Investicije u LTE i dalje vrlo snažne usprkos dolasku 5G

Investicije u LTE i dalje vrlo snažne usprkos dolasku 5G

Foto: DepositPhotos

Iako je mobilna mreža pete generacije (5G) ne samo pred vratima već u nekim dijelovima svijeta u upotrebi, ulaganja i razvoj LTE tehnologije, odnosno, 4G mreža, ne jenjava. Dapače, prema istraživanju provedenom od strane 5G Americas grupacije, 4G se ubrzano širi.

Primjerice, samo u drugom kvartalu ove godine je uspostavljeno više od 250 milijuna novih LTE konekcija, što najbolje potvrđuje koliko je aktualna i uskoro prethodna generacija još uvijek aktualna. Razlog za tako nešto je poprilično jednostavan - LTE je postao iznimno jeftin u vremenu kad 5G kreće u "osvajanje tržišta".

Samo istraživanje, treba naglasiti, tiče se samo sjeverne i Latinske Amerike te Kariba, ali s obzirom da je na ta dva kontinenta tolika "navala" na LTE, jasno je da u ostatku svijeta nije bitno drugačije. Primjerice, prvenstveno se to odnosi na zemlje u razvoju, kao i one manje bogate u prosjeku. S obzirom na sve jeftiniji LTE, on se u njima ubrzano širi.

Pa tako, dok je u sjevernoj Americi LTE rast na 14 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, u Latinskoj Americi i karipskom području je situacija bitno drugačija pa se bilježi rast od 32 posto. Razlozi su također jednostavni, u sjevernoj Americi na jednu osobu dolazi 1,44 LTE konekcija pa prostora za rast baš i nema.

Trajat će ovako nešto još barem dvije godine, kad će prostor za LTE širenje nestati i u zemljama koje su ga prigrlile tek sad na adekvatn način. Zato će 5G nastaviti rast kroz naredne godine, nezaustavljivo. Vjerojatno brže no LTE, koji je od predstavljanja 2010. pa do danas stigao do 4,7 milijardi konekcija. Istovremeno, predviđa se da će 5G do 2023. biti na 1,3 milijarde konekcija, što je svega 13 posto svih konekcija diljem svijeta.

Također, do 2025. bi brojka trebala stići do 3,5 milijarde, a nakon toga će rasti još i brže pa do 2027. vjerojatno bude premašen uspjeh koji je LTE postigao sa svojih 4,7 milijardi konekcija u nutar devet godina koliko postoji na tržištu.

Još iz kategorije

Kina lansirala 5G mrežu

Kina lansirala 5G mrežu

15.11.2019. komentiraj

Kina je prije roka pustila “u pogon” mobilnu mrežu pete generacije (5G) i sad je u svojoj “ponudi” imaju China Telecom, China Unicom i China Mobile, a cijene koje nude su iznimno niske jer se kreću na otprilike 18 američkih dolara mjesečno po paketu!

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

14.11.2019. komentiraj

Hrvatski Telekom otvorio je danas svoj novi Business Showroom, inovacijski centar u kojem će predstavljati svoja najnaprednija tehnološka rješenja kojima digitalizira hrvatske tvrtke i gradove.Uz to, najjači domaći telekom operator predstavio je i svoj novi data centar, odnosno nadograđeni postojeći data centar u Selskoj ulici u Zagrebu gdje će korisnicima biti po prvi put na raspolaganju u Hrvatskoj Microsoft Azure Stack.

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

14.11.2019. komentiraj

Pružatelji komunikacijskih usluga širom svijeta prepoznali su potrebu za brzim uvođenjem umjetne inteligencije (UI) i automatizacije kako bi na troškovno učinkovit način poboljšali korisničko iskustvo u skladu sa sve bržim uvođenjem 5G temeljenog Interneta stvari i Industrije 4.0.