Izgradnja optike u SV. Nedjelji, Samoboru i Stupniku 75 milijuna kuna

Izgradnja optike u SV. Nedjelji, Samoboru i Stupniku 75 milijuna kuna
DepositPhotos

Hrvatski Telekom započeo je s izgradnjom svjetlovodne infrastrukture u Gradu Svetoj Nedelji, Gradu Samoboru i Općini Stupnik. Time će 13.643 "bijele" adrese na ovom području imati brzi (+40 Mbit/s) i ultrabrzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu.

Hrvatski Telekom će u ovaj projekt uložiti više od 43 milijuna kuna. Preostali iznos, više od 32 milijuna kuna, sufinancirat će Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Riječ je o jednom od 13 projekata u sklopu kojih će HT do kraja 2023. godine izgraditi svjetlovodnu mrežu koja omogućuje brzine od najmanje 100 Mbit/s za gotovo 150 tisuća novih korisnika u gradovima, općinama, prigradskim i ruralnim dijelovima Hrvatske.

Projekt se provodi prema strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na područjima gdje ne postoji dovoljan komercijalni interes za ulaganje. Ukupna vrijednost projekta izgradnje svjetlovodne infrastrukture u Svetoj Nedelji, Samoboru i Stupniku iznosi više od 76 milijuna kuna.

Ovim projektom poboljšat će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarstva.

"Ulaganjem u ovaj projekt stanovnicima Svete Nedelje, Samobora i Stupnika osiguravamo brz i kvalitetan pristup internetu, što će u konačnici povećati kvalitetu života lokalnog stanovništva. Ekonomski učinci ovog investicijskog ciklusa iznimno su značajni budući da povećanje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj dovodi do osnivanja novih tvrtki, otvaranja novih radnih mjesta te povećanja učinkovitosti javnih i privatnih usluga“, rekao je Milan Meden, direktor Implementacije pristupne mreže i Sektor operacija u Hrvatskom Telekomu.

Next Generation Access - NGA mreža koju će HT izgraditi u sklopu ovog projekta bit će otvorena, što znači da će svi ostali operatori i davatelji elektroničkih komunikacijskih usluga imati otvoren pristup mrežama te će, kao i HT, moći ponuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području koje projekt obuhvaća. U sklopu ovog projekta mreža nove generacije doći će u dijelove zemlje u kojima ne postoji te tako svim stanovnicima tih područja omogućiti korištenje suvremene tehnologije.