INFOGRAFIKA: Fiksna telefonija odumire

INFOGRAFIKA: Fiksna telefonija odumire

Foto: Fotolia

Fiksne telefonske linije s dolaskom pametnih telefona, brzog interneta i jeftinih rješenja za korisnike svih mobilnih uređaja postale su stvar prošlosti i rapidno im pada udio na tržištu. Vidi se to iz brojki vezanih uz američko tržište i fiksnu telefonsku liniju, koje jasno prikazuje enorman pad od 2004. godine pa sve do kraja 2017.

Kako bi usporedba bila bolja, uz fiksnu liniju postavljen je i postotak kućanstava koje imaju samo mobilni uređaj. Pa se po tome može vidjeti da je u 2004. samo pet posto njih posjedovalo isključivo mobilni uređaj, dok ih je istovremeno 92,7 posto posjedovalo fiksnu liniju. A onda je krenula promjena i osjetan rast mobilnih linija u odnosu na fiksne.

Očekivano, promjene nisu nastupile u tolikoj mjeri sve do početka, odnosno kraja, 2008. godine, kad su pametni telefoni polako uspijevali osvojiti tržište. U 2009. se tako ušlo s 22 posto kućanstava koje ima isključivo mobilnu liniju, dok je fiksna linija pala na 78 posto. Trend se potom nastavljao, a krajem 2015. po prvi put su kućanstva sa samo mobilnom linijom uspjela nadmašiti ona s fiksnom.

A s krajem 2017. situacija je takva da 52,5 posto kućanstava ima isključivo mobilnu liniju i njih 43,8 posto fiksnu. S godinama i starenjem novijih generacija, to će se uvelike promijeniti u korist mobilnih linija, a one fiksne nastavit će svoju sve jasniju smrt...

Još iz kategorije

Velika Britanija i Njemačka će vjerojatno dopustiti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Velika Britanija i Njemačka će vjerojatno dopustiti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

21.02.2019. komentiraj

Velika Britanija nije jedina skeptična oko američkih strahova vezanih za Huawei i navodnu špijunažu koja se veže uz njega jer i Njemačka će vrlo vjerojatno dopustiti toj kineskoj kompaniji rad na mobilnim mrežama pete generacije (5G) unutar svojih granica. Naime, Britanci unatoč američkoj pomoći prilikom istrage nisu pronašli ništa sporno kod Huaweija i razloga za zabranu poslovanja nemaju. Kao ni Nijemci.

Rat ukidanjem naknada za korisnike mobilnih telekom usluga na bonove

Rat ukidanjem naknada za korisnike mobilnih telekom usluga na bonove

20.02.2019. komentiraj

Domaći telekom operateri ratuju tarifama i bore se za korisnike i ukidanjem naknada za pristup mreži i za korisnike bonova. I to je zaista pravi i bespoštedan rat. Prvi je to učinio Tele2, onda HT pa A1 Hrvatska.

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

19.02.2019. komentiraj

Intel i Ericsson sklopili su višegodišnje partnerstvo kako bi razvili softverske i hardverske upravljačke platforme za mobilne mreže pete generacije (5G), NFV (network function virtualisation) i distribuirani cloud. Pritom će kombinirati Ericssonov SDI (software-defined infrastructure) upravljački softver i Intelov Rack Scale Design.