Huawei proziva EU za diskriminaciju, pokreće parnicu u Estoniji

Huawei proziva EU za diskriminaciju, pokreće parnicu u Estoniji

Foto: DepositPhotos

Estonija je usvojila zakon kojim se visokorizičnim kompanijama na području telekomunikacija zabranjuje rad na njenom teritoriju, što je Huawei ponukalo da se žali. Naravno, odluka se odnosi na tu kompaniju i argument kojim će to pokušati jesu zakoni Europske unije o diskriminaciji. Ili, bolje rečeno, zakoni kojima se ona sprečava.

Iz kineske kompanije smatraju da ih se diskriminira zbog porijekla, a ne istinskih prijetnji nacionalnoj sigurnosti. Ali, obzirom na klimu koja vlada na svjetskoj razini, pod čime se misli na američko-kineske odnose, jako je teško očekivati da bi nadležni europski sudovi mogli presuditi u korist Huaweija.

Ako bi se to pak dogodilo, Huawei bi mogao osporiti odluke drugih europskih zemalja, čiji primjer je Estonija slijedila. Jer, Velika Britanija, Češka, Danska, Latvija, Poljska, Rumunjska, Švedska, Slovenija, Francuska, Grčka, Izrael, Norveška i Albanija pripadaju tom društvu. Na svjetskoj razini, identično su napravile Australija, Kanada, Japan i Vijetnam.

Konkretnije, sve one zabranile su Huaweiju izgradnju mreže u svojim državama, ograničili daljnji razvoj ili potpisale zajedničku izjavu s SAD-om oko sigurnosti korištenja 5G mreže.

Ipak, u kineskoj se kompaniji nadaju da bi žalba mogla proći jer EU propisuje jednak tretman za sve, neovisno o rasi ili etničkoj pripadnosti. Samo, malo je teže dokazati tako nešto u ovom slučaju, posebno jer se spomenuti zakoni ne odnose na kompanije već na pojedince. Ali, treba vidjeti u kojem točno smjeru Huawei misli krenuti.

Već je velika stvar što se po prvi put kineski gigant odlučio krenuti u nekakvu bitku, dosad se svaka odluka šutke promatrala, uz poneku neslužbenu izjavu. Očito se situacija promijenila i Huawei pokušava uzvratiti onima koje vidi kao kreatore nepravde koja mu onemogućava normalno poslovanje...

Još iz kategorije

Rješenje iz Slovenije za brzi internetski pristup

Rješenje iz Slovenije za brzi internetski pristup

26.11.2020. komentiraj

Iskratel je predstavio novi Innbox U92, koji omogućava multi-gigabit iskustvo putem bakra, optike ili mobilnih rješenja - objedinjeno kroz jedan kućni mrežni uređaj.

U Češkoj za 5G licence država uprihodila 211 milijuna eura

U Češkoj za 5G licence država uprihodila 211 milijuna eura

26.11.2020. komentiraj

Češki regulator telekomunikacija (Český telekomunikační úřad) objavio je završetak aukcije frekvencijskog opsega od 700 MHz i 3,4 do 3,6 GHz. Licence je pritom dobilo pet kandidata, a to ih je koštalo ukupnih 211 milijuna eura.

5G može donijeti 210 milijardi eura koristi cijeloj Europi

5G može donijeti 210 milijardi eura koristi cijeloj Europi

26.11.2020. komentiraj

Pametne tvornice, poljoprivreda te prigradska i ruralna područja imat će najveći utjecaj na BDP. Za manje od 20 milijardi eura javnog ulaganja može se dobiti više od 50 milijardi eura dodatne koristi od 5G.