosi 2.908 milijuna kuna te je za 4,1 posto niža u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uglavnom zbog povećanih materijalnih i roaming troškova te troškova osoblja. Zadržana je visoka marža EBITDA-e nakon najmova na razini od 37,7 posto.