HT odabran za pilot HALO Big Data Platforme

HT odabran za pilot HALO Big Data Platforme

U Hrvatskom Telekomu radi se na velikom broju Big Data inicijativa, s ciljem poboljšanja zadovoljstva korisnika  i unaprjeđenju poslovanja. S obzirom na to i mladi tim koji je motiviran za stjecanje kompetencija u novim tehnologijama koji HT nudi, Deutsche Telekom je prepoznao u HT-u pionira za početak razvoja programa za podatkovnu analitiku novog doba.

Na razini DT grupe pokrenuta ja inicijativa (HALO) usklađena s DEP (Digital Enablement Platform) smjernicama za stvaranje zajedničke podatkovne i analitičke platforme za sve članice grupe, a koja uključuje lokalne implementacije na BIG DATA platformi svake članice. Hrvatski Telekom je odabran kao pilot za lokalnu implementaciju.

Hrvatski Telekom je u procesu transformacije IT arhitekture usklađene sa smjernicama definiranim EIRA-om (European Interoperability Reference Architecture), a koje su ujedno i smjernice DT grupe. DEP je jedna od ključnih komponenti EIRA-e, s kojom su definirane smjernice za podatkovnu platformu nove generacije.

Novom arhitekturom Big Data platforma je definirana kao centralni Data Hub za integraciju podataka s ciljem  jedna platforma – višestruki slučajevi upotrebe.

Suvremeni trendovi i tehnologije omogućuju razvoj internih kompetencija, i kolaboraciju međunarodnih timova, pa je tako DT u Zagrebu 7. i 8. studenog organizirao konferenciju HUC days (Hero Use Case) na kojoj sudionici imaju priliku za učenje i razmjenu ključnih informacija u svezi  primjene slučajeva analitike podataka velike vrijednosti  i korištenja u DT grupi.

Fokus konferencije je na poslovnim prednostima, tehničkim rješenjima, izazovima, rizicima i strategijama provedbe. Pojedine slučajeve osim Hrvatskog Telekoma prezentiraju i kolege iz Grčke, Poljske, Češke, Mađarske i Slovačke. 'Big Data analiza koja upravlja svim kritičnim poslovnim odlukama jedan je od najvećih prioriteta Hrvatskog Telekoma i Deutsche Telekoma. Da bi to isporučio, Deutsche Telekom razvio je globalnu zajednicu podataka o znanosti i operativni model u 11 europskih zemalja, od Njemačke do Grčke, a Hrvatski Telekom je u središtu ovog modela. Drago mi je da smo iskoristili sjajnu prilika da Hrvatski Telekom i Hrvatska ugoste ovaj događaj i budu na čelu Data Sciencea', rekao je Debanjan Banerjee, direktor Sektora za upravljanje korisničkim proizvodima i infrastrukturom, koji je bio i jedan od uvodničara konferencije. Na konferenciji sudjeluje i motivacijski govornik Thomas Anglero, voditelj sektora inovacija IBM-a u Norveškoj.

 

Još iz kategorije

Broj vlastitih priključaka operatora na svjetlovodnoj tehnologiji rastao 30 posto

Broj vlastitih priključaka operatora na svjetlovodnoj tehnologiji rastao 30 posto

13.12.2019. komentiraj

Na tržištu elektroničkih komunikacija u trećem tromjesečju 2019. nastavljen je porast investicija u mreže pokretnih komunikacija, a ukupna ulaganja u pokretnoj mreži tijekom prvih devet mjeseci za oko 40 posto su viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na što je značajno utjecala dodjela dodatnog radiofrekvencijskog spektra. Iako ulaganja u širokopojasnu infrastrukturu u nepokretnoj mreži nisu na razini prošle godine, veseli značajan rast ulaganja u svjetlovodne kabele, što je rezultiralo rastom broja izgrađenih FTTX priključaka od 30 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Optima Telekom nastavlja sa zacrtanim planovima u skorom iščekivanju početka prodaje

Optima Telekom nastavlja sa zacrtanim planovima u skorom iščekivanju početka prodaje

13.12.2019. komentiraj

U vrijeme dok se čeka odluka AZTN-a oko prodaje Tele2 United Grupi pomalo ispod radara prolazi Optima Telekom kojom prema odluci istog tog AZTN-a upravlja HT koji mora pokrenuti prodaju ovog telekoma početkom sljedeće godine. Upravo stoga razgovarali smo s Borisom Batelićem, predsjednikom Uprave Optima Telekoma o planovima za sljedeću godinu i ključnim događajima u ovoj godini.

CEO Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić uvjeren da prodaja kompanije mora proći

CEO Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić uvjeren da prodaja kompanije mora proći

12.12.2019. komentiraj

Krajem svibnja potpisan je ugovor o prodaju Tele2 Hrvatska United Grupi, a to je posljedica promjene strategije njihova vlasnika Tele2 AB i orijentaciju na švedsko i baltička tržišta jer su prije prodana i druga poslovanja u Europi, ističe Viktor Pavlinić predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska i dodaje kako oni očekuju da će prodaja bi završena u prvom kvartalu sljedeće godine.