Internet promet prošle godine rastao čak 33 posto

Internet promet prošle godine rastao čak 33 posto

Snažan rast internetskog prometa, rast streaming servisa i više od 100 posto obilježja su prošle godine, ističe za ICTbusiness.info predsjednik Uprave Iskona Krešimir Madunović. Prema njegovim riječima dogodilo se povećanje osjetljivosti korisnika na rad pojedinih aplikacija, najčešće zbog preopterećenosti ili nesavršenosti istih.

Za ovu godinu Madunović očekuje da nakon uspostavljanja nove IT arhitekture ide završetak transformacijskih aktivnosti kroz digitalizaciju i unapređenje ključnih procesa te još brži i fleksibilniji Iskon.

Kakva je bila 2020. godina?

Neobična i izazovna. Internet je u ovim teškim vremenima postao relevantniji nego ikad, što je utjecalo na tri aspekta poslovanja Iskona. Prvi je osiguranje dodatnih kapaciteta internet mreže uslijed povećanja internet prometa od 33%. Drugi je povećanje osjetljivosti korisnika na rad pojedinih aplikacija, najčešće zbog preopterećenosti ili nesavršenosti istih. Treći je povećanje potreba za nišnim uslugama, koje su u 2020. godini doživjele svoju pravu primjenu. Mislim prvenstveno na dodatne internet/Wi-Fi usluge i opremu, ali i streaming servisi su zabilježili rast od 100 posto.

Korisnicima smo u 2020. godini ponudili unaprijeđenu FMC ponudu tj. kombinaciju Iskon fiksnih usluga i mobilnih tarifa Hrvatskog Telekoma, uz još veći izbor mobilnih uređaja. Povećali smo pokrivenost optičkim pristupom internetu koristeći HT-ovu optiku i vlastite kapacitete – gotovo četvrtina Iskonovaca danas surfa brzinama preko 100 Mbps. Ubrzana daljnja digitalizacija Hrvata, do koje je posljedično došlo zbog krize, kod nas je dokumentirana kroz prodaju usluga za pojačanje Wi-Fi kapaciteta. Naši MESHtar i Mi-Fi zabilježili su porast prodaje od čak 300% a učinke lockdowna koji su bili posebno vidljiv u segmentu malih poslovnih korisnika stabilizirali smo tijekom ljeta.

Interno smo naučili puno o povećanju efikasnosti, pronašli (i zagladili) nesavršenosti u procesu daljnje digitalizacije Iskona. Poznati smo kao pioniri rada od kuće, kojeg već godinama nudimo kao opciju zaposlenicima i ona je kod nas bila standard puno prije nego je općenito postala pogodnost. Ipak, COVID-19 nas je i same podsjetio na dodatne obrasce koje smo morali savladati u uporabi digitalnih alata za neometanu efikasnost u našem hibridnom modelu rada. Prije šest mjeseci smo preselili u nove poslovne prostore, koje dio zaposlenika još nije ni vidio uživo.

Od sredine ljeta imamo i novi ured za prijem korisnika na adresi Florijana Andrašeca 20 u Zagrebu, u kojem korisnik može na licu mjesta dobiti MESHtra, Mi-Fi routere, isprobati mobilne uređaje ili napredno sučelje Iskon.TV-a prije odluke o kupovini. 2020. godinu u Iskonu svakako možemo pamtiti i po novoj komunikacijskoj platformi „Iskrenovci“, koja odražava ne samo naš pristup prema korisnicima, već i internu kulturu te način komunikacije, na što sam izuzetno ponosan.

Što očekujete u ovoj godini?

Nakon uspostavljanja nove IT arhitekture, očekujemo završetak transformacijskih aktivnosti kroz digitalizaciju i unapređenje ključnih procesa te još brži i fleksibilniji Iskon. To nam je, rekao bih, najvažniji cilj s obzirom na trend izjednačavanja korisničkog online i offline iskustva. Iskon je prijateljski telekom, a odnos s korisnicima naša najveća prednost naspram konkurencije, pa tu svake godine očekujem nove iskorake na svim Iskonovim frontovima.

Nakon odličnih iskustava s novim Iskon.TV-om, koji jedini na tržištu ima personalizirano početno sučelje i napredni sustav preporuka sadržaja, u 2021. godini pripremamo dodatne novosti u TV segmentu. Ponudit ćemo jedno potpuno novo korisničko iskustvo. Kako sam i osobno član projektnog tima, zaista vjerujem da ćemo uspješno odgovoriti na specifične potrebe ciljanih tržišnih segmenata.

Što se tiče bazne internet usuge, u 2021.-oj uskačemo na vlak velikih planova daljnjeg FTTH razvoja, koristeći prvenstveno najnapredniju optičku infrastrukturu HT grupe te financiranja potpomognuta EU fondovima.  Također, skraćenjem petlji planiramo podići brzine te stabilnost usluga i kod korisnika na bakrenoj infrastrukturi do 100 Mbps. Očekujemo da će Wi-Fi Mesh rješenja u 2021. godini postati standard, a ne nišni proizvod. Razlozi tome su sve veći broj uređaja u kućanstvima, rast gaminga te nastavak prakse rada od kuće i po završetku pandemije.

Sve se ovo naslanja na globalne trendove, od kojih s najviše pozornosti pratimo IoT servise bazirane na 5G, Narrow band i Wi-Fi prijenosnim tehnologijama, zatim daljnji razvoj AI i machine learning servisa (koji podižu efikasnost poslovnih procesa i korisničkih iskustava) te cloud gaming i content streaming koji donose daljnji uzlet konzumacije na tehnološki efikasniji, a korisnicima jednostavniji način.

Interno očekujem da u 2021. nastavimo prilagođavati vlastiti hibridni model rada, kojim ćemo doskočiti još uvijek prisutnom problemu nedostatka interakcije uživo u procesima koji zbog svoje inovacijske ili kreativne prirode najbolje funkcioniraju licem u lice. Paralelno, planiramo dodatno unaprjeđivati sve novouvedene mogućnosti rada na daljinu, koji zaposlenicima donosi niz praktičnih pogodnosti te bolji balans privatnog i poslovnog. Osim toga će, agilizacija na pametan način, kao mindset change i efikasniji razvojni alat sigurno obilježiti 2021.-u u Iskonu.

Još iz kategorije

DT testirao mobilnu mrežu na 6 GHz

DT testirao mobilnu mrežu na 6 GHz

29.11.2022.

Deutsche Telekom vodi kampanju za korištenje dodatnih frekvencijskih pojasa za mobilne komunikacije. Tvrtka je testirala visokofrekventni raspon na 6 gigaherca (GHz) u Bonnu u stvarnim uvjetima.

Uvođenje 5G mreža potiče razvoj gospodarstva

Uvođenje 5G mreža potiče razvoj gospodarstva

28.11.2022.

Nova studija konzultantske tvrtke Analysys Mason, koju je naručio Ericsson, naglašava potencijalne ekonomske, potrošačke i ekološke prednosti 5G povezivosti na 15 nacionalnih tržišta u razvoju. Uz regulatornu i vladinu potporu, svih petnaest zemalja moglo bi imati koristi od rasta BDP-a između 0,3 i 0,46 posto do 2035. godine, s procijenjenim omjerom troškova i koristi od tri do sedam puta.

Upotreba 5G mreža u prijevozu ojačana odlukom Europske komisije

Upotreba 5G mreža u prijevozu ojačana odlukom Europske komisije

28.11.2022.

Europska komisija detaljno je opisala napredak u pružanju 5G pokrivenosti za povezivanje tijekom leta zrakoplovom te u cestovnom prijevozu. EK vjeruje da bi planovi koje je navela ojačali mogućnosti pružanja inovativnih usluga u oba sektora.