Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Prva 5G bazna stanica koja će se koristiti za isprobavanje mogućnosti 5G mreže i uređaja koji će na nju biti spojeni proradila je u Samoboru i predstavlja prvi korak prema 5G mreži, ističe Boris Drilo član Uprave i glavni izvršni direktor za tehniku i informacijske tehnologije.

Bazna stanica koju proizvodi Ericsson radi na 3,5 GHz frekvencijskom području u kojem će krenuti 5G mreže kako bi se ostvarilo povećanje propusnosti mreže iako će 5G raditi i na nižim frekvencijskim područjima koja se danas koriste za 4G mreže. Na početku će koegzistirati sve mreže, ali će se onda krenuti s postepenim gašenjem 3G mreže jer one više neće biti potrebne.

Demonstracija 5G mreže održana danas u Samoboru realizirana je u potpunosti u stvarnom produkcijskom okruženju koristeći komercijalnu radijsku i jezgrenu 5G opremu i funkcionalnosti, objašnjava Drilo i dodaje kako implementacijom 5G tehnologije u stvarnim uvjetima otvaramo vrata 4. industrijske revolucije i gigabitnog društva u Hrvatskoj.

Trenutno na tržištu zapravo i nema 5G telefona iako su prve predstavili Samsung, Huawei, Lenovo i LG neki od njih telefone a Lenovo za početak funkcionalnu nadogradnju na svoje postojeće Moto telefone. Uz to, što se tiče pokrivanja Hrvatske 5G signalom treba biti jasno kako prvo domaći telekomunikacijski regulator HAKOM mora raspisati natječaj za dobivanje koncesija u 3,5 GHz frekvencijskom području, očekuje se da će dodatni dio spektra u 800 MHz području biti oslobođen drugom digitalnom dividendom, a nakon toga se očekuje i na visoki GHz frekvencijskim područjima i to 26 i 28 kako to tvrde u GSMA odnosno udruzi mobilnih telekom operatera.

Nova tehnologija će Samoboru i okolici omogućiti dodatan poticaj razvoju industrijskog, obrtničkog i turističkog potencijala koji postoji u tom kraju, a raznovrsnost lokalnog gospodarstva čini taj kraj idealnim za daljnji razvoj najrazličitijih 5G poslovnih slučajeva koji se mogu kasnije implementirati diljem Hrvatske, ali i globalno, objašnjavaju u HT-u.

Osim Samobora u HT-u očekuju da će se prvi 5G sustavi pojaviti u Osijeku i na Krku, kao sredinama udaljenima od najrazvijenijeg zagrebačkog prstena, 5G tehnologija otvara potpuno nove razvojne perspektive. U Osijeku se potencijal sve jače startup zajednice može podići na potpuno novu razinu i snažno potaknuti lokalno gospodarstvo, a Krk kao jedan od otoka koji implementira čitav niz naprednih digitalnih rješenja može postati prvi pravi pametni otok u Hrvatskoj, ističe Drilo.

U odnosu na postojeću 4G tehnologiju, 5G donosi značajan napredak. Glavne značajke 5G tehnologije su velika brzina po korisniku (preko 1Gbps), izrazito brzi odziv mreže od svega nekoliko mili sekundi te veliki kapacitet u smislu broja korisnika i istovremeno povezanih uređaja. Nova tehnologija donosi nove mogućnosti vezane uz razvoj umjetne inteligencije, interneta stvari i širokopojasnog pristupa internetu, a otvara široku primjenu u industriji, poljoprivredi, obrazovanju i zdravstvu. Paralelno s testiranjem 5G mreža, razvijaju se razni 5G uređaji, a njihova prva dostupnost najavljuje se za drugu polovicu 2019. godine.

Još iz kategorije

Ministarstvo zdravstva provodi kontrole sukladno zakonu nad baznim stanicama telekoma

Ministarstvo zdravstva provodi kontrole sukladno zakonu nad baznim stanicama telekoma

19.06.2019. komentiraj

Nastavljamo s temom dolaska 5G mreža, baznim stanicama i kontrolama. Kako neki misle da je to jednostavan postupak u ovoj seriji tekstova pokazat ćemo kako to nimalo nije slučaj, a nakon Državnog inspektorata koji je preuzeo poslove koje su inspekcije provodile do početka travnja ove godine, pitali smo ministarstvo zdravstva što oni sve moraju napraviti kako bi sve bilo u skladu sa zakonom.

Za 5 godina čak 1,9 milijardi 5G korisnika

Za 5 godina čak 1,9 milijardi 5G korisnika

18.06.2019. komentiraj

Brzi rani zamah i entuzijazam za 5G doveli su do toga da Ericsson do kraja 2024. godine prognozira dodatnih 400 milijuna pretplata na poboljšanu mobilnu širokopojasnu mrežu širom svijeta. Ovogodišnje lipanjsko izdanje Ericsson Mobility Reporta predviđa 1,9 milijardi 5G pretplata – što je u odnosu na 1,5 milijardi predviđenih u izdanju iz studenog 2018. povećanje od gotovo 27 posto.

Inspekcije provele 9 tisuća nadzora u tri godine i nije bilo niti jednog odstupanja od dopuštenih granica zračenja

Inspekcije provele 9 tisuća nadzora u tri godine i nije bilo niti jednog odstupanja od dopuštenih granica zračenja

17.06.2019. komentiraj

Dolazak 5G mreža obilježit će izgradnja novih baznih stanica i stalno se kod nas pokreće pitanje koliko je ono opasno. kako 5G zahtijeva nekoliko puta više baznih stanica, manje snage i manje pokrivanja od onih za 4G treba vidjeti kako se do sada nadziralo pa smo pitanja uputili novoosnovanom Državnom inspektoratu iz kojeg ističu kako nije bilo uočenih nepravilnosti u niti jednom od provedenih nadzora.