Hrvatski Telekom zabilježio rast prihoda i dobiti 22,9 posto u 2018. uz dividendu od 10 kuna po dionici

Hrvatski Telekom zabilježio rast prihoda i dobiti 22,9 posto u 2018. uz dividendu od 10 kuna po dionici

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom u prošloj poslovnoj godini ostvario je rast prihoda 0,4 posto na 7,783 milijardi kuna, bez učinka Crnogorskog Telekoma prihodi su rasli 0,6 posto. Istovremeno dobit prije kamata oporezivanja amortizacije i deprecijacije (EBITDA) iznosila je 3,186 milijardi kuna uz rast od 1,5 posto uz EBITDA maržu od 40,9 posto što je 0,5 postotnih poena više nego u 2017. godini. Bez učinka Crnogorskog Telekoma EBITDA je veća za 1,2% u usporedbi s godinom ranije.

Neto dobit HT-a za 2018. godinu porasla 22,9 posto na 1,061 milijardi kuna. Kako se ističe u HT-ovom izvješću ove godine će dioničarima biti isplaćeno 10 kuna dividende po dionici.

Ako se pak pogledaju poslovni rezultati vidljivo je kako je pao doprinos Crnogorskog Telekoma za 2 posto jer su im prihodi pali sa 630 milijuna kuna na 618 milijuna kuna dok su prihodi HT-a porasli 0,6 posto. Kada je riječ o EBITDA tada Crnogorski telekom raste 5,8 posto dok je HT rastao 1,2 posto.

U strukturi prihoda u Hrvatskoj HT bilježi nastavak rasta od 4,6 posto u mobilnom segmentu, ali i u prihodima fiksnog segmenta koji raste ponajviše radi pripajanja H1 Telekoma Optimi Telekomu.

U mobilnoj telefoniji HT bilježi pad tržišnog udjela za 0,8 postotnih poena na 45,4 posto, broj pretplatnik aje usprkos tome rastao za 1,3 posto na 2,273 milijuna i to ponajviše zbog rasta korisnik au postpaidu za 4,9 posto i padu od 3,4 posto u segmentu prepaida. Prosječna potrošnja minuta povećana je za 4 posto na 22 minuta, broj smartphone uređaja u ukupnom broju uređaja povećan kada je riječ o prodaji na 91 posto s 84 posto iz godine prije dok je udjel pametnih telefona 67 posto u donosu na 2017. godinu kada je bio 58 posto. U prepaidu je povećana potrošnja malenih 0,9 posto na mjesečnoj razini dok je u segmentu prepaid korisnika pala za 1,9 posto pogotovo kada se uzme negativni učinak MSFI-a.

U nepokretnoj mreži HT bilježi u Hrvatskoj pad broja korisnika 6,9 posto dok je broj širokopojasnih pristupnih linija pao 1 posto. Pritom raste mjesečna potrošnja za 0,3 posto na 418 kuna mjesečno u prosjeku. Podaci govore  ARPU za govorne usluge u nepokretnoj mreži smanjio se za 7,3% na 72,5 kuna,ARPU za maloprodajni širokopojasni pristup smanjio se za 5,4% na 110,7 kuna, ARPU za televiziju povećao se za 2,7% na 83,6 kuna, dok se pokrivenost kućanstava pristupom sljedeće generacije (širokopojasni pristup u nepokretnoj mreži > 30 Mbps) povećala na 58,2%, FTTx pristup omogućen je za 400 000 kućanstava.

U 2018. godini Hrvatski Telekom je investirao 1,826 milijardi  kuna u infrastrukturu i razvoj inovativnih usluga što je 3,1 poto manje, dok je Crnogorski Telekom povećao kapitalna ulaganja 28,3 posto, HT ih je u prošloj godini smanjio za 5,6 posto na 1,647 milijardi kuna.

Investicije u nepokretnu mrežu omogućile su optički pristup za 400 tisuća kućanstava. Nastavljeno je i kontinuirano podizanje korisničkih brzina pa su pristupne brzine novih generacija dostupne u 58,2% hrvatskih kućanstava.

U mobilnoj mreži, pokrivenost stanovništva 4G mrežom u unutarnjem okruženju iznosi 82,0%, dok je pokrivenost u vanjskom okruženju dosegla 98,5%. Početkom 2018. godine pokrenuta je modernizacija radijske pristupne mreže na području cijele Hrvatske. Ta će mreža omogućiti uvođenje 5G tehnologije u trenutku kad se za nju dodijeli potrebni radio frekvencijski spektar. Projekt bi trebao biti završen do kraja 2019. godine, a tijekom prošle godine uspješno je realiziran na gotovo 1000 lokacija na području Istre i Zagreba, Kvarnera i Dalmacije.

Kraj godine obilježilo je nezavisno međunarodno P3 priznanje za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj i jedan od najboljih mobilnih interneta u svijetu. Hrvatski Telekom u tom je mjerenju ostvario najbolji rezultat u povijesti mjerenja P3 u Hrvatskoj te je s visokih 948 od mogućih 1000 bodova dodatno potvrdio poziciju pružatelja najkvalitetnije usluge.

Zanimljivo je kako je prema izvješću  u 2018. HT d.d. prenio svoje udjela u Iskonu, Combisu, e-Toursu, KDS-u, Optima Telekomu na društvo HT Holding d.o.o. Navedeni udjeli preneseni su po knjigovodstvenoj vrijednosti. Što se tiče rezultata Iskon je ostvario 382 milijuna kuna uz rast od 1,06 posto dok je Combis ostvario 11,68 posto rasta na 526 milijuna kuna prihoda u 2018. godini.

„Hrvatski Telekom ostvario je još jednu uspješnu poslovnu godinu u kojoj je učvrstio vodeću poziciju u svim segmentima hrvatskog telekomunikacijskog tržišta. Osobito me veseli što smo, drugu godinu zaredom, osvojili certifikat P3 – Best in Test, za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj i među najboljim u svijetu. Dobre financijske rezultate ostvario je i Crnogorski Telekom, kojim upravlja HT. Uz rast svih ključnih financijskih pokazatelja prošlu godinu obilježio je i snažan investicijski ciklus. Na naše poslovanje, kao jednom od vodećih hrvatskih investitora, pozitivno su utjecale i promjene investicijske klime, pri čemu je za telekomunikacijski sektor posebna važna odluka Vlade o smanjenju naknade za radio frekvencijski spektar. Daljnje poboljšanje investicijskog okruženja temelj je za dodatni zamah novim investicijama važnim za digitalizaciju Hrvatske“, ističe u komentaru poslovnih rezultata predsjednik Uprave Davor Tomašković.

Još iz kategorije

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

22.03.2019. komentiraj

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj, objavilo Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred-odabira na temelju Planova razvoja širokopojasne infrastrukture odobrenih od strane HAKOM-a.

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

21.03.2019. komentiraj

I ove godine MWC19 je bio mjesto gdje se pričalo što nas čeka u budućnosti, a to je svakako RCS odnosno Rich Communication Services koji treba polako ali sigurno zamijeniti SMS poruke i ako se tko uopće sjeća još i MMS poruka.

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

20.03.2019. komentiraj

Prva 5G bazna stanica koja će se koristiti za isprobavanje mogućnosti 5G mreže i uređaja koji će na nju biti spojeni proradila je u Samoboru i predstavlja prvi korak prema 5G mreži, ističe Boris Drilo član Uprave i glavni izvršni direktor za tehniku i informacijske tehnologije.