HT ponovno dobio P3 certifikat kao najbolja mobilna mreža u Hrvatskoj

HT ponovno dobio P3 certifikat kao najbolja mobilna mreža u Hrvatskoj

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Najjači domaći telekomunikacijski operater Hrvatski Telekom ponovno je dobio P3 certifikat kao najbolja mobilna mreža u Hrvatskoj te je uz to ušao i među deset najboljih mreža u svijetu. Certifikat P3 uzima se kao ključni neovisni certifikat koji dokazuje kvalitetu mobilne mreže na nekom tržištu.

Kako ističe član Uprave HT-a i glavni izvršni direktor za tehniku i informatiku (CTIO) Boris Drilo HT je osvojio 948 bodova od maksimalnih 1000, a mreža je bolja nego prošle godine. Prema njegovim riječima dokaz je to da se dobro ulaže u razvoj mrežne infrastrukture u 4 godine uloženo je 7,5 milijardi kuna, a to je potkrijepio i činjenicom da poseban segment istraživanja obuhvaća prikupljanje informacija o ponašanju mreže prilikom različitih korisničkih aktivnosti, u stvarnim uvjetima bez angažmana korisnika prilikom mjerenja i bez mogućnosti manipulacije prikupljenim podacima.

Istraživanje koje je provodio P3 Solutions događalo se krajem studenog i početkom prosinca prošle godine na području 25 gradova u Hrvatskoj, a kako pojašnjava Drilo imaju najbolju mrežu i pružaju najbolju uslugu u segmentu 4G pokrivenosti na cjelokupnom području koje je bilo pokriveno mjerenjem.

„Ulaganje u budućnost mobilne mreže iznimno je važna za budućnost gospodarstva i čitavog hrvatskog društva. Sve aktivnosti koje radi HT jasno pokazuju kretanje ka povezivanju Hrvatske najboljom mrežom. Ponosni smo da je HT tehnološki lider i predvodnik digitalne transformacije društva. To je rezultat činjenice da smo najveći privatni investitoru u Hrvatskoj“, ističe Drilo.

Prema njegovim riječima ovogodišnji  certifikat je od posebne važnosti ua HT jer je prošle godine počela modernizacija kompletne mobilne mreže diljem Hrvatske, a vrijednost te investicije premašit će milijardu kuna.

„Fokus je na modernizaciji mreže prema SRAN konceptu odnosno tehnologiji koja osigurava koegzistenciju 2G, 3G i 4G mobilnih mreža ali uskoro i 5G mreža koje dolaze“, objašnjava Drilo i dodaje kako nova oprema „omogućava bolju pokrivenost uz isti dodijeljeni radiofrekvencijski spektar“.

Kao trenutni rezultat Drilo ističe kako je modernizirana mreža u čitavoj Istri, Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu, a do kraja ove godine je cilj to učiniti u ostatku Hrvatske. „Upravo sada se radi u Dubrovniku i na jugu Hrvatske te će tako Dubrovnik biti prvi grad u Dalmaciji koji će imati najnaprednije 4G funkcionalnosti“, tvrdi dalje Drilo.

Još iz kategorije

Velika Britanija i Njemačka će vjerojatno dopustiti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Velika Britanija i Njemačka će vjerojatno dopustiti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

21.02.2019. komentiraj

Velika Britanija nije jedina skeptična oko američkih strahova vezanih za Huawei i navodnu špijunažu koja se veže uz njega jer i Njemačka će vrlo vjerojatno dopustiti toj kineskoj kompaniji rad na mobilnim mrežama pete generacije (5G) unutar svojih granica. Naime, Britanci unatoč američkoj pomoći prilikom istrage nisu pronašli ništa sporno kod Huaweija i razloga za zabranu poslovanja nemaju. Kao ni Nijemci.

Rat ukidanjem naknada za korisnike mobilnih telekom usluga na bonove

Rat ukidanjem naknada za korisnike mobilnih telekom usluga na bonove

20.02.2019. komentiraj

Domaći telekom operateri ratuju tarifama i bore se za korisnike i ukidanjem naknada za pristup mreži i za korisnike bonova. I to je zaista pravi i bespoštedan rat. Prvi je to učinio Tele2, onda HT pa A1 Hrvatska.

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

19.02.2019. komentiraj

Intel i Ericsson sklopili su višegodišnje partnerstvo kako bi razvili softverske i hardverske upravljačke platforme za mobilne mreže pete generacije (5G), NFV (network function virtualisation) i distribuirani cloud. Pritom će kombinirati Ericssonov SDI (software-defined infrastructure) upravljački softver i Intelov Rack Scale Design.