HT odabran za pilot HALO Big Data Platforme

HT odabran za pilot HALO Big Data Platforme

U Hrvatskom Telekomu radi se na velikom broju Big Data inicijativa, s ciljem poboljšanja zadovoljstva korisnika  i unaprjeđenju poslovanja. S obzirom na to i mladi tim koji je motiviran za stjecanje kompetencija u novim tehnologijama koji HT nudi, Deutsche Telekom je prepoznao u HT-u pionira za početak razvoja programa za podatkovnu analitiku novog doba.

Na razini DT grupe pokrenuta ja inicijativa (HALO) usklađena s DEP (Digital Enablement Platform) smjernicama za stvaranje zajedničke podatkovne i analitičke platforme za sve članice grupe, a koja uključuje lokalne implementacije na BIG DATA platformi svake članice. Hrvatski Telekom je odabran kao pilot za lokalnu implementaciju.

Hrvatski Telekom je u procesu transformacije IT arhitekture usklađene sa smjernicama definiranim EIRA-om (European Interoperability Reference Architecture), a koje su ujedno i smjernice DT grupe. DEP je jedna od ključnih komponenti EIRA-e, s kojom su definirane smjernice za podatkovnu platformu nove generacije.

Novom arhitekturom Big Data platforma je definirana kao centralni Data Hub za integraciju podataka s ciljem  jedna platforma – višestruki slučajevi upotrebe.

Suvremeni trendovi i tehnologije omogućuju razvoj internih kompetencija, i kolaboraciju međunarodnih timova, pa je tako DT u Zagrebu 7. i 8. studenog organizirao konferenciju HUC days (Hero Use Case) na kojoj sudionici imaju priliku za učenje i razmjenu ključnih informacija u svezi  primjene slučajeva analitike podataka velike vrijednosti  i korištenja u DT grupi.

Fokus konferencije je na poslovnim prednostima, tehničkim rješenjima, izazovima, rizicima i strategijama provedbe. Pojedine slučajeve osim Hrvatskog Telekoma prezentiraju i kolege iz Grčke, Poljske, Češke, Mađarske i Slovačke. 'Big Data analiza koja upravlja svim kritičnim poslovnim odlukama jedan je od najvećih prioriteta Hrvatskog Telekoma i Deutsche Telekoma. Da bi to isporučio, Deutsche Telekom razvio je globalnu zajednicu podataka o znanosti i operativni model u 11 europskih zemalja, od Njemačke do Grčke, a Hrvatski Telekom je u središtu ovog modela. Drago mi je da smo iskoristili sjajnu prilika da Hrvatski Telekom i Hrvatska ugoste ovaj događaj i budu na čelu Data Sciencea', rekao je Debanjan Banerjee, direktor Sektora za upravljanje korisničkim proizvodima i infrastrukturom, koji je bio i jedan od uvodničara konferencije. Na konferenciji sudjeluje i motivacijski govornik Thomas Anglero, voditelj sektora inovacija IBM-a u Norveškoj.

 

Još iz kategorije

Ericsson će pojačati 5G dostupnost u europskoj željezničkoj industriji

Ericsson će pojačati 5G dostupnost u europskoj željezničkoj industriji

12.07.2020. komentiraj

Ericsson se priključio Udruženju europskih proizvođača vlakova i dobavljača željezničke opreme (UNIFE) kako bi pokazao kako 5G i kritični mrežni kapaciteti mogu donijeti prosperitet za željezničku industriju. Sve zahvaljujući digitalizaciji, kojom se ubrzavaju brojni procesi, donosi uštede i pridonosi učinkovitosti.

Nastavak rasta ključnih telekomunikacijskih pokazatelja

Nastavak rasta ključnih telekomunikacijskih pokazatelja

06.07.2020. komentiraj

Na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj trenutno postoji 87 pružatelja usluga na tržištu usluga širokopojasnog pristupa internetu (nepokretna i pokretna elektronička komunikacijska mreža), stoji u najnovijim podcima domaćeg telekom regulatora HAKOM-a. Prema podacima za 2019., uslugu pristupa internetu putem nepokretne elektroničke komunikacijske mreže koristi ukupno 1 154 773 pretplatnika u Republici Hrvatskoj. Što se tiče usluge pristupa internetu putem pokretne elektroničke komunikacijske mreže, broj pretplatnika iznosi 3 623 860.

Snažan rast podatkovnog prometa u 2019. godini

Snažan rast podatkovnog prometa u 2019. godini

05.07.2020. komentiraj

Porast podatkovnog prometa izravno je povezan s razvojem digitalnog društva. Promatrajući trogodišnje razdoblje vidljiv je značajan rast podatkovnog prometa i u nepokretnim i u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, ističu iz domaćeg telekom regulatora Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).