HT ponovno dobio P3 certifikat kao najbolja mobilna mreža u Hrvatskoj

HT ponovno dobio P3 certifikat kao najbolja mobilna mreža u Hrvatskoj

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Najjači domaći telekomunikacijski operater Hrvatski Telekom ponovno je dobio P3 certifikat kao najbolja mobilna mreža u Hrvatskoj te je uz to ušao i među deset najboljih mreža u svijetu. Certifikat P3 uzima se kao ključni neovisni certifikat koji dokazuje kvalitetu mobilne mreže na nekom tržištu.

Kako ističe član Uprave HT-a i glavni izvršni direktor za tehniku i informatiku (CTIO) Boris Drilo HT je osvojio 948 bodova od maksimalnih 1000, a mreža je bolja nego prošle godine. Prema njegovim riječima dokaz je to da se dobro ulaže u razvoj mrežne infrastrukture u 4 godine uloženo je 7,5 milijardi kuna, a to je potkrijepio i činjenicom da poseban segment istraživanja obuhvaća prikupljanje informacija o ponašanju mreže prilikom različitih korisničkih aktivnosti, u stvarnim uvjetima bez angažmana korisnika prilikom mjerenja i bez mogućnosti manipulacije prikupljenim podacima.

Istraživanje koje je provodio P3 Solutions događalo se krajem studenog i početkom prosinca prošle godine na području 25 gradova u Hrvatskoj, a kako pojašnjava Drilo imaju najbolju mrežu i pružaju najbolju uslugu u segmentu 4G pokrivenosti na cjelokupnom području koje je bilo pokriveno mjerenjem.

„Ulaganje u budućnost mobilne mreže iznimno je važna za budućnost gospodarstva i čitavog hrvatskog društva. Sve aktivnosti koje radi HT jasno pokazuju kretanje ka povezivanju Hrvatske najboljom mrežom. Ponosni smo da je HT tehnološki lider i predvodnik digitalne transformacije društva. To je rezultat činjenice da smo najveći privatni investitoru u Hrvatskoj“, ističe Drilo.

Prema njegovim riječima ovogodišnji  certifikat je od posebne važnosti ua HT jer je prošle godine počela modernizacija kompletne mobilne mreže diljem Hrvatske, a vrijednost te investicije premašit će milijardu kuna.

„Fokus je na modernizaciji mreže prema SRAN konceptu odnosno tehnologiji koja osigurava koegzistenciju 2G, 3G i 4G mobilnih mreža ali uskoro i 5G mreža koje dolaze“, objašnjava Drilo i dodaje kako nova oprema „omogućava bolju pokrivenost uz isti dodijeljeni radiofrekvencijski spektar“.

Kao trenutni rezultat Drilo ističe kako je modernizirana mreža u čitavoj Istri, Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu, a do kraja ove godine je cilj to učiniti u ostatku Hrvatske. „Upravo sada se radi u Dubrovniku i na jugu Hrvatske te će tako Dubrovnik biti prvi grad u Dalmaciji koji će imati najnaprednije 4G funkcionalnosti“, tvrdi dalje Drilo.

Još iz kategorije

Tele2 predstavio uslugu „Kupi i pokupi“

Tele2 predstavio uslugu „Kupi i pokupi“

22.08.2019. komentiraj

Mobilni uređaj moguće je naručiti u webshopu i u roku pet dana preuzeti na prodajnom mjestu nova je usluga koju je Tele2 ponudio svojim korisnicima, a to objašnjavaju prije svega time da se navike kupovanja iz godine u godinu mijenjanju.

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune