Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

Foto: DepositPhotos

Intel i Ericsson sklopili su višegodišnje partnerstvo kako bi razvili softverske i hardverske upravljačke platforme za mobilne mreže pete generacije (5G), NFV (network function virtualisation) i distribuirani cloud. Pritom će kombinirati Ericssonov SDI (software-defined infrastructure) upravljački softver i Intelov Rack Scale Design.

"Naša infrastruktura u suradnji s Ericssonovom pomoći će poslužiteljima usluga uklanjanje barijera pri uspostavljanju komunikacije, smanjenju troškova i dostavljanju 5G i edge usluga zajedno s brzinama koje su poput onih u cloudu, a ujedno su tako fleksibilne i inteligentne", rekla je Sandra Rivera, SVP Intel Network Platform Group.

Suradnja, odnosno partnerstvo, nije nikakav novitet jer Intel i Ericsson već su u 5G okruženju radili zajedno. Primjerice, u suradnji su s ranim pružateljima 5G usluga ostvarili tzv. non-standalone (NSA) 5G NR podatkovni poziv u 3,5 GHz pojasu. Tad se po prvi put koristila Ericssonova komercijalno dostupna oprema, uključujući 5G NR radio 6488, baseband i jezgrenu mrežu koji podržavaju 5G EPC. Demonstracija je uključivala i Intel 5G Mobile Trial Platform za 5G NR UE, koja omogućuje brzu implementaciju najnovijih zračnih sučelja i komunikacijskih protokola.

Preostali partneri koji su sudjelovali, ili sudjeluju, u 5G razvoju s Intelom i Ericssonom su T-Mobile, Sprint, AT&T, Verizon, Deutsche Telekom, Vodafone Group, BT, Telia, Swisscom, Telefonica, Lifecell, Etisalat, MTN, Turkcell, Ooredoo, Orange, China Mobile, China Unicom, SoftBank, NTT DoCoMo, KDDI, Chungwa Telecom, Far EasTone i Telstra. Dakle, poveće društvo, ali i vrlo ugledno.

Sve to garancija je uspjeha i budi optimizam da će 5G priča biti uspješno zaključena do kraja ove godine, a sa sljedećom postati standard dostupan u svakoj razvijenijoj zemlji svijeta...

Još iz kategorije

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

22.03.2019. komentiraj

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj, objavilo Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred-odabira na temelju Planova razvoja širokopojasne infrastrukture odobrenih od strane HAKOM-a.

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

21.03.2019. komentiraj

I ove godine MWC19 je bio mjesto gdje se pričalo što nas čeka u budućnosti, a to je svakako RCS odnosno Rich Communication Services koji treba polako ali sigurno zamijeniti SMS poruke i ako se tko uopće sjeća još i MMS poruka.

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

20.03.2019. komentiraj

Prva 5G bazna stanica koja će se koristiti za isprobavanje mogućnosti 5G mreže i uređaja koji će na nju biti spojeni proradila je u Samoboru i predstavlja prvi korak prema 5G mreži, ističe Boris Drilo član Uprave i glavni izvršni direktor za tehniku i informacijske tehnologije.