HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Visoki trgovački sud odbio je žalbu najjačeg domaćeg telekoma HT-a i odredio kaznu u visini od 28,1 milijuna kuna jer je 2015 i 2016. kršio odredbe zakona o elektroničkim komunikacijama jer nije dostavljao potrebnu dokumentaciju telekom regulatoru HAKOM-u.

Kazna je određena na bazi 0,5 posto ukupnog godišnjeg prihoda za 2016. godinu, kao što je najčešće i slučaj u svim zakonima koji reguliraju takva kršenja od strane korporacija, je tako primjerice i u zakonu o zaštiti osobnih podataka odnosno europskom zakonu znanom i kao GDPR.

Inače, prema odredbama domaćeg zakonodavstva za HT je to mogla biti i veća kazna jer je prema zakonu propisano da za ovakve prekršaje zakonska kazna iznosi od 1 do maksimalni 10 posto godišnjeg prihoda odnosno od 60 do 600 milijuna kuna jer je HT tada imao prihode na razini od 6 milijardi kuna.

U ovom slučaju nadležni sud odnosno Općinski prekršajni sud odredio je da se HT kazni s polovicom najmanjeg iznosa, a kao olakotna okolnost navedena je činjenica da nije ranije bio kažnjavan. HT se žalio na visokom prekršajnom sudu ali mu je žalba odbijena.

U presudi, koju možete pronaći ovdje stoji među ostalim stoji da HT nije regulatoru dostavio svoje maloprodajne cijene po kojima su prodavali svoje usluge od 2015. do 2016. godine i to je strogo kažnjivo prema zakonu o elektroničkim komunikacijama.

Na upit ICTbusiness.info iz domaćeg regulatora HAKOM-a poručuju kako su samo postupali sukladno ZEK-u, što uključuje i nadzor poštivanja regulatornih obveza koje je odredio operatoru sa značajnom tržišnom snagom.

„Koliko je to važan segment regulacije tržišta i za fer tržišno natjecanje govori i činjenica da prema Zakonu, prije donošenja neke regulatorne obveze, suglasnost mora dati i Europska komisija (EK nije imala niti jednu primjedbu na obvezu dostave maloprodajnih cijena radi provođenja testa istiskivanja marže koja je HT-u određena u okviru obveze nadzora cijena i vođenja troškovnog računovodstva)“, ističu u HAKOM-u.

Svako utvrđeno kršenje regulatornih obveza, kao osobito teške povrede Zakona o elektroničkim komunikacijama, mora se sankcionirati sukladno Zakonu, što uključuje i iznos novčane kazne propisan za tu vrstu prekršaja.

Za slična kršenja zakona i u drugim državama članicama izriču se takve kazne, dok su kazne koje izriče Komisija daleko veće. Usporediv slučaj je kazna izrečena Deutsche Telekomu i Slovak Telekomu u iznosu od  38.061.963 eura nakon presude Općeg suda EU (https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2018-12/cp180196en.pdf).

Iz najjačeg domaćeg telekom operatora Hrvatskog Telekoma ističu kako su tek zaprimili presudu i analiziraju daljnje pravne korake.

„U svakom slučaju, smatramo kako visina kazne, s obzirom na prekršaj koji nam se stavlja na teret, nije primjerena. Naime, prekršaj koji se stavlja na teret odnosi se na propust u dostavi cjenika HAKOM-u za jednu od tarifa u 2015. godini. Hrvatski Telekom inače kontinuirano mijenja tarife i, u skladu s tim, uredno dostavlja obavijesti HAKOM-u, kako je to i propisano zakonom“, ističu u HT-u.

Još iz kategorije

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

23.05.2020. komentiraj

Posljednji, četvrti poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative bit će otvoren 3. lipnja 2020. u 13 sati i trajati će do 4. lipnja 2020. u 17 sati. Ovaj poziv prethodno je bio planiran za ožujak ove godine, no odgođen je zbog okolnosti nastalih širenjem bolesti COVID-19 u čitavoj Europi, pojašnjavaju iz domaćeg telekom regulatora HAKOM-a.

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

20.05.2020. komentiraj

Ericsson je morao s 11. svibnjem promijeniti prognozu o 5G pretplatama na globalnoj razini do 2025. jer se zbog pandemije koronavirusa razvoj ubrzao, kao i širenje dostupnosti te nove tehnologije. Dakle, po novom prognoza sugerira da će za pet godina biti 2,8 milijardi 5G pretplata, a ne 2,6 milijardi kako su u švedskoj kompaniji isticali tijekom studenog prošle godine.

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

17.05.2020. komentiraj

Austrijski regulator RTR donio je odluku kako će druga polovica kolovoza biti novi datum za početak aukcije 5G, nakon što je bio prisiljen odgoditi taj korak zbog izbijanja Covid-19.