Hrvatski Telekom ostvario neznatan rast prihoda i rast neto dobiti 18,6 posto

Hrvatski Telekom ostvario neznatan rast prihoda i rast neto dobiti 18,6 posto

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Najjači domaći telekomunikacijski operater Hrvatski Telekom u prvih devet mjeseci ove godine ostvario je neznatan rast prihoda na 5.79 milijardi kuna. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dobit prije kamata oporezivanja amortizacije i deprecijacije (EBITDA) prije jednokratnih stavki u prvih devet mjeseci 2018. porasla je za 3,5 posto na 2.427 milijuna kuna uz maržu od 41,9 posto uz rast u odnosu na godinu ranije. Porastu profitabilnosti doprinosi i Crnogorski Telekom koji je ostvario EBITDA u iznosu od 177 milijuna kuna koja je veća za 5,2  posto od EBITDA-e ostvarene u istom razdoblju 2017. godine. Neto dobit Hrvatskog Telekoma porasla je u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 18,6 posto i iznosi 872 milijuna kuna.

Kapitalna ulaganja dosegla su 1,24 milijarde kuna, većina ulaganja odnosi se na modernizaciju infrastrukture za fiksnu i mobilnu mrežu. Ipak ona su manja u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 0,8 posto.

Ako se pak pogledaju prihodi HT-a u Hrvatskoj oni su veći 0,1 posto i dosegli su 5,317 milijardi kuna uz nastavak rasta segmenta mobilne telefonije od 5,5 posto i pad u segmentu fiksne za 13,2 posto. Ukupno je u Hrvatskoj na prihode utjecao i rast prihoda Iskona na 292 milijuna kuna u prvih devet mjeseci što je rast od 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Combis je pak povećao svoje prihode za 5 posto na 334 milijuna kuna u prvih devet mjeseci 2018. godine.

U segmentu mobilne telefonije udjel HT-a je smanjen 0,6 postotnih poena na 45,2 posto, dok je broj pretplatnika povećan za 1,5 posto na 2,331 milijuna. rast je zabilježen u segmentu korisnika na ugovor za 6,8 posto dok je broj prepaid korisnika smanjen 4,5 posto. Prosječna potrošnja povećana je 2,2 posto na 44 kune u prepaid segmentu, dok je u segmentu postpaid korisnika smanjen za 3 posto iako je zbog učinaka MSFI-ja 15 smanjio zapravo za čak 19,2 posto na 87 kuna.

U segmentu fiksne telefonije pad priključaka je 6,7 posto na 888 tisuća, broj širokopojasnih linija također je manji za 1,4 posto na 748 tisuća, dok je broj korisnika IPTV-a odnosno internetske televizije ostao stabilan na 413 tisuća. Očekivano nastavljen je pad potrošnje korisnika odnosno ARPU za 7,9 posto, dok je kod Internet usluga smanjen za 5,4 posto na 112 kuna mjesečno, a televizijski ARPU povećan je 2,2 posto.

„U prvih devet mjeseci postigli smo odlične rezultate, a prema ostvarenom rastu svih ključnih financijskih pokazatelja riječ je o jednom od najboljih kvartala Hrvatskog Telekoma u posljednjih 5 godina. Do kraja godine nastavljamo s investicijama, koje su već sada premašile 1.241 milijun kuna, čime Hrvatski Telekom dodatno potvrđuje poziciju vodećeg investitora u Hrvatskoj. Nakon što smo u ljeto osigurali preduvjete za implementaciju 5G mreže u Istri, najmodernija mobilna tehnologija postavljena je i na području grada Zagreba. Istovremeno, predstavili smo i prvu komercijalnu NB-IoT mrežu u ovom dijelu Europe, koja će omogućiti daljnji razvoj i realizaciju novih pametnih IT rješenja. Uz investicije u modernizaciju fiksne i mobilne mreže naš fokus do kraja godine ostaje na daljnjem rastu u svim segmentima poslovanja te razvoju inovativnih proizvoda i podizanju kvalitete usluga za sve naše korisnike“, ističe predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković.

Još iz kategorije

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

19.02.2019. komentiraj

Intel i Ericsson sklopili su višegodišnje partnerstvo kako bi razvili softverske i hardverske upravljačke platforme za mobilne mreže pete generacije (5G), NFV (network function virtualisation) i distribuirani cloud. Pritom će kombinirati Ericssonov SDI (software-defined infrastructure) upravljački softver i Intelov Rack Scale Design.

Infobip u Tuzli otvorio ured i planira do kraja godine zaposliti još 80 stručnjaka

Infobip u Tuzli otvorio ured i planira do kraja godine zaposliti još 80 stručnjaka

19.02.2019. komentiraj

Kompanija Infobip, jedna od vodećih regionalnih IT kompanija s globalnim uspjehom, u Tuzli je u ponedjeljak otvorila svoj 61. ured u svijetu te 25 novih radnih mjesta za IT i business stručnjake koji će imati priliku razvijati inovativna komunikacijska rješenja za vodeće svjetske kompanije poput WhatsAppa, Ubera i mnogih drugih.

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

18.02.2019. komentiraj

Huawei nije samo među tri najveća proizvođača pametnih telefona na svijetu i prvi u Kini, ta kompanija je i vodeća kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) pa činjenica da joj se otežava ili onemogućava poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Japanu, Južnoj Koreji i Europskoj uniji, nije baš najpozitivnija. Upravo zato kineski gigant javno obznanjuje da prihvaća strože kontrole kako bi mogao bezbrižno ostati na 5G tržištu, ali i onom koje se tiče pametnih telefona.