Huawei se oglasio o svom 5G poslovanju

Huawei se oglasio o svom 5G poslovanju

Foto: Antonio Jularić

Zahvaljujući brojnim medijskim napisima proteklih nekoliko tjedana diljem svijeta, kineska kompanija Huawei oglasila se o navodnom gubitku poslova. U priopćenju tvrde kako je dio objava bio netočan, a dio se temeljio na dezinformacijama.

Tako iz Huaweija tvrde kako se njihovo poslovanje u Njemačkoj odvija uobičajeno dok su u Francuskoj uključeni u izgradnju 5G mreže s više tamošnjih operatora i tvrtki. Što se tiče Japana, iz Huaweija naglašavaju kako tamo još odgovaraju na 5G ponude i testiraju mrežu nove generacije sa svojim korisnicima.

Vlada Novog Zelanda, tvrde iz Huaweija, odbila je inicijalni 5G prijedlog kojeg je podnio jedan predstavnika, ali je regulativni proces je još uvijek u tijeku. Njihovi su korisnici jasno rekli kako će oni nastaviti raditi s vladom  na rješavanju situacije i njihova suradnja s Huaweijem neće se promijeniti.

Prema Kenu Huu, Huaweijevom izvršnom direktoru, tvrtka je već potpisala 25 komercijalnih 5G ugovora i više od 50 komercijalnih pisama namjere s predstavnicima diljem svijeta. Isporučeno je više od deset tisuća 5G baznih stanica na globalno tržište, čime, kažu, ostaju daleko ispred konkurenata. Prvi pametni telefoni s 5G mrežom i Kirin čipsetima na tržište stižu u prvoj polovici 2019., a njihova šira primjena očekuje se u drugom polugodištu ove godine.

„Najbolje je ostaviti da činjenice govore same za sebe. A činjenica je da je Huawei na vrlo visokoj sigurnosnoj razini. Vjerujemo da je cyber sigurnost globalni problem čijem bi rješavanju trebali pristupiti svi zajedno. Nikada nismo imali ozbiljan sigurnosni incident s našom opremom“, kaže Ken Hu.

„Čak s najstrožim pregledom i screeningom od strane regulatora ili naših kupaca, nikada nije bilo nijednog dokaza da naša oprema predstavlja sigurnosnu prijetnju. Uvijek smo otvoreni za dijalog s bilo kim tko ima opravdane sumnje, ali na bilo koje neutemeljene tvrdnje čvrsto ćemo reagirati, branit ćemo se i nećemo dopustiti da naš ugled bude okaljan“, zaključio je Hu.

Još iz kategorije

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

23.05.2019. komentiraj

Investicijom i  implementacijom dodatnih frekvencija na 2100 i 2600 MHz, A1 Hrvatska povećala je kapacitete i maksimalne brzine koje se mogu postići na 4G Advanced Pro mreži. Tako je dosadašnja maksimalna brzina od 750 Mbit/s povećana na 1,35 Gbit/s. Usporedbe radi, to je brzina preuzimanja video sadržaja od 10 GB u samo jednoj minuti.

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

22.05.2019. komentiraj

U sklopu konferencije MIPRO 2019. odnosno 42. međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku u Opatiji je održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“.

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.