Izazovna godina obilježena 5G-om

Izazovna godina obilježena 5G-om

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Ericsson Nikola Tesla bila je uspješna zahvaljujući stalnim ulaganjima u transformaciju i prilagodbu kompanije tržišnim i tehnološkim promjenama, ističe za ICTbusiness.info Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle i dodaje da su pažljivo i kontinuirano pratili i analizirali sve rizike vezano za pandemiju, uključujući poremećaje u globalnom opskrbnom lancu, kao i  ekonomsku i političku situaciju na pojedinim tržištima.

Ona smatra kako su ih većinom uspjeli otkloniti ili ublažiti, pojašnjava Gordana Kovačević i napominje kako je za kompaniju iznimno važna bila dodjela 5G spektra operatorima u Hrvatskoj čime je otvoreno novo poglavlje u implementaciji 5G tehnologije koja ima potencijal transformirati našu ekonomiju.

Kako ocjenjujete ovu poslovnu godinu koja je na izmaku?

U Ericsson Nikola Tesla Grupi godinu na izmaku pamtit ćemo kao još jednu u kojoj smo se uz puno umijeća, znanja i predanosti učinkovito nosili sa zdravstvenim, ekonomskim i društvenim posljedicama pandemije te u kojoj smo, unatoč svim tim izazovima, ostvarili definirane poslovne ciljeve. Bili smo uspješni zahvaljujući stalnim ulaganjima u transformaciju i prilagodbu kompanije tržišnim i tehnološkim promjenama. Pažljivo smo i kontinuirano pratili i analizirali sve rizike vezano za pandemiju, uključujući poremećaje u globalnom opskrbnom lancu, kao i  ekonomsku i političku situaciju na pojedinim tržištima, a naši poslovni rezultati pokazuju da smo ih većinom uspjeli otkloniti ili ublažiti. Nastavili smo graditi inovativnu organizacijsku kulturu visokih performansi i investirati u budućnost.

Koja su za vas bili ključni poslovni događaji?

Jedan od ključnih događaja u 2021. godini svakako je dodjela 5G spektra operatorima u Hrvatskoj čime je otvoreno novo poglavlje u implementaciji 5G tehnologije koja ima potencijal transformirati našu ekonomiju. Ericsson Nikola Tesla Grupa u suradnji sa svim dionicima ekosustava, u kojem su ključni operatori, industrija, javna uprava i sektor obrazovanja, nastoji na najbolji mogući način iskoristiti 5G inovacijski potencijal za kreiranje novih prilika i prihoda u različitim sektorima. Samo tako možemo osigurati održivost i globalnu konkurentnost naše ekonomije uz otvaranje novih radnih mjesta. Na domaćem tržištu, u telekom segmentu, naši partneri HT i A1 Hrvatska su odmah nakon dodijele radio-frekvencijskog spektra za 5G krenuli s punom implementacijom ove nove tehnologije diljem Hrvatske. Naša kompanija, kao isporučitelj rješenja, opreme i usluga za 5G, pružila je veliku podršku operatorima u ovom zahtjevnom procesu. Ponosni smo na činjenicu da nas se prepoznaje i cijeni kao pouzdanog partnera koji kupcu pruža najbolje korisničko iskustvo na kvalitetnoj i sigurnoj infrastrukturi te da neovisna međunarodna testiranja iz godine u godinu potvrđuju kako su mreže naših kupaca najbolje u klasi. Također, kada govorimo o 5G, moramo istaknuti doprinos stručnjaka našeg Razvojno istraživačkog centra koji u okviru globalnih timova rade na projektima za daljnji razvoj ove tehnologije, poput mmWave sustava poznatijih kao high band 5G sustavi ili 5G+ te naše stručnjake iz drugih ekspertnih centara koji su tijekom 2021. godine radili na implementaciji i optimizacijama 5G mreža za Ericssonove strateške kupce diljem svijeta, od Indonezije, Japana, Sjeverne i Južne Amerike do Europe.

U segmentu ICT za Industriju i društvo intenzivno smo radili na inovativnim rješenjima za Industriju 4.0, odnosno projektima u području e-zdravstva, e-poslovanja te javne sigurnosti. Izvrsni tim stručnjaka naše kompanije razvio je i testirao nadogradnju sustava CEZIH te u suradnji s Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom unutarnjih poslova i partnerima, isti integrirao u cjelovito rješenje za EU digitalnu COVID potvrdu. Na taj se način Hrvatska pozicionirala kao prva EU članica koja je osigurala preduvjete, testirala te implementirala  sustav za izdavanje i graničnu kontrolu COVID potvrde. Napravili smo značajan iskorak i u područje e-okoliša te za sustave javnog zdravstva i vodoopskrbe kroz projekt WaterQ, sufinanciran sredstvima europskih fondova, razvijamo rješenje za unaprjeđenje kontrole kvalitete vode.

Odlične rezultate postigli smo i u segmentu upravljanih usluga u izgradnji i održavanju telekomunikacijske infrastrukture. S visokom kvalitetom ostvarili smo  znatno veći volumen usluga u odnosu na također uspješnu prethodnu godinu.

Nastavak trenda zapošljavanja obilježio je i ovu godinu. U Ericssonu Nikoli Tesli radi najveći broj softver developera u RH, a u 2021. godini našem se timu pridružilo oko 500 novih, uglavnom visoko obrazovanih, stručnjaka iz STEM područja.

Kroz našu dugogodišnju uspješnu suradnju s akademskim institucijama u Hrvatskoj i svijetu kontinuirano doprinosimo podizanju kvalitete obrazovanja. Naš Ljetni kamp za STEM studente slavio je ove godine 20 godina održavanja tijekom kojih je ugostio 820 studenata i 150 mentora koji su radili na 380 projekata.

Što očekujete u 2022. godini?

I u 2022. godini očekujemo daljnji nastavak trenda rasta potreba za ICT rješenjima što našoj kompaniji nudi nove prilike na tržištu. Nastavit ćemo investirati u istraživanje, razvoj i implementaciju suvremenih ICT rješenja i vlastitu digitalnu transformaciju. Kao i do sada ulagat ćemo u razvoj znanja i vještina naših zaposlenika koji su ključni za naš uspjeh te otvarati nova radna mjesta. Na taj način osiguravamo uspješno i dugoročno održivo poslovanje naše kompanije te doprinosimo ostvarenju ciljeva EU u digitalnom desetljeću. Imajući na umu snagu ICT-a kao temeljne infrastrukture digitalne budućnosti, pozitivni smo oko daljnjeg razvoja naše industrije te uključivanja ogromnog kreativnog potencijala koji imamo u kompaniji.

Još iz kategorije

Studija otkrila da su gotovo svi WiFi ruteri ranjivi

Studija otkrila da su gotovo svi WiFi ruteri ranjivi

18.01.2022.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost u kompanijama IoT Inspector i CHIP, pregledali su Wi-Fi rutere proizvođača Asus, AVM, D-Link, Netgear, Edimax, TP-Link, Synology i Linksys te otkrili 226 potencijalnih sigurnosnih prijetnji, što nije nimalo poticajno.

U rad puštena testna OIV 5G PrivateNET mreža

U rad puštena testna OIV 5G PrivateNET mreža

14.01.2022.

Krajem prosinca 2021. godine u rad je puštena OIV 5G PrivateNET mreža u prostorijama AD Plastika u Zagrebu, a sve u svrhu testiranja OIV-ove privatne 5G mreže koja ne koristi resurse javne mobilne komunikacijske mreže. Projekt se realizira u suradnji OIV-a, AD Plastika i proizvođača opreme Nokia, a donijet će dodatno iskustvo na području mreže budućnosti i moderne komunikacije.

SMS Firewall prihodi doseći će 4,1 milijarde dolara do 2026.

SMS Firewall prihodi doseći će 4,1 milijarde dolara do 2026.

03.01.2022.

Ukupni SMS firewall prihodi povećat će se s 911 milijuna američkih dolara iz ove godine na 4,1 milijardu dolara u 2026., navodi u prognozi Juniper Research.