Huawei apelira na veća ulaganja u inteligentne mreže diljem svijeta

Huawei apelira na veća ulaganja u inteligentne mreže diljem svijeta

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Telekomunikacijski div Huawei na prošlotjednom globalnom online summitu ”5G+. Bolji svijet” objavio je dokument (white paper) kojim želi prenijeti svoja znanja i iskustva u upotrebi tehnologije u borbi s epidemijom diljem svijeta. Dokument opisuje na koji način Huawei uspješno koristi naprednu telekomunikacijsku tehnologiju kao podršku u zemljama diljem svijeta u borbi s koronavirusom, te poziva telekomunikacijsku industriju i regulatore diljem svijeta na zajednički napor ka nadogradnji ICT infrastrukture diljem svijeta.

Mogućnosti 5G mreže pokazale se vrlo važnima u borbi s ovom pandemijom. Bez mreža nove generacije nezamislive bi bile brojne tele-konferencije i konzultacije medicinskih stručnjaka diljem svijeta u kojima se u realnom vremenu mogu razmjenjivati iskustva, raspravljati i postavljati dijagnoze na daljinu, ali i u realnom vremenu razmjenjivati brojne informacije vezane uz ponašanje novog koronavirusa.

U Kini je primjerice 5G mreža korištena kako bi se na daljinu upravljalo posebnim vozilima bez vozača. Vozila su svakodnevno dostavljala hranu u svaki dio grada. Dostavom hrane u kojoj nije sudjelovao dostavljač, stanovnici su beskontaktno preuzimali hranu ispred svojih domova bez straha od moguće zaraze. U bolnicama su korišteni roboti spojeni na 5G mrežu, a koji su dostavljanjem lijekova i opreme, ali i raznim operacijama čišćenja i podrške komunikaciji, uvelike olakšali posao medicinskom osoblju u smanjenju broja kontakata, posebno na bolničkim odjelima na kojima su bili smješteni oboljeli.

Nadogradnja na inteligentne mreže važna je i zbog kvalitetne podrške velikom porastu korištenja telekomunikacijske infrastrukture u krizna vremena. Zbog aktualne pandemije prosječno vrijeme provedeno online u brojnim državama diljem svijeta povećano je 30-tak posto, a rast podatkovnog prometa je i veći. Primjerice, zbog toga što su ljudi velik dio poslovnih i svakodnevnih aktivnosti preselili online, podatkovni promet u Njemačkoj je porastao 50 posto, a u Italiji čak 70 posto.

Uz značajan porast podatkovnog prometa, mreže bilježe konstantnu opterećenost tokom čitavog dana, bez standardnih vrhunaca korištenja za koje su mreže standardno oblikovane. Dodatno, žarište podatkovnog prometa preselilo se iz poslovnih zona u stambene, što je dodatan izazov za telekomunikacijske kompanije.

Sa svim tim izazovima se puno lakše nositi sa novom tehnologijom čiji potencijal je moguće ostvariti sa inteligentnim mrežama nove generacije, što je potvrdilo i iskustvo Huaweija koji svoje proizvode i usluge pruža u više od 170 zemalja i regija diljem svijeta.

Još iz kategorije

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

23.05.2020. komentiraj

Posljednji, četvrti poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative bit će otvoren 3. lipnja 2020. u 13 sati i trajati će do 4. lipnja 2020. u 17 sati. Ovaj poziv prethodno je bio planiran za ožujak ove godine, no odgođen je zbog okolnosti nastalih širenjem bolesti COVID-19 u čitavoj Europi, pojašnjavaju iz domaćeg telekom regulatora HAKOM-a.

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

20.05.2020. komentiraj

Ericsson je morao s 11. svibnjem promijeniti prognozu o 5G pretplatama na globalnoj razini do 2025. jer se zbog pandemije koronavirusa razvoj ubrzao, kao i širenje dostupnosti te nove tehnologije. Dakle, po novom prognoza sugerira da će za pet godina biti 2,8 milijardi 5G pretplata, a ne 2,6 milijardi kako su u švedskoj kompaniji isticali tijekom studenog prošle godine.

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

17.05.2020. komentiraj

Austrijski regulator RTR donio je odluku kako će druga polovica kolovoza biti novi datum za početak aukcije 5G, nakon što je bio prisiljen odgoditi taj korak zbog izbijanja Covid-19.