HT očekivano sa stabilnim prihodima i dobiti

HT očekivano sa stabilnim prihodima i dobiti

Foto: Dražen Tomić

Najjači domaći telekom operater Hrvatski Telekom u prvih devet mjeseci ostvario je prihod od 5,184 milijardi kuna što je za 0,1 posto manje nego u istom razdoblju 2015. kada su iznosili 5,190 milijardi kuna.

U tri kvartala 2016. zabilježen je rast operativne dobiti prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA prije jednokratnih stavki) za 0,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istovremeno EBITDA iznosi 2,112 milijardi kuna uz EBITDA maržu od 40,7 posto, dok je neto dobit iznosi 752 milijuna kuna i veća je za 2,9 posto u odnosu na devet mjeseci 2015.

Kapitalna ulaganja povećana su u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 8,3 posto, na 977 milijuna kuna, s fokusom na povećanje kapaciteta za širokopojasni pristup internetu i poboljšanje korisničkog iskustva.

Combis je u prvih devet mjeseci ostvario 312 milijuna kuna uz pad u odnosu na prošlogodišnjih 367 milijuna kuna u istom promatranom razdoblju. Iskon je pak zabilježio tek manji pad prihoda s 285 milijuna kuna prošle godine na 283 milijuna kuna ove godine.

Pokretne komunikacije imale su u prihodima rast 3,3 posto, govorne usluge u nepokretnoj telefoniji pale su 12,8 posto, dok je pad u širokopojasnim uslugama i televiziji od 1,6 posto.

U segmentu privatnih korisnika prihod je manji 0,5 posto na 2,809 milijardi kuna, dok je EBITDA bio 1,935 milijardi uz pad od 2 posto. Kod poslovnih korisnika prihod je veći malenih 0,1 posto i to na 2,043 milijarde kuna, dok je EBITDA veći na 0,9 posto i sada je dosegao 1,045 milijarde kuna.

Ako se pak gleda prema pristupnoj tehnologiji u segmentu pokretnih komunikacija HT bilježi pad udjela po broju korisnika za 0,1 postotnih poena na 46,4 posto, dok je istovremeno ukupan broj pretplatnika povećan 0,4 posto na 2,332 milijuna korisnika. Istovremeno se bilježi pad broja korisnika s ugovorom i rast broja korisnika na bonove.

U dijelu poslovanja koji je jako važan, a to je mjesečna potrošnja ARPU HT bilježi rast u post paid segmentu za 1,3 posto na 110 kuna mjesečno, dok je u segmentu pre-paid korisnika manji 1,8 posto na 42 kune mjesečno.

U fiksnoj telefoniji bilježi se pad broja korisnika za 7,3 posto na 1,023 milijuna, a smanjenje je zabilježeno i u veleprodaji i maloprodaji. Istovremeno broj širokopojasnih pristupnih linija veći je 5,9 posto i sada je ukupno 740 tisuća priključaka. U veleprodaji je broj povećan 35,2 posto, dok je u maloprodaji veći 1,3 posto. Veleprodajni segment je dosegao 129 tisuća korisnika dok je maloprodajni se zaustavio na 611 tisuća. Broj IPTV korisnika povećan je 2,4 posto na 394 tisuće.

ARPU za nepokretne komunikacije smanjio se za 6,4 posto na 85 kuna. ARPU za maloprodajni širokopojasni pristup smanjio se za 2,3 posto na 122 kune. ARPU za televiziju povećao se za 1,3 posto na 82 kune. Pokrivenost kućanstava pristupom sljedeće generacije (širokopojasni pristup u nepokretnoj mrežo > 30 Mbps) je na 52 posto.

U HT-u tvrde da novi jedinstveni koncept usluga na telekomunikacijskom tržištu,  Magenta 1, koji je predstavljen u prvom polugodištu  2016.  prihvatilo je do kraja trećeg kvartala  više od 32.000 domaćinstava  što potvrđuje  da je HT ovom inovacijom pogodio njihove potrebe.

„I u trećem kvartalu isporučili smo dobre financijske  rezultate.  Bilježimo porast broja  korisnika i rast u segmentu  mobilnog poslovanja, broadbanda, TV  i energije. Nastavili smo  s ulaganjima u mrežnu infrastrukturu i inovativne usluge, čime dodatno jačamo našu poziciju tehnološkog lidera na hrvatskom tržištu. Fokusirani smo i na daljnje poboljšanje korisničkog iskustva. U trećem kvartalu predstavili smo i Ekonomski atlas HT-a, studiju socioekonomskog doprinosa koju je proveo zagrebački Ekonomski institut. Ta je studija pokazala da je HT najveći privatni investitor u Hrvatskoj u proteklih 5 godina, da ostvaruje 3 posto nacionalnog BDP-a te generira  27 tisuća radnih mjesta. HT je vodeća kompanija u Hrvatskoj po svom pozitivnom utjecaju na širu poslovnu i društvenu okolinu koja je svojim poslovanjem donijela najviše novostvorene vrijednosti za hrvatsko gospodarstvo“, komentar je predsjednika Uprave i glavnog izvršnog direktora HT-a Davora Tomaškovića na poslovne rezultate u prvih devet mjeseci ove godine.

 

Još iz kategorije

Velika Britanija i Njemačka će vjerojatno dopustiti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Velika Britanija i Njemačka će vjerojatno dopustiti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

21.02.2019. komentiraj

Velika Britanija nije jedina skeptična oko američkih strahova vezanih za Huawei i navodnu špijunažu koja se veže uz njega jer i Njemačka će vrlo vjerojatno dopustiti toj kineskoj kompaniji rad na mobilnim mrežama pete generacije (5G) unutar svojih granica. Naime, Britanci unatoč američkoj pomoći prilikom istrage nisu pronašli ništa sporno kod Huaweija i razloga za zabranu poslovanja nemaju. Kao ni Nijemci.

Rat ukidanjem naknada za korisnike mobilnih telekom usluga na bonove

Rat ukidanjem naknada za korisnike mobilnih telekom usluga na bonove

20.02.2019. komentiraj

Domaći telekom operateri ratuju tarifama i bore se za korisnike i ukidanjem naknada za pristup mreži i za korisnike bonova. I to je zaista pravi i bespoštedan rat. Prvi je to učinio Tele2, onda HT pa A1 Hrvatska.

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

19.02.2019. komentiraj

Intel i Ericsson sklopili su višegodišnje partnerstvo kako bi razvili softverske i hardverske upravljačke platforme za mobilne mreže pete generacije (5G), NFV (network function virtualisation) i distribuirani cloud. Pritom će kombinirati Ericssonov SDI (software-defined infrastructure) upravljački softver i Intelov Rack Scale Design.