Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Prva 5G bazna stanica koja će se koristiti za isprobavanje mogućnosti 5G mreže i uređaja koji će na nju biti spojeni proradila je u Samoboru i predstavlja prvi korak prema 5G mreži, ističe Boris Drilo član Uprave i glavni izvršni direktor za tehniku i informacijske tehnologije.

Bazna stanica koju proizvodi Ericsson radi na 3,5 GHz frekvencijskom području u kojem će krenuti 5G mreže kako bi se ostvarilo povećanje propusnosti mreže iako će 5G raditi i na nižim frekvencijskim područjima koja se danas koriste za 4G mreže. Na početku će koegzistirati sve mreže, ali će se onda krenuti s postepenim gašenjem 3G mreže jer one više neće biti potrebne.

Demonstracija 5G mreže održana danas u Samoboru realizirana je u potpunosti u stvarnom produkcijskom okruženju koristeći komercijalnu radijsku i jezgrenu 5G opremu i funkcionalnosti, objašnjava Drilo i dodaje kako implementacijom 5G tehnologije u stvarnim uvjetima otvaramo vrata 4. industrijske revolucije i gigabitnog društva u Hrvatskoj.

Trenutno na tržištu zapravo i nema 5G telefona iako su prve predstavili Samsung, Huawei, Lenovo i LG neki od njih telefone a Lenovo za početak funkcionalnu nadogradnju na svoje postojeće Moto telefone. Uz to, što se tiče pokrivanja Hrvatske 5G signalom treba biti jasno kako prvo domaći telekomunikacijski regulator HAKOM mora raspisati natječaj za dobivanje koncesija u 3,5 GHz frekvencijskom području, očekuje se da će dodatni dio spektra u 800 MHz području biti oslobođen drugom digitalnom dividendom, a nakon toga se očekuje i na visoki GHz frekvencijskim područjima i to 26 i 28 kako to tvrde u GSMA odnosno udruzi mobilnih telekom operatera.

Nova tehnologija će Samoboru i okolici omogućiti dodatan poticaj razvoju industrijskog, obrtničkog i turističkog potencijala koji postoji u tom kraju, a raznovrsnost lokalnog gospodarstva čini taj kraj idealnim za daljnji razvoj najrazličitijih 5G poslovnih slučajeva koji se mogu kasnije implementirati diljem Hrvatske, ali i globalno, objašnjavaju u HT-u.

Osim Samobora u HT-u očekuju da će se prvi 5G sustavi pojaviti u Osijeku i na Krku, kao sredinama udaljenima od najrazvijenijeg zagrebačkog prstena, 5G tehnologija otvara potpuno nove razvojne perspektive. U Osijeku se potencijal sve jače startup zajednice može podići na potpuno novu razinu i snažno potaknuti lokalno gospodarstvo, a Krk kao jedan od otoka koji implementira čitav niz naprednih digitalnih rješenja može postati prvi pravi pametni otok u Hrvatskoj, ističe Drilo.

U odnosu na postojeću 4G tehnologiju, 5G donosi značajan napredak. Glavne značajke 5G tehnologije su velika brzina po korisniku (preko 1Gbps), izrazito brzi odziv mreže od svega nekoliko mili sekundi te veliki kapacitet u smislu broja korisnika i istovremeno povezanih uređaja. Nova tehnologija donosi nove mogućnosti vezane uz razvoj umjetne inteligencije, interneta stvari i širokopojasnog pristupa internetu, a otvara široku primjenu u industriji, poljoprivredi, obrazovanju i zdravstvu. Paralelno s testiranjem 5G mreža, razvijaju se razni 5G uređaji, a njihova prva dostupnost najavljuje se za drugu polovicu 2019. godine.

Još iz kategorije

A1 Hrvatska krenuo s NB IoT na području cijele Hrvatske

A1 Hrvatska krenuo s NB IoT na području cijele Hrvatske

18.04.2019. komentiraj

A1 Hrvatska prvi je i jedini pružatelj NB IoT rješenja odnosno mreže koja je dostupna na području cijele Republike Hrvatske, pohvalili su se iz drugo po veličini domaćeg telekoma na događanju pod imenom Dan pametnih rješenja predstavljajući novu ponudu pod imenom A1 NB IoT.

Swisscom uz Ericssonovu pomoć pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu

Swisscom uz Ericssonovu pomoć pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu

18.04.2019. komentiraj

Proizvođač telekom opreme Ericsson i Swisscom, najveći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Švicarskoj, pokrenuli su prvu veliku komercijalnu 5G mrežu u Europi kako bi podržali pametne mobilne telefone koji su dostupni na tržištu. Pokretanje 5G mreže također otvara vrata otkrivanju novih prilika u Internetu stvari (IoT) i industriji 4.0.

Viberov lokalni broj omogućuje razgovore i poruke bez roaming naknada

Viberov lokalni broj omogućuje razgovore i poruke bez roaming naknada

11.04.2019. komentiraj

Viber je najavio uvođenje novog pretplatničkog servisa pod nazivom Viber Local Number. Ta opcija korisnicima omogućuje korištenje lokalnog telefonskog broja, kako bi ih se moglo kontaktirati čak i ako druga osoba ne koristi Viber.