Inovativnost i stalne promjene odrednice telekom tržišta

Inovativnost i stalne promjene odrednice telekom tržišta

Foto: Fotolia (ilustracija)

Regionalna konferencija jugoistočne Europe o elektronskim komunikacijama, 10. Telekom Arena, na kojoj je više od 100 stručnjaka iz sektora telekomunikacija iz regije razgovaralo o stanju u ovoj gospodarskoj grani, restrukturiranju poduzeća, srpskim regulatornim izazovima, propisima Europske unije i razvoju novih usluga, održana je danas u Beogradu u organizaciji Infoarene.

„Sektor elektronskih komunikacija je inovativna i stalno se mijena. U skladu s ovim, neophodno je osigurati praćenje noviteta, odgovarajuću infrastrukturu i strategiju na čemu Ministarstvo telekomunikacija u kontinuitetu radi. U narednom periodu bit ćemo posvećeni razvoju širokopojasnog pristupa internetu i radimo na strategiji ovog pristupa za 2014. i 2015. godinu. Također, završavamo mape dostupnosti širokopojasne strukture, a radimo i na analizi i procjeni digitalne agende”, rekla je Irini Reljin posebna savjetnica potpredsjednika Vlade Republike Srbije.

Direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije Milan Janković rekao je da ukupan prihod tržišta telekomunikacija u Srbiji 1,54 milijarde eura, a učešće u bruto domaćem proizvodu oko šest posto, kao i da je ovo tržište usprkos krizi stabilno.

Prema njegovim riječima, ulaganje u razvoj širokopojasnog pristupa je od velikog značaja, posebno razvoj nacionalne širokopojasne mreže koja može dovesti do povećanja produktivnosti, porasta BDP-a, otvaranja malih i srednjih poduzeća i novih radnih mjesta, a za to može biti iskorištena postojeća infrastruktura Srbije.

„Formiraju se nova pravila igre, nošena na četiri ključna trenda koja oblikuju telekom industriju: promjena korisničkog mentaliteta, pritisak na tradicionalno telekom poslovanje, ulazak na nova tržišta i promjena poslovnih modela. Telekomunikacijske kompanije u svetu su se okrenule novim tržištima. Pri tom im je u centru pažnje najviše ICT tržište, mediji i financijske usluge. S druge strane, fokus na operativnu uspješnost je u punom mahu u industriji, što se vidi i iz evolucije troška po korisniku koji iznosi u prosjeku 7 posto. U novom okruženju pružanje osnovnih komunikacijskih usluga pada u drugi plan, ali se kompanijama otvara prostor za razvoj upravljanja platformi sa ponudom najrazličitijih usluga. Ključ je  približiti se sve zahtjevnijem i izbirljivijem korisniku i pružiti mu ono što želi, a telekomunikacijske kompanije imaju potrebne alate”, rekao je Marko Derča direktor A.T. Kearney iz Slovenije.

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.