HT minimalno povećao prihode, ali EBITDA smanjena 1,3 posto

HT minimalno povećao prihode, ali EBITDA smanjena 1,3 posto

Najveći domaći telekom operator Hrvatski Telekom u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je ukupni konsolidirani prihodi od 3.695 milijuna kuna, što predstavlja povećanje od 0,4 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) prije jednokratnih stavki nakon najmova u prvih šest mjeseci 2019. iznosi 1.403 milijuna kuna, što je manje za 1,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Istovremeno je zadržana je visoka marža EBITDA-e nakon najmova na razini od 38 posto uz pad od 0,7 postotnih poena u odnosu na prošlu godinu. U usporedbi s istim razdobljem 2018., neto dobit nakon manjinskih udjela povećana je za 5 milijuna kuna, odnosno 1,2 posto te iznosi 438 milijuna kuna.

Ako se pak pogleda samo HT, bez utjecaja Crnogorskog Telekoma prihodi HT-a povećani su 0,8 posto na 3,407 milijardi kuna, dok je EBITDA smanjen 1,302 milijarde kuna odnosno 1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Hrvatski Telekom nastavio je s kapitalnim ulaganjima te je u prvom polugodištu 2019. uloženo 729 milijuna kuna, većinom u modernizaciju infrastrukture za fiksnu i mobilnu mrežu, pojašnjavaju u poslovnom izvješću iz najjačeg domaćeg telekoma. U odnosu na prvo polugodište 2018. ulaganja su manja kao rezultat sezonskih oscilacija, dok izgledi u pogledu kapitalnih ulaganja za cijelu 2019. ostaju isti kako je i objavljeno, odnosno otprilike na razini 2018.

Prihodi od pokretnih telekomunikacija povećali su se za 36 milijuna kuna, odnosno 2,2 posto, na 1.641 milijun kuna u prvoj polovici 2019. u odnosu na prvu polovicu 2018. Rastu prihoda pridonijeli su HT Grupa u Hrvatskoj s 42 milijuna kuna, odnosno 2,9 posto, i Crnogorski Telekom sa 6 milijuna kuna, odnosno 3,9 posto. HT-u je pritom smanjen udjel ana hrvatskom tržištu za 0,8 postotnih poena na 44,9 posto. U oba segmenta i prepaid i postpaid korisnika HT je povećao prihode na osnovu prosječne mjesečne potrošnje. Ono što je HT vrlo značajno je da i dalje raste dio postpaid korisnika odnosno korisnika s ugovorom, dok se nastavlja pad prepaid korisnika.

Prihodi od nepokretnih telekomunikacija smanjili su se za 41 milijun kuna, odnosno 2,4 posto, na 1.671 milijun kuna u prvoj polovici 2019. u odnosu na prvu polovicu 2018. Prihodi od nepokretnih telekomunikacija smanjili su se u HT Grupi u Hrvatskoj za 32 milijuna kuna, odnosno 2,0 posto, dok je Crnogorski Telekom pridonio padom od 10 milijuna kuna, odnosno 7,6 posto.

U prvoj polovici 2019. prihodi od govornih usluga u nepokretnoj mreži na maloprodajnoj razini bili su manji u odnosu na prvu polovicu 2018., ponajprije zbog kontinuiranog smanjenja broja priključaka u nepokretnoj mreži kao rezultat tekućeg trenda zamjene nepokretnih telekomunikacija pokretnima zbog snažnih ponuda usluga u pokretnoj mreži koje su puno atraktivnije od ponuda govornih usluga u nepokretnoj mreži i čvrstog regulatornog okruženja.

Pad prihoda od širokopojasnih usluga u odnosu na isto razdoblje prošle godine rezultat je manjeg ARPU-a za širokopojasne usluge na maloprodajnoj razini, koji je pak posljedica snažnijeg tržišnog natjecanja i agresivnih ponuda na tržištu. Istovremeno smanje je i broj širokopojasnih linija za 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Zanimljivo je da je broj korisnika internetske televizije povećan čak 18 posto.

Kada se pogleda doprinos tvrtka kćeri Iskon je svoj doprinos smanjio s 201 milijuna kuna iz prvih šest mjeseci 2018. godine na 189 milijuna kuna u 2019. godini što predstavlja pad od 5,97 posto. Istovremeno Combis je ostvario mnogo bolji rezultat i prihodi su porasli visokih 35,88 posto na 231 milijuna kuna u prvoj polovici ove godine u usporedbi sa 170 milijuna kuna u prvih šest mjeseci 2018. godine.

Optička pristupna mreža (FTTx) dostupna je za 420 tisuća kućanstava. U mobilnom segmentu osigurana je pokrivenost 4G mrežom u vanjskom okruženju od 99 posto, dok je unutarnja pokrivenost stanovništva dosegla 85 posto. Također, Hrvatski Telekom je nastavio s velikim investicijskim programom modernizacije pokretnih radijskih i transportnih mreža diljem Hrvatske, kao i povećanjem kapaciteta na 4G mreži, a da bi se uspješno odgovorilo sve većim zahtjevima za podatkovnim uslugama, naročito u turističkim područjima Hrvatske. Trenutačno je modernizirano 64 posto cjelokupne mreže.

„Mreža je modernizirana u Istri, Zagrebačkoj županiji, Gradu Zagrebu i duž čitave obale te na tim područjima omogućuje čak 30 posto veće brzine. Do kraja tekuće godine, modernizacija mreže bit će završena i u ostalim dijelovima Hrvatske, te će mreža biti potpuno spremna za implementaciju 5G tehnologije. Hrvatski Telekom vrši pripremu za uvođenje 5G kroz tekući projekt modernizacije mobilne mreže. Trenutačno su u tijeku pilot projekti testiranja 5G mreže u 3.5 GHz području na desetak baznih stanica u Hrvatskoj s ciljem dobivanja boljeg uvida u stanje tehnologije i njeno ponašanje u stvarnim uvjetima. Jedan od rezultata je i brzina veća od 1 Gbit/s na komercijalnom 5G uređaju izmjerena na ulicama grada Krka Speed testom“, ističu u HT-u.

Hrvatski Telekom je u lipnju dobio Ookla nagrade koje potvrđuju vrhunsku kvalitetu mobilne mreže. Nagrade su dodijeljene za najbržu mobilnu mrežu u Hrvatskoj („Fastest Mobile Network") i za najbolju pokrivenost („Best Coverage Award"). Nagrade je dodijelila kompanija Ookla, svjetski lider u testiranju i analizi interneta, koja je usporedila korisnički pokrenute testove na Speedtest iOS i Android mobilnim aplikacijama kod svih mobilnih operatora u Hrvatskoj tijekom prvog i drugog kvartala 2019. Hrvatski Telekom postigao je znatno bolje rezultate u brzinama mobilnih preuzimanja i učitavanja, kao i mobilne pokrivenosti od drugih mobilnih operatora u Hrvatskoj. Prema Ookla-i, mreža Hrvatskog Telekoma je među 10 najboljih mreža na svijetu te se u Europi jedino Nizozemska nalazi ispred Hrvatske.

Nastavljen je porast broja korisnika jedinstvenog koncepta konvergirane ponude, Magenta 1, koji danas koristi 227 tisuća kućanstava te 30 tisuća poslovnih korisnika.

Ključna poluga za digitalizaciju korisničkog iskustva jest aplikacija Hrvatskog Telekoma pod nazivom Moj Telekom koja korisnicima daje detaljan pregled svih telekomunikacijskih usluga u nepokretnoj i pokretnoj mreži te potrošnje, omogućuje plaćanje računa, jednostavnu aktivaciju e-računa i upravlja tarifama i opcijama te omogućava pregled dostupnosti interneta putem interaktivne karte. Uporaba aplikacije Moj Telekom snažno raste te se na kraju prvog polugodišta njome služilo 233 tisuće korisnika.

Hrvatski Telekom je bio nositelj projekta implementacije pametnog parkinga na području cijelog Dubrovnika, zahvaljujući čemu je postavljeno 1900 senzora s ciljem lakšeg pronalaska slobodnog parkirnog mjesta i smanjenja prometnih gužvi. Ovaj je projekt dio niza aktivnosti u sklopu krovnog projekta „Dubrovnik Smart City", a realiziran je na najmodernijoj NB-IoT HT-ovoj mreži. Hrvatski Telekom strateški je orijentiran prema izgradnji pametnih gradova i njihovoj digitalnoj transformaciji koja uključuje primjenu suvremenih tehnologija radi povećanja kvalitete života građana, optimizacije lokalnih resursa i razvoja poduzetništva.

Hrvatski Telekom osvojio je priznanje za najboljeg Microsoftovog partnera u Hrvatskoj za 2019. godinu. Microsoft, najveća softverska kompanija na svijetu prvi je put u Hrvatskoj nagradu za najboljeg poslovnog partnera dodijelila tvrtki kojoj temeljno poslovanje nije IT i to zbog toga jer je HT prepoznat kao jedan od njihovih globalno najboljih partnera za izvrsnost u inovacijama i implementaciji korisničkih rješenja temeljenih na Microsoftovoj tehnologiji. Microsoft i Hrvatski Telekom surađuju najintenzivnije u ponudi cloud usluga za poslovanje, posebno Office 365 i Microsoft 365.

„U Hrvatskom Telekomu želimo izgraditi svijet boljih mogućnosti, donoseći prednosti digitalizacije kako bi svi građani Hrvatske imali jednaku priliku za kvalitetan život. Ponosan sam jer je rezultat koji je kompanija ostvarila na kraju prvog polugodišta 2019. rezultat naših investicija u najmoderniju tehnologiju, ali i potvrda koliko smo odlučni u ispunjenju svog obećanja. Kroz kombinaciju fiksnih i mobilnih tehnologija te optičku infrastrukturu i optički baziran pristup, Hrvatski Telekom pružit će stanovnicima i urbanih i ruralnih područja 50 posto veće brzine pa tako i više mogućnosti za fleksibilan rad, zabavu, brzo pronalaženje informacija i komunikaciju. Uz to, nastavljamo razvijati nove funkcionalnosti u aplikaciji Moj Telekom za brzo i jednostavno korisničko iskustvo te uvoditi agilniji pristup poslovanju kompanije kako bismo još uspješnije korisnicima omogućili prilike koje donosi digitalizacija“, ističe Konstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Još iz kategorije

Brži razvoj 5G mreža u Europi usporava i skepticizam zbog zračenja

Brži razvoj 5G mreža u Europi usporava i skepticizam zbog zračenja

20.01.2020. komentiraj

Integraciju mobilnih mreža pete generacije (5G) usporava i skepticizam, koji vlada po pitanju utjecaja zračenja na ljudsko zdravlje. Konkretno se to moglo vidjeti na primjeru švicarskog grada Wohlena, gdje se pokušava implementirati najnovija tehnologija, ali lokalne vlasti to ne dopuštaju.

Postoje 3 vrste 5G mreža, a većina će dobiti onu najlošiju

Postoje 3 vrste 5G mreža, a većina će dobiti onu najlošiju

19.01.2020. komentiraj

Mobilne mreže pete generacije (5G) ove će se godine spominjati na sve strane jer su postale stvarnost i sastavni dio svih budućih pametnih telefona, tableta, ali i mnogih drugih uređaja. No, potrebno je znati da postoje tri vrste 5G mreža, što može itekako zbunjivati...

TIM i Ericsson ostvarili novi europski rekord u 5G brzini

TIM i Ericsson ostvarili novi europski rekord u 5G brzini

15.01.2020. komentiraj

TIM i Ericsson, u suradnji s Qualcommom, uspješno su ostvarili europski rekord prekoračivši brzinu od 2 Gb/s na komercijalnoj 5G mreži uživo. Ostvaren je na 26 gigahercnom milimetarskom pojasu (mmWave) koji je TIM stekao na natječaju za 5G u Italiji.