I Japan najavio zabranu korištenja 5G opreme Huawei-a i ZTE-a

I Japan najavio zabranu korištenja 5G opreme Huawei-a i ZTE-a

Foto: DepositPhotos

Kineski Huawei i ZTE posljednjih godina bili su umiješani diretno ili indirektno u špijunske skandale u zapadnim zemljama, zbog čega im je otežano ili suspendirano poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Novom Zelandu, dok Velika Britanija najavljuje određene sankcije. Ali, nastao je sad krajem godine novi problem, Japan se odlučio na prekid korištenja uređaja koje proizvode Huawei i ZTE.

Srećom po te kompanije, prekid se odnosi na državnu razinu, dok će na širu uporabu i poslovanje u Japanu uslijediti određene mjere opreza kojima bi se u startu onemogućilo špijuniranje ili išta što sugerira državnu opasnost. Naravno, ovi potezi naštetit će prodaji pametnih telefona kineskih divova, ali to je manji problem u cijeloj priči.

Najviše prihoda i ono što je od najvećeg interesa, jest mrežna i mobilna infrastruktura. Kao i u većini zemalja svijeta, tako su Huawei i ZTE blisko povezani na tom polju i u Japanu pa ostati bez poslovanja u njemu uistinu može značiti velike gubitke. I poraz jer će konkurenti kao Ericsson, Nokia pa i Samsung dobiti priliku doći do posla koji je bio namijenjen za Huawei i ZTE.

Konkretnije, trenutno Huawei oprema NTT Docomo i KDDI Corp, ima partnerstvo sa SoftBank Group Corp, koji je vlasnik US Sprint Corp. Upravo je to partnerstvo trebalo biti "podebljano" zajedničkim radom na mobilnoj mreži pete generacije (5G), do čega sad vrlo moguće neće doći. Ili će doći po uvjetima koji za Huawei nisu toliko povoljni.

Ali, sve ovo još više pogađa manji ZTE, pale su mu cijene dionica za 5,7 posto i svaki problem ove vrste gura ga prema dolje. Huawei je još uvijek premoćan jer ima i kinesku vlast iza sebe, ali udarci svakako bole. Posebno uz ovu novu najavu zabrane i nakon uhićenja globalne financijske dužnosnice Meng Wanzhou u Kanadi. Ona je ujedno i jedna od potpredsjednica Huaweija te kći njegova vlasnika i osnivača Rena Zhengfeia.

Još iz kategorije

VIDEO: Vrijeme promjena

VIDEO: Vrijeme promjena

24.03.2019. komentiraj

Telekomunikacijsko tržište se mijenja i to možda na prvi pogled nije vidljivo. Danas je vrijeme dolaska 5G mreža i to svi primjećuju, no mnogo manje da je vrijeme SMS poruka polako na kraju, da se koriste chatbotovi u komunikaciji s korisnicima barem za one jednostavnije akcije i pomoć korisnicima. Možda se to čini nehumano, ali situacija je jednostavno takva.

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

22.03.2019. komentiraj

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj, objavilo Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred-odabira na temelju Planova razvoja širokopojasne infrastrukture odobrenih od strane HAKOM-a.

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

21.03.2019. komentiraj

I ove godine MWC19 je bio mjesto gdje se pričalo što nas čeka u budućnosti, a to je svakako RCS odnosno Rich Communication Services koji treba polako ali sigurno zamijeniti SMS poruke i ako se tko uopće sjeća još i MMS poruka.