I Japan najavio zabranu korištenja 5G opreme Huawei-a i ZTE-a

I Japan najavio zabranu korištenja 5G opreme Huawei-a i ZTE-a

Foto: DepositPhotos

Kineski Huawei i ZTE posljednjih godina bili su umiješani diretno ili indirektno u špijunske skandale u zapadnim zemljama, zbog čega im je otežano ili suspendirano poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Novom Zelandu, dok Velika Britanija najavljuje određene sankcije. Ali, nastao je sad krajem godine novi problem, Japan se odlučio na prekid korištenja uređaja koje proizvode Huawei i ZTE.

Srećom po te kompanije, prekid se odnosi na državnu razinu, dok će na širu uporabu i poslovanje u Japanu uslijediti određene mjere opreza kojima bi se u startu onemogućilo špijuniranje ili išta što sugerira državnu opasnost. Naravno, ovi potezi naštetit će prodaji pametnih telefona kineskih divova, ali to je manji problem u cijeloj priči.

Najviše prihoda i ono što je od najvećeg interesa, jest mrežna i mobilna infrastruktura. Kao i u većini zemalja svijeta, tako su Huawei i ZTE blisko povezani na tom polju i u Japanu pa ostati bez poslovanja u njemu uistinu može značiti velike gubitke. I poraz jer će konkurenti kao Ericsson, Nokia pa i Samsung dobiti priliku doći do posla koji je bio namijenjen za Huawei i ZTE.

Konkretnije, trenutno Huawei oprema NTT Docomo i KDDI Corp, ima partnerstvo sa SoftBank Group Corp, koji je vlasnik US Sprint Corp. Upravo je to partnerstvo trebalo biti "podebljano" zajedničkim radom na mobilnoj mreži pete generacije (5G), do čega sad vrlo moguće neće doći. Ili će doći po uvjetima koji za Huawei nisu toliko povoljni.

Ali, sve ovo još više pogađa manji ZTE, pale su mu cijene dionica za 5,7 posto i svaki problem ove vrste gura ga prema dolje. Huawei je još uvijek premoćan jer ima i kinesku vlast iza sebe, ali udarci svakako bole. Posebno uz ovu novu najavu zabrane i nakon uhićenja globalne financijske dužnosnice Meng Wanzhou u Kanadi. Ona je ujedno i jedna od potpredsjednica Huaweija te kći njegova vlasnika i osnivača Rena Zhengfeia.

Još iz kategorije

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa

13.06.2019. komentiraj

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa, a za sve je ponovno odgovoran China Telecom. Naime, treći najveći operater i internetski poslužitelj u Kini često čini ovakve stvari pa potom tvrdi kako se radilo samo o greški u sustavu.

Dolazi nam 5G – što to zapravo znači i možemo li isključiti mobilne mreže

Dolazi nam 5G – što to zapravo znači i možemo li isključiti mobilne mreže

13.06.2019. komentiraj

Prošli su europski izbori i populizam sada već jedne raspadnute političke stranke oko zračenja je splasnuo, iz druge su se povukli onako vojničkim žargonom na rezervne položaje i to je ono što se danas događa oko 5G. Istraživački tim ICTbusiness.info, jer eto nazvali smo se istraživačima jer dobro zvuči iako to zapravo formalno pravno nismo ali sustavno telekom tržište pratimo već 25 godina i to iz perspektive zainteresirane javnosti odlučio je s vama podijeliti priču o 5G mrežama, zračenju, mogućnostima, očekivanjima.

Huawei s Rusijom potpisao sporazum o razvoju 5G mreža

Huawei s Rusijom potpisao sporazum o razvoju 5G mreža

12.06.2019. komentiraj

Kineski tehnološki div Huawei potpisao je sporazum s ruskom telekomom MTS o razvoju tehnologije 5G mobilnih mreža u Rusiji, a Peking paralelno priprema teren za gradnju suvremene komunikacijske infrastrukture u Kini. Sporazumom je dogovoren razvoj 5G tehnologija i pokretanje pilot projekata mreža pete generacije u 2019. i 2020. godini.