HT planira uložiti više od milijardu u 5G u narednih godinu dana

HT planira uložiti više od milijardu u 5G u narednih godinu dana

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Najjači domaći telekom operater Hrvatski Telekom nastavlja s velikim ulaganjima u infrastrukturu, a do kraja slijedeće godine samo ulaganje u 5G mrežu dosegnut će više od milijardu kuna i trenutna mreža biti će u potpunosti zamijenjena novom Ericssonovom 5G opremom.

Najveći projekt je izgradnja ove mobilne mreže  budućnosti, čija je vrijednost ulaganja viša od 1 milijarde kuna, a koja će omogućit trostruko povećanje kapaciteta mreže i preduvjete za dolazak 5G tehnologije. Međutima dok bi usklađivanjem regulacije naknade za pravo puta s najrazvijenijim EU članicama kroz četiri godine HT bi uložio i do 1,4 milijardi kuna u optiku te time osigurao za ukupno 760 tisuća kućanstava minimalne brzine od 100 Mbit/s.

„Hrvatski Telekom ulaže u najnoviju tehnologiju i modernizaciju infrastrukture 25 posto svojih prihoda svake godine, što je iznad prosjeka industrije na europskoj razini. Ulažemo u novu mobilnu mrežu budućnosti, razvijamo inovativne proizvode i podižemo kvalitetu usluge za privatne i poslovne korisnike, no uz to istražujemo nova područja rasta koja će obogatiti život korisnika u budućnosti. U idućih godinu dana osigurat ćemo svim korisnicima u Hrvatskoj mogućnost pristupa Internet brzinama od minimalno 20Mbit/s do 1GBits/s“, objašnjava predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković.

Veliki dio tih ulaganja namijenjen je poboljšanju mrežne infrastrukture, u sklopu čega je početkom godine započeo najveći projekt nove mobilne mreže u cijeloj regiji. Kroz trajanje od dvije godine obuhvatit će više od 2000 lokacija, a visina ulaganja  prelazi 1 milijardu kuna, ističe član Uprave HT-a za tehniku i IT Boris Drilo.

Planirano je trostruko povećanje kapaciteta mreže i uspostavljanje preduvjeta za daljnju implementaciju 5G tehnologije i novih inteligentnih usluga poput Interneta stvari, objašnjava dalje Drilo, te dodaje kako se to realizira najnaprednijim tehnološkim konceptima, povećanjem broja lokacija te proširenjem spektra uz manje zračenje samih baznih stanica.

Prema njegovim riječima modernizacija mreže omogućit će rad s najnaprednijim funkcionalnostima koje nude pametni telefoni, a to se prije svega odnosi na brzine prijenosa do čak 200 Mbps.

Najnoviji tehnološki koncepti uključuju pametne antene, agregacije rasploživog radiofrekevencijskog spektra i spektralno-djelotvornije modulacijske tehnike, zbog čega najnovije generacije pametnih telefona najbrže i najbolje rade upravo na mreži HT-a. Na području Istre, gdje je nova mreža već završena prije početka turističke sezone bilježimo vidljivo povećanje performansi mobilne mreže - korisnicima je povećana prosječna brzina pristupa mobilnom Internetu od čak 2,5 puta i to u uvjetima trostrukog porasta opterećenja mreže u odnosu na isti period prošle godine. Sve to napravljeno je usprkos činjenici da Hrvatska i dalje plaća najskuplji radiofrekvencijski spektar u Europi, što značajno usporava daljnja velika ulaganja.

Posljednjih nekoliko godina Hrvatski Telekom kontinuirano povećava svoja ulaganja, pa je tako realizacija kapitalnih ulaganja na polugodištu ove godine povećana za  8,3 posto u odnosu na prvo polugodište  2017. i iznosi ukupno 822 milijuna kuna.

Uz bolji regulatorni okvir po uzoru na vodeće zemlje EU po pitanju digitaliziranosti, navedena ulaganja mogu biti višestruko veća. U Splitu su prvi put predstavljene preporuke Studije o analitičkim odrednicama naknade za pravo puta za elektroničku komunikacijsku infrastrukturu (EKI) od Ekonomskog instituta, Zagreb u kojoj je napravljena analiza dosadašnjeg modela naknade za pravo puta te su date jasne preporuke kojima država može stvoriti povoljnije regulatorno rješenje za brži digitalni razvoj Hrvatske.

Skoro polovica iznosa kapitalnih ulaganja telekomunikacijskog sektora, odnosno 1,03 milijardi kuna godišnje odlazi na parafiskalne namete, od čega veliki dio odlazi na naknadu za pravo puta. Budući da studija utvrđuje da hrvatski model naknade za pravo puta značajno odstupa od europskih praksi i budući je visina naknade nesrazmjerna vrijednosti zemljišta preko kojeg elektronička komunikacijska infrastruktura (EKI) prolazi, studija preporuča značajno smanjenje naknade za pravo puta, besplatan prolaz (EKI) preko zemljišta u javnom vlasništvu, mogućnost plaćanja jednokratne naknade za pravo puta za EKI, jedinstveni model za određivanje visine i načina naplate naknade i uspostava registra primatelja naknade pri HAKOM-u i centralizirani sustav isplate naknada.

„Hrvatskoj je potrebno usklađivanje regulacije naknade za pravo puta s najboljom praksom najrazvijenijih EU članica koje su na vrhu DESI indeksa. Smanjenjem naknade za 75% i usmjeravanjem tih sredstava u elektroničku komunikacijsku infrastrukturu, kroz 10 godina generiralo bi se dodatnih 15 tisuća radnih mjesta i ostvario rast BDP-a od 1%“, zaključila je ravnateljica Ekonomskog instituta, Maruška Vizek te dodala kako bi se izgubljeni prihod zbog smanjenja naknade za pravo puta mogao vratiti lokalnim zajednicama kroz povećane poreze uslijed povećanja ulaganja u novu elektroničko komunikacijsku infrastrukturu.

Naknada za pravo puta je puno viša od vrijednosti samog zemljišta kojom prolazi i takav model je potpuno neodrživ, ističe Maruška Vizek i dodaje kako je potrebno nešto hitno mijenjati. U državama EU naknada za pravo puta višestruko je niža u odnosu na Hrvatsku. Udio naknada za pravo puta, služnosti puta i koncesije i zakupa iznosi 7,3 posto u odnosu na prihode HT-a, pokazuje studija EIZ-a, dok je u usporedivim zemljama kao što je Portugal taj udjel u prihodima 0,25 posto, na Mlati je to 0,4 posto, a u Španjolskoj je udjel naknade u prihodima telekom operatera 1,5 posto.

Ona smatra kako bi bilo dobro da HT krene u izvlaštenje jer je očito po vrijednosti naknade da ta zemlja kojom prolazi infrastruktura nema nikakvu vrijednost za vlasnike. Maruška Vizek ističe kako bi se naknade trebale pormijeniti, odnosno smanjiti, a kada je riječ o državnom zenmljištu i u poptunosti ukinuti.

Još iz kategorije

Huaweijev 5G troši 20 posto manje energije od industrijskog prosjeka

Huaweijev 5G troši 20 posto manje energije od industrijskog prosjeka

18.07.2019. komentiraj

Huawei je postigao smanjenje potrošnje energije po 5G lokaciji na 20 posto manje od industrijskog prosjeka i time potvrdio da je predvodnik u razvoju 5G tehnologije, predstavljeno je u Izvješću o održivosti za 2018., tvrde iz ovog kineskog proizvođača 5G rješenja od industrije do krajnjih korisnika.

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

17.07.2019. komentiraj

Treći po veličini domaći telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je u prvih šest mjeseci ove godine 595 milijuna kruna prihoda uz rast od 12,1 posto. Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla 179 posto na 254 milijuna švedskih kruna.

A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine

A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom operater A1 Hrvatska u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je 208,6 milijuna eura prihoda i rast od 1,4 posto. Istovremeno je ostvaren i rast dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) od 6,8 posto na 66,6 milijuna eura.