Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

Foto: DepositPhotos

Huawei nije samo među tri najveća proizvođača pametnih telefona na svijetu i prvi u Kini, ta kompanija je i vodeća kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) pa činjenica da joj se otežava ili onemogućava poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Japanu, Južnoj Koreji i Europskoj uniji, nije baš najpozitivnija. Upravo zato kineski gigant javno obznanjuje da prihvaća strože kontrole kako bi mogao bezbrižno ostati na 5G tržištu, ali i onom koje se tiče pametnih telefona.

Izvori bliski kineskom proizvođaču tvrde da toliko vjeruje u svoju nevinost, odnosno, toliko izražava nevinost da ne strahuje od bilo kakvih dodatnih provjera. A s obzirom da je sigurnost ono na što se pozivaju u SAD-u i drugim zemljama gdje Huawei ne može poslovati, ili mu je to otežano, kompanija otvara vrata i nudi detaljan pogled pa da se svi mogu uvjeriti da ništa sporno ne postoji.

Time se loptica prebacuje na one koji uvode zabrane, barem djelomično. Treba znati i da je sve skupa nastalo kad su otkriveni sumnjivi dijelovi hardvera i(li) softvera, pa se djelovalo nakon toga kroz zabrane, suspenzije, sankcije svih vrsta. Činjenica da sad ne bi postojalo ništa slično ne može izbrisati ono zbog čega je nastao cijeli problem.

Ipak, može pomoći da se ne poseže za dodatnim sankcijama u onim zemljama koje još uvijek razmišljaju što učiniti s Huaweijem. S jedne strane, okrenuti mu leđa znači ojačati odnose sa SAD-om, a s druge strane prigrliti ga znači imati prednost pred konkurencijom, stabilizirati tržište i napredovati na više razina. Naime, dovoljan znak jest to što europski operateri zahtijevaju da se ne dira u Huawei s obzirom na 5G tehnologiju i mogućnosti koje donosi, a drugi ne mogu to nadomjestiti u jednakom obujmu.

Čini se da će ono drugo pobijediti jer Nijemcima se sviđa činjenica dodatne sigurnosne provjere i najavili su je, što znači da se mogućnost zabrane poslovanja za Huawei stavlja po strani. Dakle, barem u EU bi kineski gigant mogao naići na plodno tlo, kakvo i ima svih ovih godina.

A dok se čeka ishod situacije, sve je bliže Mobile World Congress (MWC) u Barceloni krajem ovog mjeseca, na kojem će Huawei predstaviti svoj prvi 5G pametni telefon te potvrditi da problemi ne utječu na inovativnost i napredak kompanije.

Još iz kategorije

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

23.05.2019. komentiraj

Investicijom i  implementacijom dodatnih frekvencija na 2100 i 2600 MHz, A1 Hrvatska povećala je kapacitete i maksimalne brzine koje se mogu postići na 4G Advanced Pro mreži. Tako je dosadašnja maksimalna brzina od 750 Mbit/s povećana na 1,35 Gbit/s. Usporedbe radi, to je brzina preuzimanja video sadržaja od 10 GB u samo jednoj minuti.

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

22.05.2019. komentiraj

U sklopu konferencije MIPRO 2019. odnosno 42. međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku u Opatiji je održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“.

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.