INFOGRAFIKA: Fiksna telefonija odumire

INFOGRAFIKA: Fiksna telefonija odumire

Foto: Fotolia

Fiksne telefonske linije s dolaskom pametnih telefona, brzog interneta i jeftinih rješenja za korisnike svih mobilnih uređaja postale su stvar prošlosti i rapidno im pada udio na tržištu. Vidi se to iz brojki vezanih uz američko tržište i fiksnu telefonsku liniju, koje jasno prikazuje enorman pad od 2004. godine pa sve do kraja 2017.

Kako bi usporedba bila bolja, uz fiksnu liniju postavljen je i postotak kućanstava koje imaju samo mobilni uređaj. Pa se po tome može vidjeti da je u 2004. samo pet posto njih posjedovalo isključivo mobilni uređaj, dok ih je istovremeno 92,7 posto posjedovalo fiksnu liniju. A onda je krenula promjena i osjetan rast mobilnih linija u odnosu na fiksne.

Očekivano, promjene nisu nastupile u tolikoj mjeri sve do početka, odnosno kraja, 2008. godine, kad su pametni telefoni polako uspijevali osvojiti tržište. U 2009. se tako ušlo s 22 posto kućanstava koje ima isključivo mobilnu liniju, dok je fiksna linija pala na 78 posto. Trend se potom nastavljao, a krajem 2015. po prvi put su kućanstva sa samo mobilnom linijom uspjela nadmašiti ona s fiksnom.

A s krajem 2017. situacija je takva da 52,5 posto kućanstava ima isključivo mobilnu liniju i njih 43,8 posto fiksnu. S godinama i starenjem novijih generacija, to će se uvelike promijeniti u korist mobilnih linija, a one fiksne nastavit će svoju sve jasniju smrt...

Još iz kategorije

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.10.2019. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei ipak s krajem godine ide prema pozitivnijim vijestima vezanima uz svoje poslovanje, što potvrđuju ranije informacije o blažim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država te posljednje informacije o tome da će ipak biti dio njemačke tranzicije na mobilne mreže pete generacije (5G).

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

17.10.2019. komentiraj

Tvrtka RUNE Crow, u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network), kojeg provodi na području Republike Hrvatske.  Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije). S izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps.

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

17.10.2019. komentiraj

Visoki trgovački sud odbio je žalbu najjačeg domaćeg telekoma HT-a i odredio kaznu u visini od 28,1 milijuna kuna jer je 2015 i 2016. kršio odredbe zakona o elektroničkim komunikacijama jer nije dostavljao potrebnu dokumentaciju telekom regulatoru HAKOM-u.