Investicije u LTE i dalje vrlo snažne usprkos dolasku 5G

Investicije u LTE i dalje vrlo snažne usprkos dolasku 5G

Foto: DepositPhotos

Iako je mobilna mreža pete generacije (5G) ne samo pred vratima već u nekim dijelovima svijeta u upotrebi, ulaganja i razvoj LTE tehnologije, odnosno, 4G mreža, ne jenjava. Dapače, prema istraživanju provedenom od strane 5G Americas grupacije, 4G se ubrzano širi.

Primjerice, samo u drugom kvartalu ove godine je uspostavljeno više od 250 milijuna novih LTE konekcija, što najbolje potvrđuje koliko je aktualna i uskoro prethodna generacija još uvijek aktualna. Razlog za tako nešto je poprilično jednostavan - LTE je postao iznimno jeftin u vremenu kad 5G kreće u "osvajanje tržišta".

Samo istraživanje, treba naglasiti, tiče se samo sjeverne i Latinske Amerike te Kariba, ali s obzirom da je na ta dva kontinenta tolika "navala" na LTE, jasno je da u ostatku svijeta nije bitno drugačije. Primjerice, prvenstveno se to odnosi na zemlje u razvoju, kao i one manje bogate u prosjeku. S obzirom na sve jeftiniji LTE, on se u njima ubrzano širi.

Pa tako, dok je u sjevernoj Americi LTE rast na 14 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, u Latinskoj Americi i karipskom području je situacija bitno drugačija pa se bilježi rast od 32 posto. Razlozi su također jednostavni, u sjevernoj Americi na jednu osobu dolazi 1,44 LTE konekcija pa prostora za rast baš i nema.

Trajat će ovako nešto još barem dvije godine, kad će prostor za LTE širenje nestati i u zemljama koje su ga prigrlile tek sad na adekvatn način. Zato će 5G nastaviti rast kroz naredne godine, nezaustavljivo. Vjerojatno brže no LTE, koji je od predstavljanja 2010. pa do danas stigao do 4,7 milijardi konekcija. Istovremeno, predviđa se da će 5G do 2023. biti na 1,3 milijarde konekcija, što je svega 13 posto svih konekcija diljem svijeta.

Također, do 2025. bi brojka trebala stići do 3,5 milijarde, a nakon toga će rasti još i brže pa do 2027. vjerojatno bude premašen uspjeh koji je LTE postigao sa svojih 4,7 milijardi konekcija u nutar devet godina koliko postoji na tržištu.

Još iz kategorije

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

17.10.2019. komentiraj

Tvrtka RUNE Crow, u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network), kojeg provodi na području Republike Hrvatske.  Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije). S izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps.

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

17.10.2019. komentiraj

Visoki trgovački sud odbio je žalbu najjačeg domaćeg telekoma HT-a i odredio kaznu u visini od 28,1 milijuna kuna jer je 2015 i 2016. kršio odredbe zakona o elektroničkim komunikacijama jer nije dostavljao potrebnu dokumentaciju telekom regulatoru HAKOM-u.

Tele2 zabilježio rast prihoda 8 posto, dok je EBITDA rasla 71 posto

Tele2 zabilježio rast prihoda 8 posto, dok je EBITDA rasla 71 posto

17.10.2019. komentiraj

Najnoviji poslovni rezultati trećeg po veličini domaćeg telekom operatora Tele2 pokazuju rast prihoda od 6 posto u trećem kvartalu ove godine na 588 milijuna švedskih kruna, dok je na godišnjoj razini rast i veći iznosi 8 posto.  Švedski vlasnik Tele2 AB objavio je ove rezultati Tele2 vjerojatno po posljednji put jer je hrvatski dio poslovanja prodan United Grupi i još se samo čekaju regulatorna dopuštenja. To se vidi i u samom izvješću gdje se Tele2 Hrvatska navodi kao dio poslovanje koji prestaje postojati.