HTC očekuje da će 5G biti veliki benefit za potrošačku VR tehnologiju

HTC očekuje da će 5G biti veliki benefit za potrošačku VR tehnologiju

Foto: HTC

Tajvanski HTC ima velika očekivanja od dolaska mobilnih mreža pete generacije (5G) na tržište jer mnogo posljednjih godina ulaže u tehnologiju povezanu s virtualnom stvarnosti (VR), koja bi trebala od enormnih brzina nove mobilne mreže imati iznimnu korist, toliku da će se VR u cijelosti preporoditi.

Naime, HTC Vive proizvod je koji nudi VR mogućnosti i donosi profit kompaniji. Ne toliki da bi se mogle dogoditi tektonske promjene, ali za dvije godine svakako bi se mogle i na VR tržištu vrtjeti milijarde američkih dolara onima najboljima u još uvijek malom broju proizvođača.

S obzirom da pametni gledaju prema naprijed, a HTC to svakako jest, već se u toj kompaniji radi na Vive Reality, koji bi trebao nuditi mogućnosti od kojih se zaustavlja dah. Ako je za vjerovati izvršnoj direktorici (CEO) HTC-a Cher Wang, koja nije željela u svojoj najavi VR tehnologije povezane s 5G otkriti niti jedan detalj koji bi se ticao Vive Reality.

Ali, ono što se može znati jest da će uz sve moćnija procesorska i grafička rješenja u mobilnim uređajima, a vidimo ih već ove godine, imati VR mogućnosti na razini onih kakva vidimo kod računala. Upravo to bio je minus VR tehnologije na pametnim telefona, zajedno s preslabom mrežom. Sve to vrlo brzo ostat će dio prošlosti, a proizvođačima VR uređaja otvorit će se brojna vrata na tržištu, širem nego ikad prije zahvaljujući implementaciji kroz pametne telefone.

Možda sve to pomogne HTC-u da više ne ovisi toliko o partnerstvu s Googleom, za koji radi Pixel pametne telefone i dobiva godišnje oko 1,1 milijardi američkih dolara. Upravo taj novac drži HTC "iznad vode" jer sam to ne bi uspio bez povećih rezova i ušteda, koje bi bile posljedica katastrofalne situacije u kojoj se kompanija nalazi kad je riječ o poslovnim rezultatima na tržištu pametnih telefona.

No, s VR uz 5G dobila bi se situacija u kojoj HTC može ostvariti dobit na dvije strane, prodajom Vive uređaja, ali i pametnih telefona koje proizvodi.

Još iz kategorije

5G se uspješno razvija, veliki rast bežičnog Interneta stvari

5G se uspješno razvija, veliki rast bežičnog Interneta stvari

16.06.2018. komentiraj

5G u komercijalnom radu i bežični IoT veći od predviđanja ključne su točke najnovijeg izdanja Ericsson Mobility Reporta. Predviđanja vezana uz bežične IoT veze gotovo su udvostručena od studenoga 2017. godine. Sada se, na temelju brojnih implementacija u tijeku u Kini, očekuje 3,5 milijardi veza 2023. godine. Nove tehnologije koje prate masovnu implementaciju bežičnog IoT poput NB-IoT i Cat-M1 podupiru ovaj rast i pružateljima usluga omogućuju veću učinkovitost, kao i vrijednost za krajnje korisnike.

Vip do kraja godine postaje A1

Vip do kraja godine postaje A1

14.06.2018. komentiraj

Vipnet je već 19 godina član A1 Telekom Austria Grupe, vodećeg pružatelja digitalnih servisa i komunikacijskih rješenja u središnjoj i istočnoj Europi, koji trenutačno posluje u sedam država pružajući usluge za približno 24 milijuna korisnika. Budući da je A1 snažan brend koji pruža mobilna, fiksna, TV i podatkovna rješenja te rješenja u oblaku i OTT usluge, A1 Telekom Austria Grupa odlučila je prošle godine da A1 postaje jedinstveni brend za sve svoje kompanije, uključujući i Vipnet na hrvatskom tržištu. Do kraja ove godine Vip brend će zamijeniti A1 brend, a Vipnet d.o.o. postat će A1 Hrvatska d.o.o.

HT i Go2Digital započeli modernizaciju telefonskih govornica

HT i Go2Digital započeli modernizaciju telefonskih govornica

13.06.2018. komentiraj

Najjači domaći telekom operater Hrvatski Telekom i hrvatska agencija specijalizirana za vanjsko digitalno oglašavanje Go2Digital, potpisali su Ugovor na temelju kojeg kreću u modernizaciju telefonskih govornica. Postojeće govornice, koje nude isključivo mogućnost telefoniranja, bit će zamijenjene s digitalnim govornicama i nizom pametnih tehnoloških rješenja baziranih na tehnologiji Interneta stvari.