Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

Foto: DepositPhotos

Huawei nije samo među tri najveća proizvođača pametnih telefona na svijetu i prvi u Kini, ta kompanija je i vodeća kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) pa činjenica da joj se otežava ili onemogućava poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Japanu, Južnoj Koreji i Europskoj uniji, nije baš najpozitivnija. Upravo zato kineski gigant javno obznanjuje da prihvaća strože kontrole kako bi mogao bezbrižno ostati na 5G tržištu, ali i onom koje se tiče pametnih telefona.

Izvori bliski kineskom proizvođaču tvrde da toliko vjeruje u svoju nevinost, odnosno, toliko izražava nevinost da ne strahuje od bilo kakvih dodatnih provjera. A s obzirom da je sigurnost ono na što se pozivaju u SAD-u i drugim zemljama gdje Huawei ne može poslovati, ili mu je to otežano, kompanija otvara vrata i nudi detaljan pogled pa da se svi mogu uvjeriti da ništa sporno ne postoji.

Time se loptica prebacuje na one koji uvode zabrane, barem djelomično. Treba znati i da je sve skupa nastalo kad su otkriveni sumnjivi dijelovi hardvera i(li) softvera, pa se djelovalo nakon toga kroz zabrane, suspenzije, sankcije svih vrsta. Činjenica da sad ne bi postojalo ništa slično ne može izbrisati ono zbog čega je nastao cijeli problem.

Ipak, može pomoći da se ne poseže za dodatnim sankcijama u onim zemljama koje još uvijek razmišljaju što učiniti s Huaweijem. S jedne strane, okrenuti mu leđa znači ojačati odnose sa SAD-om, a s druge strane prigrliti ga znači imati prednost pred konkurencijom, stabilizirati tržište i napredovati na više razina. Naime, dovoljan znak jest to što europski operateri zahtijevaju da se ne dira u Huawei s obzirom na 5G tehnologiju i mogućnosti koje donosi, a drugi ne mogu to nadomjestiti u jednakom obujmu.

Čini se da će ono drugo pobijediti jer Nijemcima se sviđa činjenica dodatne sigurnosne provjere i najavili su je, što znači da se mogućnost zabrane poslovanja za Huawei stavlja po strani. Dakle, barem u EU bi kineski gigant mogao naići na plodno tlo, kakvo i ima svih ovih godina.

A dok se čeka ishod situacije, sve je bliže Mobile World Congress (MWC) u Barceloni krajem ovog mjeseca, na kojem će Huawei predstaviti svoj prvi 5G pametni telefon te potvrditi da problemi ne utječu na inovativnost i napredak kompanije.

Još iz kategorije

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

22.03.2019. komentiraj

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj, objavilo Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred-odabira na temelju Planova razvoja širokopojasne infrastrukture odobrenih od strane HAKOM-a.

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

21.03.2019. komentiraj

I ove godine MWC19 je bio mjesto gdje se pričalo što nas čeka u budućnosti, a to je svakako RCS odnosno Rich Communication Services koji treba polako ali sigurno zamijeniti SMS poruke i ako se tko uopće sjeća još i MMS poruka.

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

20.03.2019. komentiraj

Prva 5G bazna stanica koja će se koristiti za isprobavanje mogućnosti 5G mreže i uređaja koji će na nju biti spojeni proradila je u Samoboru i predstavlja prvi korak prema 5G mreži, ističe Boris Drilo član Uprave i glavni izvršni direktor za tehniku i informacijske tehnologije.