Hrvatski Telekom demonstrirao 5G mrežu na svečanom otvorenju Weekend Media Festivala

Hrvatski Telekom demonstrirao 5G mrežu na svečanom otvorenju Weekend Media Festivala

Budućnost mobilnih telekomunikacija svakako je 5G koji je bio i zvijezda početka WMF otvorenog jučer u Rovinju. Video prijenosom putem drona na 5G mreži Hrvatskog Telekoma svečano je otvoren dvanaesti Weekend Media Festival u Rovinju. Riječ je o prvom video prijenosu putem drona na 5G mreži u ovom dijelu Europe, uspostavljenom između Rovinja i Krka.

Nikola Vrdoljak, programski direktor Weekend Media Festivala, najavio je promjene u tehnologiji koje nas u budućnosti čekaju, nakon čega je publici WMF-a prikazan prijenos leta dronom iznad Krka. Dronom je upravljao Srđan Kovačević, izvršni direktor Orqe, tvrtke koja je pobijedila na lanjskom Idea Knockoutu pod pokroviteljstvom HT-a. Testiranje se provelo na živoj 5G mreži, a kao korisnički uređaj se koristio Samsung Galaxy Note 10+.

Orqa se bavi razvojem tehnologije koja će omogućiti aplikacije u novoj domeni koju nazivamo remote reality, odnosno „udaljena stvarnost“. Riječ je o tehnologiji koja, pomoću kamere i posebnih video naočala, korisnicima omogućuje doživljaj prisutnosti na nekoj udaljenoj lokaciji.

„Ključno obilježje Remote Reality aplikacija je interakcija korisnika sa udaljenom okolinom, a za to je izuzetno bitan prijenos video signala visoke razlučivosti uz minimalnu moguću latenciju (kašnjenje signala). Trenutačna mrežna infrastruktura predstavlja usko grlo u uspješnoj primjeni Remote Reality tehnologije, jer ne može ponuditi dovoljno visoku pouzdanost veze, brzinu prijenosa podataka, i nisku latenciju. Implementacija 5G mrežnih tehnologija rješava sva tri problema, stoga je razvoj 5G mrežne infrastrukture od ključne važnosti za tehnologije koje Orqa razvija. Izuzetno mi je drago da smo u Hrvatskom Telekomu našli partnera s kojim već danas možemo razvijati 5G tehnološka rješenja budućnosti", rekao je Srđan Kovačević, izvršni direktor Orqe.

Demonstracijom prijenosa uživo na 5G mreži na festivalu koji je oduvijek promicao nove trendove, Hrvatski Telekom želi hrvatskoj javnosti pokazati kako će izgledati budućnost tehnologije. 5G je relevantna tehnologija za Hrvatsku i svijet općenito i važna je za održivi razvoj mobilnog i fiksnog širokopojasnog pristupa internetu. Hrvatski Telekom je do danas pustio u rad deset testnih 5G baznih postaja na području Hrvatske - pet u Samoboru i Svetoj Nedjelji, četiri na otoku Krku i jednu u Zagrebu.

Kako bi posjetitelji Weekend Media Festivala u Rovinju mogli uživati u 5G iskustvu iz prve ruke, privremena bazna postaja puštena je u rad i u Rovinju u prostoru gdje se održava WMF. Osim toga, svi će zainteresirani posjetitelji 5G iskustvo moći dobiti na štandu Hrvatskog Telekoma gdje ih čeka utrka autićima na 5G mreži, opremljenih Samsung Galaxy Note 10+ 5G pametnim uređajima. Također, posjetitelji će moći po prvi put u Hrvatskoj isprobati brzine 5G-a koristeći Samsung 5G mobitele.

Kako bi 5G iskustvo približio svim korisnicima, Samsung u portfelju nudi 5G uređaje različitih karakteristika. Nakon predstavljanja modela Galaxy S10+ 5G u veljači ove godine, Samsung je 5G ponudu kroz Note liniju proširio i na druge uređaje za koje vjeruje da će promijeniti način na koji korisnici konzumiraju sadržaj i povezuju se s prijateljima i obitelji. Najnoviji Galaxy Note10+ 5G koristi svu snagu i brzinu 5G mreže za streaming videozapisa visoke rezolucije, preuzimanje super brzog sadržaja i streaming grafički zahtjevnih igara.

„U Hrvatskom Telekomu izrazito smo ponosni na razvoj i kvalitetu naše mobilne mreže. Implementacijom i razvojem 5G tehnologije budućnost želimo stvarati zajedno s našim korisnicima, stoga je i današnja demonstracija funkcioniranja 5G tehnologije odličan uvod svim zainteresiranima u mogućnosti koje će nam donijeti razvoj 5G-a, a one su višestruke. 5G će biti temelj svih razvijenih pametnih digitalnih kompanija. Dostava ultra brze mobilne širokopojasne veze omogućit će masovno umrežavanje Interneta stvari, u potpunosti transformirajući naše živote i društvo“, izjavila je Nataša Malić, direktorica Sektora pristupnih mreža u Hrvatskom Telekomu.

Još iz kategorije

United Grupa preuzela bugarski Vivacom

United Grupa preuzela bugarski Vivacom

04.08.2020. komentiraj

United Grupa, objavila je završetak procesa preuzimanja Vivacoma. Prethodno je u travnju 2020. Europska komisija odobrila akviziciju, dok je sporazum o preuzimanju potpisan u studenom 2019., nakon što je United Grupa pobijedila na natječaju za kupnju ove vodeće telekomunikacijske tvrtke u Bugarskoj.

Ericsson omogućava lakši prelazak na 5G uz novi softver

Ericsson omogućava lakši prelazak na 5G uz novi softver

03.08.2020. komentiraj

Zahvaljujući komercijalnoj dostupnosti Ericssonovog (NASDAQ: ERIC) samostalnog 5G NR softvera za srednje i niske pojaseve, pružatelji komunikacijskih usluga sada mogu koristiti puni potencijal 5G nove radijske tehnologije (NR). Spomenuti je softver nedavno postao globalno dostupan svim kupcima.

Hrvatski Telekom realizirao je projekt besplatnog WiFi interneta u gradu Sisku i općinama Posedarje i Ražanac

Hrvatski Telekom realizirao je projekt besplatnog WiFi interneta u gradu Sisku i općinama Posedarje i Ražanac

03.08.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom operator HT omogućio je građanima Siska i mještanima općina Ražanac i Posedarje besplatan internet na područjima javnog okupljanja. Oni su dio gradova i općina kojima je u sklopu inicijative WiFi4EU dodijeljen vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega su odabrali Hrvatski Telekom kao najboljeg izvođača koji će tehnološki omogućiti javni besplatni WiFi internet za njihove mještane i građane. U sklopu inicijative WiFi4EU Europska komisija pokreće projekte kojima sufinancira visokokvalitetan besplatan pristup internetu za građane na javnim mjestima poput primjerice  parkova, trgova, javnih zgrada, knjižnica, muzeja.