Indijski telekom Bharti Airtel pokušava refinancirati milijardu dolara dugova

Indijski telekom Bharti Airtel pokušava refinancirati milijardu dolara dugova

Foto: DepositPhotos

Indijski telekom Bharti Airtel našao se u problemima pa uz pomoć visokoprofilnih banaka pokušava refinancirati dugovanje od milijardu američkih dolara. Iznimno je potrebno da se sve uspije sanirati na adekvatan način jer Bharti Airtel je drugi najveći indijski telekom sa svojih 377 milijuna pretplatnika u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, a na to treba pridodati i njih još 50 milijuna u 19 različitih afričkih tržišta.

Isprva, dugovanje se krenulo sanirati u Airtelovoj nizozemskoj podružnici koja se bavi poslovanjem u Africi. Za sanaciju duga koristile su obveznice koje bi trebale dosegnuti "zrelost" u prosincu ove godine. A da se izvuče korist od tih obveznica i da se prikupe tim načinom potrebna sredstva za refinanciranje dugovanja, poslužile su ponajveće banke svijeta.

Redom, uz Bharti Airtel stali su Bank of America N.A., Barclays Bank Ltd Plc, BNP Paribas, Citibank N.A., DBS Bank Ltd., JP Morgan Chase Bank, ali i mnoge druge banke. Time se zapravo uspjela nadmašiti potrebna svota od milijardu dolara, što znači da su obveznice polučile uspjeh i drugi najveći indijski telekom moći će bolje "navigirati" iznimno turbulentnim i nepredvidljivm indijskim tržištem.

Naime, konkurentski Reliance Jio oteže s ratom cijena i ruši ih ispod minimuma pa drugi operateri, među kojima je i Bharti Airtel, teško pronalaze put do profita. Dok se ne uvedu određene regulative, situacija će biti takva. Zanimljivo je da Reliance Jio nije najveći operater u zemlji, ima 227,05 milijuna pretplatnika, što je dovoljno za 19,62 posto udjela na tržištu. Najveći je pak Vodafone, koji u Indiji ma 38,37 posto udjela, odnosno, 443,94 milijuna pretplanika.

Ali, svi ti pretplatnici nisu dovoljni jer se cijene ruše konstantno i troškovi infrastrukture te poslovanja općenito nadmašuju prihode. Stoga, za Bhart Airtel preostaje tek dobivati na vremenu dok se situacija ne stabilizira.

Još iz kategorije

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

19.02.2019. komentiraj

Intel i Ericsson sklopili su višegodišnje partnerstvo kako bi razvili softverske i hardverske upravljačke platforme za mobilne mreže pete generacije (5G), NFV (network function virtualisation) i distribuirani cloud. Pritom će kombinirati Ericssonov SDI (software-defined infrastructure) upravljački softver i Intelov Rack Scale Design.

Infobip u Tuzli otvorio ured i planira do kraja godine zaposliti još 80 stručnjaka

Infobip u Tuzli otvorio ured i planira do kraja godine zaposliti još 80 stručnjaka

19.02.2019. komentiraj

Kompanija Infobip, jedna od vodećih regionalnih IT kompanija s globalnim uspjehom, u Tuzli je u ponedjeljak otvorila svoj 61. ured u svijetu te 25 novih radnih mjesta za IT i business stručnjake koji će imati priliku razvijati inovativna komunikacijska rješenja za vodeće svjetske kompanije poput WhatsAppa, Ubera i mnogih drugih.

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

18.02.2019. komentiraj

Huawei nije samo među tri najveća proizvođača pametnih telefona na svijetu i prvi u Kini, ta kompanija je i vodeća kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) pa činjenica da joj se otežava ili onemogućava poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Japanu, Južnoj Koreji i Europskoj uniji, nije baš najpozitivnija. Upravo zato kineski gigant javno obznanjuje da prihvaća strože kontrole kako bi mogao bezbrižno ostati na 5G tržištu, ali i onom koje se tiče pametnih telefona.