INFOGRAFIKA: Huawei je i dalje lider u 5G

INFOGRAFIKA: Huawei je i dalje lider u 5G

Foto: DepositPhotos

Huawei možda jest pomalo usporen zbog situacije sa Sjedinjenim Američkim Državama i tamošnjim kompanijama, kojima se brani poslovati s kineskim gigantom, no kad se radi o 5G tehnologiji i dalje je svjetski lider.

Ipak, treba znati da je podatke IPlytics "izvlačio" zaključno s prosincem prošle godine, mjesecima prije cijelog problema kojem svjedočimo. I u tom je trenutku Huawei kompanijama i organizacija diljem svijeta uvelike doprinosio po pitanju 5G tehnologije.

Konkretnije, riječ je o 11423 doprinosa diljem svijeta, osjetno više no Ericssonovih 10351. Zatim, na trećem mjesecu je Hisilicon, kineska kompanija u vlasništvu Huaweija, sa 7248 doprinosa u tehničkom smislu. Nokia je na 6878, pa Qualcomm s 4493 i tek onda slijedi Samsung s 4083 tehničkih doprinosa kompanijama i organizacijama diljem svijeta.

Svakako, bilo bi zanimljivo vidjeti situaciju u ovom trenutku, kad Huawei nema pristup bogatim svjetskim državama, pa se one okreću konkurenciji.

Još iz kategorije

HT: Zakonska regulativa bazne stanice stavlja u jednostavne građevine

HT: Zakonska regulativa bazne stanice stavlja u jednostavne građevine

26.06.2019. komentiraj

Nakon što smo obradili sve institucije, na red su došli i telekomi pa tako iz HT-a ističu kako za gradnju baznih stanica lokacijska dozvola i građevinska dozvola nisu potrebne i to za antenske stupove i antenske prihvate na postojećim građevinama budući da je sve propisano Zakonom o gradnji i Pravilnikom o jednostavnim građevinama i radovima.

Složenost postupka koji se dijeli između ministarstva, agencija i lokalne samouprave

Složenost postupka koji se dijeli između ministarstva, agencija i lokalne samouprave

24.06.2019. komentiraj

Za telekome gradnja baznih stanica nije nimalo jednostavan postupak jer potrebno je ispoštovati niz propisa i zakonskih i podzakonskih akata, ali i proći ministarstva agencije i lokalnu samoupravu da bi sve bilo po zakonu. Tako će biti i za 5G bazne stanice kojih će biti više nego za 4G bazne stanice. Zanimljivo je da populistički nastrojeni političari lupetaju kako je sve to jednostavno i bez kontrole, pa smo upitali domaćeg telekom regulatora HAKOM kako stvari zapravo stoje s baznim stanicama.

Vrlo složen postupak izgradnje baznih postaja – ministarstvo ističe kako je HAKOM ključan

Vrlo složen postupak izgradnje baznih postaja – ministarstvo ističe kako je HAKOM ključan

21.06.2019. komentiraj

Kako graditi bazne postaje, što je po pitanju građevine potrebno upitali smo nadležno ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i oni ističu da sukladno Zakonu o prostornom uređenju, jedinice lokalne samouprave (gradovi i općine) te županije i grad Zagreb, kao nositelji planiranja na svom području, određuju lokacije i druge uvjete gradnje antenskih stupova, prihvata i elektroničke komunikacijske infrastrukture, uz sudjelovanje i mišljenje HAKOM-a.