Indijski telekom Bharti Airtel pokušava refinancirati milijardu dolara dugova

Indijski telekom Bharti Airtel pokušava refinancirati milijardu dolara dugova

Foto: DepositPhotos

Indijski telekom Bharti Airtel našao se u problemima pa uz pomoć visokoprofilnih banaka pokušava refinancirati dugovanje od milijardu američkih dolara. Iznimno je potrebno da se sve uspije sanirati na adekvatan način jer Bharti Airtel je drugi najveći indijski telekom sa svojih 377 milijuna pretplatnika u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, a na to treba pridodati i njih još 50 milijuna u 19 različitih afričkih tržišta.

Isprva, dugovanje se krenulo sanirati u Airtelovoj nizozemskoj podružnici koja se bavi poslovanjem u Africi. Za sanaciju duga koristile su obveznice koje bi trebale dosegnuti "zrelost" u prosincu ove godine. A da se izvuče korist od tih obveznica i da se prikupe tim načinom potrebna sredstva za refinanciranje dugovanja, poslužile su ponajveće banke svijeta.

Redom, uz Bharti Airtel stali su Bank of America N.A., Barclays Bank Ltd Plc, BNP Paribas, Citibank N.A., DBS Bank Ltd., JP Morgan Chase Bank, ali i mnoge druge banke. Time se zapravo uspjela nadmašiti potrebna svota od milijardu dolara, što znači da su obveznice polučile uspjeh i drugi najveći indijski telekom moći će bolje "navigirati" iznimno turbulentnim i nepredvidljivm indijskim tržištem.

Naime, konkurentski Reliance Jio oteže s ratom cijena i ruši ih ispod minimuma pa drugi operateri, među kojima je i Bharti Airtel, teško pronalaze put do profita. Dok se ne uvedu određene regulative, situacija će biti takva. Zanimljivo je da Reliance Jio nije najveći operater u zemlji, ima 227,05 milijuna pretplatnika, što je dovoljno za 19,62 posto udjela na tržištu. Najveći je pak Vodafone, koji u Indiji ma 38,37 posto udjela, odnosno, 443,94 milijuna pretplanika.

Ali, svi ti pretplatnici nisu dovoljni jer se cijene ruše konstantno i troškovi infrastrukture te poslovanja općenito nadmašuju prihode. Stoga, za Bhart Airtel preostaje tek dobivati na vremenu dok se situacija ne stabilizira.

Još iz kategorije

Mreža za internet stvari od Odašiljača i veza u  Zagreb, Split, Rijeku i Osijek

Mreža za internet stvari od Odašiljača i veza u Zagreb, Split, Rijeku i Osijek

13.12.2018. komentiraj

Prateći najnovije tehnologije Odašiljači i veze podigli su IoT mrežu koja trenutno pokriva gradove Zagreb, Split, Rijeku i Osijek. OIV infrastruktura za IoT mreže bazirana je na LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) koja omogućuje razvoj pametnih gradova (Smart Cities), pametnih zgrada (Smart Buldings), ali i pametne poljoprivrede (Smart Agriculture).

O2 od Ericssona traži čak 100 milijuna funti kao nadoknadu za štetu zbog urušavanja mreža

O2 od Ericssona traži čak 100 milijuna funti kao nadoknadu za štetu zbog urušavanja mreža

13.12.2018. komentiraj

Britanski mobilni operater O2 potražuje milijune funti za naknadu štete koja je navodno nastala nakon što se na cijeli dan srušila mreža koju održava Ericsson. Naravno, tu štetu bi trebala nadoknaditi upravo ta švedska kompanija i procjenjuje se da bi ukupni „račun“ trebao iznositi oko stotinu milijuna funti.

Davor Tomašković 1. travnja 2019. odlazi iz HT-a, njegovim nasljednikom imenovan je Konstantinos Nempis

Davor Tomašković 1. travnja 2019. odlazi iz HT-a, njegovim nasljednikom imenovan je Konstantinos Nempis

11.12.2018. komentiraj

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora Hrvatskog Telekoma, Davor Tomašković podnio je ostavku i najavio da 1. travnja 2019. odlazi s pozicije Predsjednika Uprave HT-a i nastavlja karijeru izvan DT Grupe. Nadzorni odbor na njegovo je mjesto imenovao Konstantinosa Nempisa, koji će dužnosti predsjednika Uprave preuzeti 1. travnja 2019. godine.