Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

Foto: DepositPhotos

Intel i Ericsson sklopili su višegodišnje partnerstvo kako bi razvili softverske i hardverske upravljačke platforme za mobilne mreže pete generacije (5G), NFV (network function virtualisation) i distribuirani cloud. Pritom će kombinirati Ericssonov SDI (software-defined infrastructure) upravljački softver i Intelov Rack Scale Design.

"Naša infrastruktura u suradnji s Ericssonovom pomoći će poslužiteljima usluga uklanjanje barijera pri uspostavljanju komunikacije, smanjenju troškova i dostavljanju 5G i edge usluga zajedno s brzinama koje su poput onih u cloudu, a ujedno su tako fleksibilne i inteligentne", rekla je Sandra Rivera, SVP Intel Network Platform Group.

Suradnja, odnosno partnerstvo, nije nikakav novitet jer Intel i Ericsson već su u 5G okruženju radili zajedno. Primjerice, u suradnji su s ranim pružateljima 5G usluga ostvarili tzv. non-standalone (NSA) 5G NR podatkovni poziv u 3,5 GHz pojasu. Tad se po prvi put koristila Ericssonova komercijalno dostupna oprema, uključujući 5G NR radio 6488, baseband i jezgrenu mrežu koji podržavaju 5G EPC. Demonstracija je uključivala i Intel 5G Mobile Trial Platform za 5G NR UE, koja omogućuje brzu implementaciju najnovijih zračnih sučelja i komunikacijskih protokola.

Preostali partneri koji su sudjelovali, ili sudjeluju, u 5G razvoju s Intelom i Ericssonom su T-Mobile, Sprint, AT&T, Verizon, Deutsche Telekom, Vodafone Group, BT, Telia, Swisscom, Telefonica, Lifecell, Etisalat, MTN, Turkcell, Ooredoo, Orange, China Mobile, China Unicom, SoftBank, NTT DoCoMo, KDDI, Chungwa Telecom, Far EasTone i Telstra. Dakle, poveće društvo, ali i vrlo ugledno.

Sve to garancija je uspjeha i budi optimizam da će 5G priča biti uspješno zaključena do kraja ove godine, a sa sljedećom postati standard dostupan u svakoj razvijenijoj zemlji svijeta...

Još iz kategorije

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

23.05.2019. komentiraj

Investicijom i  implementacijom dodatnih frekvencija na 2100 i 2600 MHz, A1 Hrvatska povećala je kapacitete i maksimalne brzine koje se mogu postići na 4G Advanced Pro mreži. Tako je dosadašnja maksimalna brzina od 750 Mbit/s povećana na 1,35 Gbit/s. Usporedbe radi, to je brzina preuzimanja video sadržaja od 10 GB u samo jednoj minuti.

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

22.05.2019. komentiraj

U sklopu konferencije MIPRO 2019. odnosno 42. međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku u Opatiji je održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“.

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.