Investicije u LTE i dalje vrlo snažne usprkos dolasku 5G

Investicije u LTE i dalje vrlo snažne usprkos dolasku 5G

Foto: DepositPhotos

Iako je mobilna mreža pete generacije (5G) ne samo pred vratima već u nekim dijelovima svijeta u upotrebi, ulaganja i razvoj LTE tehnologije, odnosno, 4G mreža, ne jenjava. Dapače, prema istraživanju provedenom od strane 5G Americas grupacije, 4G se ubrzano širi.

Primjerice, samo u drugom kvartalu ove godine je uspostavljeno više od 250 milijuna novih LTE konekcija, što najbolje potvrđuje koliko je aktualna i uskoro prethodna generacija još uvijek aktualna. Razlog za tako nešto je poprilično jednostavan - LTE je postao iznimno jeftin u vremenu kad 5G kreće u "osvajanje tržišta".

Samo istraživanje, treba naglasiti, tiče se samo sjeverne i Latinske Amerike te Kariba, ali s obzirom da je na ta dva kontinenta tolika "navala" na LTE, jasno je da u ostatku svijeta nije bitno drugačije. Primjerice, prvenstveno se to odnosi na zemlje u razvoju, kao i one manje bogate u prosjeku. S obzirom na sve jeftiniji LTE, on se u njima ubrzano širi.

Pa tako, dok je u sjevernoj Americi LTE rast na 14 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, u Latinskoj Americi i karipskom području je situacija bitno drugačija pa se bilježi rast od 32 posto. Razlozi su također jednostavni, u sjevernoj Americi na jednu osobu dolazi 1,44 LTE konekcija pa prostora za rast baš i nema.

Trajat će ovako nešto još barem dvije godine, kad će prostor za LTE širenje nestati i u zemljama koje su ga prigrlile tek sad na adekvatn način. Zato će 5G nastaviti rast kroz naredne godine, nezaustavljivo. Vjerojatno brže no LTE, koji je od predstavljanja 2010. pa do danas stigao do 4,7 milijardi konekcija. Istovremeno, predviđa se da će 5G do 2023. biti na 1,3 milijarde konekcija, što je svega 13 posto svih konekcija diljem svijeta.

Također, do 2025. bi brojka trebala stići do 3,5 milijarde, a nakon toga će rasti još i brže pa do 2027. vjerojatno bude premašen uspjeh koji je LTE postigao sa svojih 4,7 milijardi konekcija u nutar devet godina koliko postoji na tržištu.

Još iz kategorije

Najveće razlike između 4G i 5G mreža

Najveće razlike između 4G i 5G mreža

24.01.2020. komentiraj

Mobilne mreže pete generacije (5G) postale su stvarnost i ono što mnoge zanima jest kad će biti moguće u njihovom području, a potom i koje sve prednosti nose pred prethodnom generacijom. Odgovor je - mnoge i značajne. Ali, krenimo redom stavku po stavku kako bismo bolje prikazali ključne razlike.

Kreće 5G u Hrvatskoj telekomi i ministarstvo jako zadovoljni

Kreće 5G u Hrvatskoj telekomi i ministarstvo jako zadovoljni

23.01.2020. komentiraj

Nakon što je Vlada na svojoj današnjoj sjednici donijela odluku o tome da Osijek bude prvi 5G grad upitali smo domaće telekom Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Tele2 Hrvatska kako oni gledaju na uvođenje nove generacije mobilnih mreža i što žele kada je riječ o mrežama u koje se polažu velike nade jer donose visoke brzine i jako mali odziv mreže što donosi mnoštvo sasvim novih primjena.

Vlada RH donijela odluku da Osijek prvi 5G grad u Hrvatskoj

Vlada RH donijela odluku da Osijek prvi 5G grad u Hrvatskoj

23.01.2020. komentiraj

Na današnjoj sjednici Vlade RH donesena je odluka i to na prijedlog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da Osijek postane prvi 5G grad u Hrvatskoj. Nakon što je Vlada potvrdila ovaj zaključak prema kojem će se do 31. prosinca 2020. godine izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge i o tome obavijestiti institucije Europske unije.