IDC: Pametni telefoni preuzimaju primat

IDC: Pametni telefoni preuzimaju primat

Foto: Fotolia

Najnovije istraživanje jedne od najvećih svjetskih analitičkih kuća IDC-a pokazuje kako će ove godine po prvi put prodaja pametnih telefona nadmašiti prodaju svih onih drugih. Prema njihovim podacima pametnih telefona ove godine bi trebalo biti prodano više od 900 milijuna.

Naravno najuspješniji će, prema istome istraživanju biti telefoni bazirani na Googleovom Android operativnom sustavu, prije svega oni iz Samsunga, nakon njih slijed Apple sa svojim iPhone pametnim telefonima gdje se očekuje da će poticaj dati skori izlazak iPhone 5s.

Procjene IDC-ovih analitičara govore kako će vrlo uspješna biti i Nokia nakon što se odlučila za Windows Phone 8 operativni sustav jer ga Microsoft snažno gura na tržište. Uz to, Kina bi trebala postati jedno od najvećih svjetskih tržišta što će značajno utjecati i na rast kineskih proizvođača.

Naime, na CeBIT-u smo imali prilike vidjeti vrlo jeftine pametne telefone i tablete kineskih proizvođača koji jako podsjećaju na velike svjetske brandove i kojima se cijena kreće oko 70-80 eura, ali u količinama od 3000 komada što je iznimno jeftino, a tableti pametni telefoni se onako na prvi pogled i rad čine sasvim korektni.

Većina ih ima dual-core procesore, Android operativni sustav, tako da ne zaostaju za srednjom klasom uređaja na tržištu.

Još iz kategorije

Besplatan WiFi Internet u gradu Lepoglavi zahvaljujući inicijativi WiFi4EU

Besplatan WiFi Internet u gradu Lepoglavi zahvaljujući inicijativi WiFi4EU

26.09.2020. komentiraj

Grad Lepoglava je u suradnji s Hrvatskim Telekomom realizirao projekt besplatnog WiFi interneta čime je građanima Lepoglave, kao i njenim posjetiteljima, omogućen besplatan internet na područjima javnog okupljanja. Kroz program WiFi4EU Gradu Lepoglavi dodijeljen je vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega je odabrao Hrvatski Telekom kao najboljeg izvođača koji će tehnološki omogućiti javni besplatni WiFi Internet i time modernizirati i olakšati život građana Lepoglave.

Uskoro započinje MIPRO 2020, a gostujući događaj je i ove godine HAKOM-ov Dan tržišta

Uskoro započinje MIPRO 2020, a gostujući događaj je i ove godine HAKOM-ov Dan tržišta

24.09.2020. komentiraj

MIPRO 2020 organiziran je kao hibridni skup i odvijat će se fizički i virtualno, ovisno o epidemiološkoj situaciji te mogućnostima i potrebama sudionika. Spremnost RH za 5G, veleprodajni uvjeti pristupa novoizgrađenim mrežama i transparentnost uvjeta korištenja javnih komunikacijskih usluga, teme su koje će biti predstavljene na HAKOM-ovom Danu tržišta koji će se moći pratiti izravno putem društvenih mreža.

A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

23.09.2020. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom operator A1 Hrvatska postigao je rekordni prijenos podataka na udaljenost od 27 kilometara koristeći Ericssonove tehnologije MIMO i MINI-LINK. Prijenos podataka na udaljenosti do 26,8 kilometara odrađen je na komercijalnoj mreži A1 Hrvatska na lokacijama u blizini grada Splita pomoću opreme MINI-LINK s 2X2 MIMO funkcionalnošću.