Hrvatski Telekom demonstrirao 5G mrežu na svečanom otvorenju Weekend Media Festivala

Hrvatski Telekom demonstrirao 5G mrežu na svečanom otvorenju Weekend Media Festivala

Budućnost mobilnih telekomunikacija svakako je 5G koji je bio i zvijezda početka WMF otvorenog jučer u Rovinju. Video prijenosom putem drona na 5G mreži Hrvatskog Telekoma svečano je otvoren dvanaesti Weekend Media Festival u Rovinju. Riječ je o prvom video prijenosu putem drona na 5G mreži u ovom dijelu Europe, uspostavljenom između Rovinja i Krka.

Nikola Vrdoljak, programski direktor Weekend Media Festivala, najavio je promjene u tehnologiji koje nas u budućnosti čekaju, nakon čega je publici WMF-a prikazan prijenos leta dronom iznad Krka. Dronom je upravljao Srđan Kovačević, izvršni direktor Orqe, tvrtke koja je pobijedila na lanjskom Idea Knockoutu pod pokroviteljstvom HT-a. Testiranje se provelo na živoj 5G mreži, a kao korisnički uređaj se koristio Samsung Galaxy Note 10+.

Orqa se bavi razvojem tehnologije koja će omogućiti aplikacije u novoj domeni koju nazivamo remote reality, odnosno „udaljena stvarnost“. Riječ je o tehnologiji koja, pomoću kamere i posebnih video naočala, korisnicima omogućuje doživljaj prisutnosti na nekoj udaljenoj lokaciji.

„Ključno obilježje Remote Reality aplikacija je interakcija korisnika sa udaljenom okolinom, a za to je izuzetno bitan prijenos video signala visoke razlučivosti uz minimalnu moguću latenciju (kašnjenje signala). Trenutačna mrežna infrastruktura predstavlja usko grlo u uspješnoj primjeni Remote Reality tehnologije, jer ne može ponuditi dovoljno visoku pouzdanost veze, brzinu prijenosa podataka, i nisku latenciju. Implementacija 5G mrežnih tehnologija rješava sva tri problema, stoga je razvoj 5G mrežne infrastrukture od ključne važnosti za tehnologije koje Orqa razvija. Izuzetno mi je drago da smo u Hrvatskom Telekomu našli partnera s kojim već danas možemo razvijati 5G tehnološka rješenja budućnosti", rekao je Srđan Kovačević, izvršni direktor Orqe.

Demonstracijom prijenosa uživo na 5G mreži na festivalu koji je oduvijek promicao nove trendove, Hrvatski Telekom želi hrvatskoj javnosti pokazati kako će izgledati budućnost tehnologije. 5G je relevantna tehnologija za Hrvatsku i svijet općenito i važna je za održivi razvoj mobilnog i fiksnog širokopojasnog pristupa internetu. Hrvatski Telekom je do danas pustio u rad deset testnih 5G baznih postaja na području Hrvatske - pet u Samoboru i Svetoj Nedjelji, četiri na otoku Krku i jednu u Zagrebu.

Kako bi posjetitelji Weekend Media Festivala u Rovinju mogli uživati u 5G iskustvu iz prve ruke, privremena bazna postaja puštena je u rad i u Rovinju u prostoru gdje se održava WMF. Osim toga, svi će zainteresirani posjetitelji 5G iskustvo moći dobiti na štandu Hrvatskog Telekoma gdje ih čeka utrka autićima na 5G mreži, opremljenih Samsung Galaxy Note 10+ 5G pametnim uređajima. Također, posjetitelji će moći po prvi put u Hrvatskoj isprobati brzine 5G-a koristeći Samsung 5G mobitele.

Kako bi 5G iskustvo približio svim korisnicima, Samsung u portfelju nudi 5G uređaje različitih karakteristika. Nakon predstavljanja modela Galaxy S10+ 5G u veljači ove godine, Samsung je 5G ponudu kroz Note liniju proširio i na druge uređaje za koje vjeruje da će promijeniti način na koji korisnici konzumiraju sadržaj i povezuju se s prijateljima i obitelji. Najnoviji Galaxy Note10+ 5G koristi svu snagu i brzinu 5G mreže za streaming videozapisa visoke rezolucije, preuzimanje super brzog sadržaja i streaming grafički zahtjevnih igara.

„U Hrvatskom Telekomu izrazito smo ponosni na razvoj i kvalitetu naše mobilne mreže. Implementacijom i razvojem 5G tehnologije budućnost želimo stvarati zajedno s našim korisnicima, stoga je i današnja demonstracija funkcioniranja 5G tehnologije odličan uvod svim zainteresiranima u mogućnosti koje će nam donijeti razvoj 5G-a, a one su višestruke. 5G će biti temelj svih razvijenih pametnih digitalnih kompanija. Dostava ultra brze mobilne širokopojasne veze omogućit će masovno umrežavanje Interneta stvari, u potpunosti transformirajući naše živote i društvo“, izjavila je Nataša Malić, direktorica Sektora pristupnih mreža u Hrvatskom Telekomu.

Još iz kategorije

Hrvatski Telekom poklanja neograničeni internet i Frankin božićni hit za bezbrižne blagdanske trenutke

Hrvatski Telekom poklanja neograničeni internet i Frankin božićni hit za bezbrižne blagdanske trenutke

04.12.2019. komentiraj

U svečanom ambijentu T-Centra Cvjetni predstavljene blagdanske pogodnosti Hrvatskog Telekoma, a najavljena je i ekskluzivna suradnja s poznatom pjevačicom Frankom Batelić. Hrvatski je Telekom u ovogodišnjoj božićnoj kampanji svim svojim korisnicima odlučio pokloniti priliku da svoje najmilije iznenade sa sedam dana besplatnog neograničenog interneta kako bi ovih blagdana bezbrižno uživali u čarima neograničene komunikacije.

EU: Sigurnost nije jedina stvar za zabrinutost oko uvođenja 5G mreža

EU: Sigurnost nije jedina stvar za zabrinutost oko uvođenja 5G mreža

03.12.2019. komentiraj

Europska unija priprema se za implementaciju mobilne mreže pete generacije (5G) na svom području uz pomoć zemalja članica, operatera i svih partnera, no osim infrastrukture ili tehnološkog segmenta, pojavljuje se i onaj sigurnosni.

Saša Kramar odlazi iz HT-a

Saša Kramar odlazi iz HT-a

29.11.2019. komentiraj

Hrvatski Telekom je objavio kako iz kompanije odlazi Saša Kramar, član Uprave HT-a i glavni direktor za poslovne korisnike. U obrazloženju iz HT-a stoji kako je on podnio ostavku i koja stupa na snagu 1. siječnja 2020. godine te nastavlja karijeru izvan HT Grupe.