HT želi dijalog s državom oko naknada za spektar i pravo puta i to traži odmah

HT želi dijalog s državom oko naknada za spektar i pravo puta i to traži odmah

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Veliku prepreku za razvoj hrvatske telekomunikacijske scene, prije svega infrastrukture za Hrvatski Telekom prema riječima ključnih ljudi kompanije predstavlja pravo puta i visina naknade koju oni plaćaju a neke druge državne tvrtke ne i to kao što je primjerice tvrtka Odašiljači i veze.

Kako ističe predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković sama ulaganja u infrastrukturi viša su za čak 30 posto nego što je to slučaj u drugim europskim državama što predstavlja veliki problem kod razvoja infrastrukture bez obzira na činjenicu da je HT u prvoj polovici ove godine povisio investicije za više od 17 posto.

Kako je 2014. godine povećana cijena radio frekvencijskih naknada i to usred ciklusa investicija u 4G odnosno LTE mrežu. To je za kompanije u mobilnom segmentu veliki problem i to n samo za HT. Ako se nešto slično dogodi u narednom razdoblju kada kreće izgradnja 5G mreže, porastu opet cijene radio frekvencijskog spektra u najgorem slučaju ili ne dođe do smanjenja bit će problema kod izgradnje 5G mreža.

Tomašković ističe kako razgovori s većinskim vlasnikom Deutsche Telekom pokazuju da je kompanija spremna na još intenzivnije ulaganje i to tako da se smanjenje naknada u segmentu prava puta direktno preusmjeri u razvoj optičke infrastrukture.

Zanimljivo je da bez obzira na razgovore s državnim dužnosnicima od premijera i ministara još uvijek se stvari ne pomiču s mrtve točke. Vrijeme je da se to razriješi i vrlo je važno da se država odluči oko gradnje telekom mreže u ruralnim područjima iz novca EU fondova i to tako da telekom operateri budu zadovoljni i da se gradi tamo gdje nedostaje, a ne radi dvostruka mreža. Svim operaterima treba biti omogućeno da sudjeluju u tome procesu i da se taj posao krene odmah i da izgradnja počne već do kraja ove godine.

Još iz kategorije

5G se uspješno razvija, veliki rast bežičnog Interneta stvari

5G se uspješno razvija, veliki rast bežičnog Interneta stvari

16.06.2018. komentiraj

5G u komercijalnom radu i bežični IoT veći od predviđanja ključne su točke najnovijeg izdanja Ericsson Mobility Reporta. Predviđanja vezana uz bežične IoT veze gotovo su udvostručena od studenoga 2017. godine. Sada se, na temelju brojnih implementacija u tijeku u Kini, očekuje 3,5 milijardi veza 2023. godine. Nove tehnologije koje prate masovnu implementaciju bežičnog IoT poput NB-IoT i Cat-M1 podupiru ovaj rast i pružateljima usluga omogućuju veću učinkovitost, kao i vrijednost za krajnje korisnike.

Vip do kraja godine postaje A1

Vip do kraja godine postaje A1

14.06.2018. komentiraj

Vipnet je već 19 godina član A1 Telekom Austria Grupe, vodećeg pružatelja digitalnih servisa i komunikacijskih rješenja u središnjoj i istočnoj Europi, koji trenutačno posluje u sedam država pružajući usluge za približno 24 milijuna korisnika. Budući da je A1 snažan brend koji pruža mobilna, fiksna, TV i podatkovna rješenja te rješenja u oblaku i OTT usluge, A1 Telekom Austria Grupa odlučila je prošle godine da A1 postaje jedinstveni brend za sve svoje kompanije, uključujući i Vipnet na hrvatskom tržištu. Do kraja ove godine Vip brend će zamijeniti A1 brend, a Vipnet d.o.o. postat će A1 Hrvatska d.o.o.

HT i Go2Digital započeli modernizaciju telefonskih govornica

HT i Go2Digital započeli modernizaciju telefonskih govornica

13.06.2018. komentiraj

Najjači domaći telekom operater Hrvatski Telekom i hrvatska agencija specijalizirana za vanjsko digitalno oglašavanje Go2Digital, potpisali su Ugovor na temelju kojeg kreću u modernizaciju telefonskih govornica. Postojeće govornice, koje nude isključivo mogućnost telefoniranja, bit će zamijenjene s digitalnim govornicama i nizom pametnih tehnoloških rješenja baziranih na tehnologiji Interneta stvari.