HT raste na tržištu fiksne telefonije

HT raste na tržištu fiksne telefonije

Foto: Fotolia ilustracija

Prema tržišnom udjelu najjači domaći telekom operater HT nastavlja s rastom na tržištu fiksne telefonije. Na kraju rujna ove godine imao je udjel od 44,47 posto uz rast od 0,23 postotna poena u odnosu na prethodni kvartal, odnosno 1,82 postotnih poena na godišnjoj razini. Ako se pak pogleda razdoblje od posljednje dvije godine odnosno rujan 2015. do rujna ove godine HT kontinuirano raste i u ove dvije godine ostvario je rast od 3,55 postotnih poena.

Jedino razdoblje u posljednje dvije godine kada je imao blagi pad bili su drugi i treći kvartal prošle godine. I dalje je na tržištu vidljivo da korisnici vole mijenjati telekom operatere i sada ukupan broj prenesenih brojeva dosegao gotovo 1,5 milijuna odnosno konkretnije 1,484 milijuna.

Što se tiče brzog pristupa internetu u fiksnoj telefoniji on je sada na razini od 25.33 posto i tek je neznatno rastao u odnosu na kvartal ranije i to za 0,18 postotnih poena. Ako se pak gleda na godišnjoj razini rast iznosi 1,43 postotnih poena. U posljednje dvije godine povećanje je i veće i iznosi 2.78 postotnih poena jer u rujnu 2015. godine gustoća širokopojasnog pristupa u fiksnoj telefoniji bila je 22,55 posto.

Ako se pak pogleda rasprostranjenost širokopojasnog pristupa internetu on je očekivano najveći na području grada Zagreba, a iako bi se moglo pomisliti drugačije Zagrebačka županija je ispod hrvatskog prosjeka. Iznad prosjeka su još Primorsko-goranska županija, Istarska županija, Splitsko-dalmatinska županija, Zadarska županija, Dubrovačko-neretvanska županija te Šibensko-kninska županija. Daleko najlošija je Virovitičko-podravska županija.

Ukupan broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu dosegao je 1,085 milijuna što je rast od 5,96 posto u odnosu na rujan 2016. godine. Istovremeno broj priključaka brzog interneta u posljednje dvije godine narastao je 11,63 posto.

 

Još iz kategorije

5G se uspješno razvija, veliki rast bežičnog Interneta stvari

5G se uspješno razvija, veliki rast bežičnog Interneta stvari

16.06.2018. komentiraj

5G u komercijalnom radu i bežični IoT veći od predviđanja ključne su točke najnovijeg izdanja Ericsson Mobility Reporta. Predviđanja vezana uz bežične IoT veze gotovo su udvostručena od studenoga 2017. godine. Sada se, na temelju brojnih implementacija u tijeku u Kini, očekuje 3,5 milijardi veza 2023. godine. Nove tehnologije koje prate masovnu implementaciju bežičnog IoT poput NB-IoT i Cat-M1 podupiru ovaj rast i pružateljima usluga omogućuju veću učinkovitost, kao i vrijednost za krajnje korisnike.

Vip do kraja godine postaje A1

Vip do kraja godine postaje A1

14.06.2018. komentiraj

Vipnet je već 19 godina član A1 Telekom Austria Grupe, vodećeg pružatelja digitalnih servisa i komunikacijskih rješenja u središnjoj i istočnoj Europi, koji trenutačno posluje u sedam država pružajući usluge za približno 24 milijuna korisnika. Budući da je A1 snažan brend koji pruža mobilna, fiksna, TV i podatkovna rješenja te rješenja u oblaku i OTT usluge, A1 Telekom Austria Grupa odlučila je prošle godine da A1 postaje jedinstveni brend za sve svoje kompanije, uključujući i Vipnet na hrvatskom tržištu. Do kraja ove godine Vip brend će zamijeniti A1 brend, a Vipnet d.o.o. postat će A1 Hrvatska d.o.o.

HT i Go2Digital započeli modernizaciju telefonskih govornica

HT i Go2Digital započeli modernizaciju telefonskih govornica

13.06.2018. komentiraj

Najjači domaći telekom operater Hrvatski Telekom i hrvatska agencija specijalizirana za vanjsko digitalno oglašavanje Go2Digital, potpisali su Ugovor na temelju kojeg kreću u modernizaciju telefonskih govornica. Postojeće govornice, koje nude isključivo mogućnost telefoniranja, bit će zamijenjene s digitalnim govornicama i nizom pametnih tehnoloških rješenja baziranih na tehnologiji Interneta stvari.