HT zadovoljan odlukom AZTN-a jer je omogućena stabilnost tržišta

HT zadovoljan odlukom AZTN-a jer je omogućena stabilnost tržišta

Najjači domaći telekom operater Hrvatski Telekom zadovoljan je odlukom po kojem mu je produljeno upravljanje Optima Telekomom u naredne četiri godine s time da 2020. mora početi s prodajom kompanije kojoj je sada dopušteno pripajanje H1 Telekoma, ističe Siniša Đuranović stariji potpredsjednik odgovoran za strategiju i poslovni razvoj, pravne i regulatorne poslove i usklađenost poslovanja te veleprodaju.

Prema njegovim riječima ovo je vrlo važna odluka za Hrvatski Telecom. „Naš interes za ovu transakciju je bio sljedeći. HT ova izloženost prema Optima Telekomu je oko 200 milijuna kuna i to je više od 20 posto dobiti HT-a. Gubitak tih novaca bio bi gubitak za sve naše dioničare te je tako naša dužnost bila pobrinuti se za osiguranje vrijednosti za sve njih“, pojašnjava Đuranović.

S obzirom na to da postoji niz drugih vjerovnika koji imaju potraživanja od Optima Telekom ali i od H1 Telekoma pod našim upravljanjem sigurni smo da ćemo ostvariti povrat prema svim vjernicima, kategoričan je Đuranović.

Što se tiče H1 Telekoma on ističe da potraživanja imaju i državna poduzeća i njihova je izloženost oko 100 milijuna kuna i to bi bio veliki problem da se taj novac jednostavno izgubi.

S druge strane, Đuranović napominje kako ova transakcija ima vrlo pozitivne sinergijske efekte na poslovanje i Optima Telekoma i H1 Telekoma odnosno njegova pripojenog telekom biznisa. U protivnom bi se dogodili negativni efekti za cijelo tržište i potencijalno bi došlo do pada vrijednosti telekom tržišta u Hrvatskoj.

„Kao vodeći igrač na tržištu i s obzirom na našu lidersku poziciju dužni smo brinuti o cijelom tržištu, a cilj nam je umanjiti negativne utjecaje koji bi se dogodili zbog Optima Telekoma i H1 Telekoma. Sigurni smo da će pod našim upravljanjem Optima Telekom i H1 Telekom stasati u stabilne telefon u stabilnu telekom kompaniju i ona biti vrlo zanimljivi investitorima“, ističe Đuranović.

Sada treba krenuti s procesom pripajanja i pred nama je proces registracije na trgovačkom sudu i vjerujemo da će to brzo dogoditi, a u tome procesu dioničari H1 Telekoma postaju dioničari Optima Telekoma, pojašnjava dalje Đuranović i dodaje da će se to u pravnom smislu dogoditi u najkraćem roku.

Nakon toga slijedi integracija poslovanja H1 Telekoma u Optima Telekom, a zahvaljujući sinergiji dogodit će se smanjenje troškovne baze, povećanje efikasnosti i u konačnici povećanje prihoda. Đuranović napominje kako žele povećati investicijski potencijal jer Optima Telekom s pripojenim H1 Telekom mora biti zanimljiva investitorima kada se cijeli proces upravljanja od strane Hrvatskog Telekoma i završi.

„Zalažemo se za zdravu konsolidaciju na tržištu i nismo za preuzimanje kompanija kada su na koljenima, kada su u stečaju, kada su dužne dobavljačima, kreditorima. Uz to, hrvatsko telekom tržište premaleno je za veliki broj igrača stoga je ova konsolidacija potrebna. Važno je naglasiti kako upravljamo Optima Telekom do 2021. godine a godinu dan prije moramo krenuti u prodaju i sigurni smo da će Optima Telekom biti zdrava kompanija s održivim poslovanjem koja će biti zanimljiva investitorima koji će biti spremni uložiti svoj novac u takvu telekom tvrtku“, zaključuje Đuranović.

Još iz kategorije

Hrvatski Telekom predstavio novu uslugu koja digitalizira razmjenu dokumenta između tvrtki

Hrvatski Telekom predstavio novu uslugu koja digitalizira razmjenu dokumenta između tvrtki

24.05.2018. komentiraj

HT je na Combis konferenciji predstavio novu uslugu elektroničke razmjene dokumenata (EDI) za poslovne korisnike, koja će smanjiti papirno poslovanje, ubrzati svakodnevni posao, povećati transparentnost i smanjiti troškove.

Digitalna Hrvatska: Krajnji je trenutak da se alternativnim operaterima omogući poštena tržišna utakmica

Digitalna Hrvatska: Krajnji je trenutak da se alternativnim operaterima omogući poštena tržišna utakmica

23.05.2018. komentiraj

Nedavno objavljen Indeks digitalnog gospodarstva i društva za 2018. godinu (DESI), jasno potvrđuje da je stanje na tržištu telekomunikacija u Hrvatskoj gotovo monopolističko. Digitalna Hrvatska od ranije ističe činjenicu da imamo najskuplje i najlošije telekomunikacijske usluge u fiksnoj mrežu u čitavoj Europskoj uniji. Istovremeno, ranije istraživanje Digitalne Hrvatske pokazuje da 85 posto hrvatskih građana korištenje interneta s neograničenom količinom podataka za prihvatljivu cijenu smatra svojim neotuđivim pravom.

Tele2 predstavio novu ponudu MobiTelka

Tele2 predstavio novu ponudu MobiTelka

23.05.2018. komentiraj

Domaći telekom operater Tele2 ususret svjetskom nogometnom prvenstvu predstavio je novu ponudu MobiTelka, koja uz neograničeno surfanje uključuje Sony Smart TV te mobilne uređaje Samsung Galaxy J3 2016 ili Huawei P Smart DS za 199 kn odmah i ostatak na rate, uz tarifu RASPALI s BEZBROJ GB.