Indijski telekom Bharti Airtel pokušava refinancirati milijardu dolara dugova

Indijski telekom Bharti Airtel pokušava refinancirati milijardu dolara dugova

Foto: DepositPhotos

Indijski telekom Bharti Airtel našao se u problemima pa uz pomoć visokoprofilnih banaka pokušava refinancirati dugovanje od milijardu američkih dolara. Iznimno je potrebno da se sve uspije sanirati na adekvatan način jer Bharti Airtel je drugi najveći indijski telekom sa svojih 377 milijuna pretplatnika u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, a na to treba pridodati i njih još 50 milijuna u 19 različitih afričkih tržišta.

Isprva, dugovanje se krenulo sanirati u Airtelovoj nizozemskoj podružnici koja se bavi poslovanjem u Africi. Za sanaciju duga koristile su obveznice koje bi trebale dosegnuti "zrelost" u prosincu ove godine. A da se izvuče korist od tih obveznica i da se prikupe tim načinom potrebna sredstva za refinanciranje dugovanja, poslužile su ponajveće banke svijeta.

Redom, uz Bharti Airtel stali su Bank of America N.A., Barclays Bank Ltd Plc, BNP Paribas, Citibank N.A., DBS Bank Ltd., JP Morgan Chase Bank, ali i mnoge druge banke. Time se zapravo uspjela nadmašiti potrebna svota od milijardu dolara, što znači da su obveznice polučile uspjeh i drugi najveći indijski telekom moći će bolje "navigirati" iznimno turbulentnim i nepredvidljivm indijskim tržištem.

Naime, konkurentski Reliance Jio oteže s ratom cijena i ruši ih ispod minimuma pa drugi operateri, među kojima je i Bharti Airtel, teško pronalaze put do profita. Dok se ne uvedu određene regulative, situacija će biti takva. Zanimljivo je da Reliance Jio nije najveći operater u zemlji, ima 227,05 milijuna pretplatnika, što je dovoljno za 19,62 posto udjela na tržištu. Najveći je pak Vodafone, koji u Indiji ma 38,37 posto udjela, odnosno, 443,94 milijuna pretplanika.

Ali, svi ti pretplatnici nisu dovoljni jer se cijene ruše konstantno i troškovi infrastrukture te poslovanja općenito nadmašuju prihode. Stoga, za Bhart Airtel preostaje tek dobivati na vremenu dok se situacija ne stabilizira.

Još iz kategorije

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa

13.06.2019. komentiraj

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa, a za sve je ponovno odgovoran China Telecom. Naime, treći najveći operater i internetski poslužitelj u Kini često čini ovakve stvari pa potom tvrdi kako se radilo samo o greški u sustavu.

Dolazi nam 5G – što to zapravo znači i možemo li isključiti mobilne mreže

Dolazi nam 5G – što to zapravo znači i možemo li isključiti mobilne mreže

13.06.2019. komentiraj

Prošli su europski izbori i populizam sada već jedne raspadnute političke stranke oko zračenja je splasnuo, iz druge su se povukli onako vojničkim žargonom na rezervne položaje i to je ono što se danas događa oko 5G. Istraživački tim ICTbusiness.info, jer eto nazvali smo se istraživačima jer dobro zvuči iako to zapravo formalno pravno nismo ali sustavno telekom tržište pratimo već 25 godina i to iz perspektive zainteresirane javnosti odlučio je s vama podijeliti priču o 5G mrežama, zračenju, mogućnostima, očekivanjima.

Huawei s Rusijom potpisao sporazum o razvoju 5G mreža

Huawei s Rusijom potpisao sporazum o razvoju 5G mreža

12.06.2019. komentiraj

Kineski tehnološki div Huawei potpisao je sporazum s ruskom telekomom MTS o razvoju tehnologije 5G mobilnih mreža u Rusiji, a Peking paralelno priprema teren za gradnju suvremene komunikacijske infrastrukture u Kini. Sporazumom je dogovoren razvoj 5G tehnologija i pokretanje pilot projekata mreža pete generacije u 2019. i 2020. godini.