INFOGRAFIKA: Fiksna telefonija odumire

INFOGRAFIKA: Fiksna telefonija odumire

Foto: Fotolia

Fiksne telefonske linije s dolaskom pametnih telefona, brzog interneta i jeftinih rješenja za korisnike svih mobilnih uređaja postale su stvar prošlosti i rapidno im pada udio na tržištu. Vidi se to iz brojki vezanih uz američko tržište i fiksnu telefonsku liniju, koje jasno prikazuje enorman pad od 2004. godine pa sve do kraja 2017.

Kako bi usporedba bila bolja, uz fiksnu liniju postavljen je i postotak kućanstava koje imaju samo mobilni uređaj. Pa se po tome može vidjeti da je u 2004. samo pet posto njih posjedovalo isključivo mobilni uređaj, dok ih je istovremeno 92,7 posto posjedovalo fiksnu liniju. A onda je krenula promjena i osjetan rast mobilnih linija u odnosu na fiksne.

Očekivano, promjene nisu nastupile u tolikoj mjeri sve do početka, odnosno kraja, 2008. godine, kad su pametni telefoni polako uspijevali osvojiti tržište. U 2009. se tako ušlo s 22 posto kućanstava koje ima isključivo mobilnu liniju, dok je fiksna linija pala na 78 posto. Trend se potom nastavljao, a krajem 2015. po prvi put su kućanstva sa samo mobilnom linijom uspjela nadmašiti ona s fiksnom.

A s krajem 2017. situacija je takva da 52,5 posto kućanstava ima isključivo mobilnu liniju i njih 43,8 posto fiksnu. S godinama i starenjem novijih generacija, to će se uvelike promijeniti u korist mobilnih linija, a one fiksne nastavit će svoju sve jasniju smrt...

Još iz kategorije

Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

24.04.2019. komentiraj

Ericsson Nikola Tesla i tvrtka RUNE Crow potpisali su ugovor vezan uz implementaciju pristupa širokopojasne svjetlovodne mreže u ruralnim područjima Istarske i Primorsko-goranske županije. Rural Network Project (RUNE) je prvi i u ovom trenutku jedini međunarodni projekt na razini Europe kojim se povezuje teritorij više zemalja članica putem jedinstvene prekogranične svjetlovodne mreže. Izgradnjom mreže u ruralnim područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom i gdje ne postoji komercijalni interes postojećih davatelja internetskih usluga,

Tele2 Hrvatska u prvom kvartalu ostvario rast prihoda 9,7 posto, dobit uzletila 3,6 puta

Tele2 Hrvatska u prvom kvartalu ostvario rast prihoda 9,7 posto, dobit uzletila 3,6 puta

24.04.2019. komentiraj

Poslovni rezultati trećeg po veličini domaći telekom operatora Tele2 Hrvatska za prvi kvartal 2019. godine pokazuju nastavak pozitivnih trendova jer je prihod  porastao 9,7 posto na 475 milijuna švedskih kruna. Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla čak 3,6 puta(360 posto) na 199 milijuna švedskih kruna na kraju prvog tromjesečja ove godine.

Nepovratna promjena na telekom tržištu

Nepovratna promjena na telekom tržištu

23.04.2019. komentiraj

Telekomunikacijska industrija nalazi se na prekretnici, promjena koja dolazi je 5G koja će rezultirati velikim korisničkim zahtjevima za brzim pristupom internetu koji će tada korisnici stalno očekivati. Tako nešto neće biti nimalo jednostavno ispuniti jer je riječ o sasvim novoj paradigmi mobilnog pristupa internetu koji može biti iskorišten i za pokrivanje područje gdje optika jednostavno za telekome nije isplativa.