Japanski telekom operater SoftBank dogovorio s Ericssonom i Nokijom izgradnju 5G mreže

Japanski telekom operater SoftBank dogovorio s Ericssonom i Nokijom izgradnju 5G mreže

Foto: DepositPhotos

Japanski telekom SoftBank najavio je partnerstvo s Ericssonom i Nokiom vezano uz mobilne mreže pete generacije (5G), što taj trio postavlja u iznimno dobru situaciju na tržištu. Također, imaju partnerstva otprije pa im sve ovo neće biti nikakav novitet, dapače, lakše će obaviti sve što su planirali po pitanju razvoja.

Ono što svi dobivaju je sljedeće... SoftBank donosi 3,9-4,0 GHz  i 29,1-29,5 GHz frekvencijske opsege, Ericsson omogućava svoj Ericsson Radio System i Nokia donosi svoja AirScale rješenja kako bi nadogradila SoftBankove mrežne mogućnosti. Dakle, svi daju nešto svoje kako bi zajedno bili jači no sami i u jednom trenutku.

Također, otprije su svi troje radili na tome kako prepoznati gdje unutar SoftBankove mreže postaviti ćelije, a za to im je pomoglo strojno učenje. Znači, skup naprednih tehnologija pomogao je u promicanju one koja će dogodine biti standard u svijetu te potaknuti brojne industrije na razvoj, kao i dodatni napredak u svakom smislu.

Inače, SoftBank kao dio SoftBank Group konglomerata pohvalio se da ima ukupno 22 milijuna mobilnih pretplatnika. No, treba znati da se pritom računaju i oni koji su dio Y!mobile i Line Mobile brendova, također u vlasništvu konglomerata. Inače, SoftBank Group toliko je moćan da si je dozvolio prošlog tjedna zabranu prodaje Huawei pametnih telefona, što je kineskoj kompaniji uvelike naštetilo jer u Japanu je imalo dobre poslovne rezultate.

Samo, s obzirom da je Huawei najjači na 5G tržištu, jasno je da se ovaj potez motivirao tim detaljima, bez ikakve sumnje. Uostalom, Japan ide za Sjedinjenim Američkim Državama kad se radi o zabrani poslovanja za Huawei na 5G planu u zemlji i to daje dodatni prostor SoftBanku. A s ovim partnerstvom mogao bit biti zanimljiv i na američkom tržištu, kao zamjena za Huawei.

Dodatni je to dokaz da na tuđoj nesreći drugi traže svoju priliku, baš kao uvijek kroz povijest...

Još iz kategorije

Složenost postupka koji se dijeli između ministarstva, agencija i lokalne samouprave

Složenost postupka koji se dijeli između ministarstva, agencija i lokalne samouprave

24.06.2019. komentiraj

Za telekome gradnja baznih stanica nije nimalo jednostavan postupak jer potrebno je ispoštovati niz propisa i zakonskih i podzakonskih akata, ali i proći ministarstva agencije i lokalnu samoupravu da bi sve bilo po zakonu. Tako će biti i za 5G bazne stanice kojih će biti više nego za 4G bazne stanice. Zanimljivo je da populistički nastrojeni političari lupetaju kako je sve to jednostavno i bez kontrole, pa smo upitali domaćeg telekom regulatora HAKOM kako stvari zapravo stoje s baznim stanicama.

Vrlo složen postupak izgradnje baznih postaja – ministarstvo ističe kako je HAKOM ključan

Vrlo složen postupak izgradnje baznih postaja – ministarstvo ističe kako je HAKOM ključan

21.06.2019. komentiraj

Kako graditi bazne postaje, što je po pitanju građevine potrebno upitali smo nadležno ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i oni ističu da sukladno Zakonu o prostornom uređenju, jedinice lokalne samouprave (gradovi i općine) te županije i grad Zagreb, kao nositelji planiranja na svom području, određuju lokacije i druge uvjete gradnje antenskih stupova, prihvata i elektroničke komunikacijske infrastrukture, uz sudjelovanje i mišljenje HAKOM-a.

Ministarstvo zdravstva provodi kontrole sukladno zakonu nad baznim stanicama telekoma

Ministarstvo zdravstva provodi kontrole sukladno zakonu nad baznim stanicama telekoma

19.06.2019. komentiraj

Nastavljamo s temom dolaska 5G mreža, baznim stanicama i kontrolama. Kako neki misle da je to jednostavan postupak u ovoj seriji tekstova pokazat ćemo kako to nimalo nije slučaj, a nakon Državnog inspektorata koji je preuzeo poslove koje su inspekcije provodile do početka travnja ove godine, pitali smo ministarstvo zdravstva što oni sve moraju napraviti kako bi sve bilo u skladu sa zakonom.