HT ponovno dobio P3 certifikat kao najbolja mobilna mreža u Hrvatskoj

HT ponovno dobio P3 certifikat kao najbolja mobilna mreža u Hrvatskoj

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Najjači domaći telekomunikacijski operater Hrvatski Telekom ponovno je dobio P3 certifikat kao najbolja mobilna mreža u Hrvatskoj te je uz to ušao i među deset najboljih mreža u svijetu. Certifikat P3 uzima se kao ključni neovisni certifikat koji dokazuje kvalitetu mobilne mreže na nekom tržištu.

Kako ističe član Uprave HT-a i glavni izvršni direktor za tehniku i informatiku (CTIO) Boris Drilo HT je osvojio 948 bodova od maksimalnih 1000, a mreža je bolja nego prošle godine. Prema njegovim riječima dokaz je to da se dobro ulaže u razvoj mrežne infrastrukture u 4 godine uloženo je 7,5 milijardi kuna, a to je potkrijepio i činjenicom da poseban segment istraživanja obuhvaća prikupljanje informacija o ponašanju mreže prilikom različitih korisničkih aktivnosti, u stvarnim uvjetima bez angažmana korisnika prilikom mjerenja i bez mogućnosti manipulacije prikupljenim podacima.

Istraživanje koje je provodio P3 Solutions događalo se krajem studenog i početkom prosinca prošle godine na području 25 gradova u Hrvatskoj, a kako pojašnjava Drilo imaju najbolju mrežu i pružaju najbolju uslugu u segmentu 4G pokrivenosti na cjelokupnom području koje je bilo pokriveno mjerenjem.

„Ulaganje u budućnost mobilne mreže iznimno je važna za budućnost gospodarstva i čitavog hrvatskog društva. Sve aktivnosti koje radi HT jasno pokazuju kretanje ka povezivanju Hrvatske najboljom mrežom. Ponosni smo da je HT tehnološki lider i predvodnik digitalne transformacije društva. To je rezultat činjenice da smo najveći privatni investitoru u Hrvatskoj“, ističe Drilo.

Prema njegovim riječima ovogodišnji  certifikat je od posebne važnosti ua HT jer je prošle godine počela modernizacija kompletne mobilne mreže diljem Hrvatske, a vrijednost te investicije premašit će milijardu kuna.

„Fokus je na modernizaciji mreže prema SRAN konceptu odnosno tehnologiji koja osigurava koegzistenciju 2G, 3G i 4G mobilnih mreža ali uskoro i 5G mreža koje dolaze“, objašnjava Drilo i dodaje kako nova oprema „omogućava bolju pokrivenost uz isti dodijeljeni radiofrekvencijski spektar“.

Kao trenutni rezultat Drilo ističe kako je modernizirana mreža u čitavoj Istri, Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu, a do kraja ove godine je cilj to učiniti u ostatku Hrvatske. „Upravo sada se radi u Dubrovniku i na jugu Hrvatske te će tako Dubrovnik biti prvi grad u Dalmaciji koji će imati najnaprednije 4G funkcionalnosti“, tvrdi dalje Drilo.

Još iz kategorije

RF spektar za zemaljsku digitalnu televiziju na javnom natječaju

RF spektar za zemaljsku digitalnu televiziju na javnom natječaju

19.04.2019. komentiraj

Vijeće Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) je na sjednici održanoj 18. travnja 2019. donijelo odluku o raspisivanju javnog natječaja za izdavanje pojedinačne dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra u pojasu 470-694 MHz za pružanje usluge upravljanja trima elektroničkim komunikacijskim mrežama zemaljske digitalne televizije na području Republike Hrvatske. Riječ je o multipleksima M1, M2 i L1. Ponude na natječaj mogu se podnijeti HAKOM-u najkasnije do 14. lipnja 2019. do 10 sati po srednjoeuropskom vremenu, neovisno o načinu dostave ponude. Odluka o izdavanju dozvole donijet će se najkasnije do 12. srpnja 2019

A1 Hrvatska krenuo s NB IoT na području cijele Hrvatske

A1 Hrvatska krenuo s NB IoT na području cijele Hrvatske

18.04.2019. komentiraj

A1 Hrvatska prvi je i jedini pružatelj NB IoT rješenja odnosno mreže koja je dostupna na području cijele Republike Hrvatske, pohvalili su se iz drugo po veličini domaćeg telekoma na događanju pod imenom Dan pametnih rješenja predstavljajući novu ponudu pod imenom A1 NB IoT.

Swisscom uz Ericssonovu pomoć pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu

Swisscom uz Ericssonovu pomoć pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu

18.04.2019. komentiraj

Proizvođač telekom opreme Ericsson i Swisscom, najveći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Švicarskoj, pokrenuli su prvu veliku komercijalnu 5G mrežu u Europi kako bi podržali pametne mobilne telefone koji su dostupni na tržištu. Pokretanje 5G mreže također otvara vrata otkrivanju novih prilika u Internetu stvari (IoT) i industriji 4.0.