Hrvatski Telekom demonstrirao 5G mrežu na svečanom otvorenju Weekend Media Festivala

Hrvatski Telekom demonstrirao 5G mrežu na svečanom otvorenju Weekend Media Festivala

Budućnost mobilnih telekomunikacija svakako je 5G koji je bio i zvijezda početka WMF otvorenog jučer u Rovinju. Video prijenosom putem drona na 5G mreži Hrvatskog Telekoma svečano je otvoren dvanaesti Weekend Media Festival u Rovinju. Riječ je o prvom video prijenosu putem drona na 5G mreži u ovom dijelu Europe, uspostavljenom između Rovinja i Krka.

Nikola Vrdoljak, programski direktor Weekend Media Festivala, najavio je promjene u tehnologiji koje nas u budućnosti čekaju, nakon čega je publici WMF-a prikazan prijenos leta dronom iznad Krka. Dronom je upravljao Srđan Kovačević, izvršni direktor Orqe, tvrtke koja je pobijedila na lanjskom Idea Knockoutu pod pokroviteljstvom HT-a. Testiranje se provelo na živoj 5G mreži, a kao korisnički uređaj se koristio Samsung Galaxy Note 10+.

Orqa se bavi razvojem tehnologije koja će omogućiti aplikacije u novoj domeni koju nazivamo remote reality, odnosno „udaljena stvarnost“. Riječ je o tehnologiji koja, pomoću kamere i posebnih video naočala, korisnicima omogućuje doživljaj prisutnosti na nekoj udaljenoj lokaciji.

„Ključno obilježje Remote Reality aplikacija je interakcija korisnika sa udaljenom okolinom, a za to je izuzetno bitan prijenos video signala visoke razlučivosti uz minimalnu moguću latenciju (kašnjenje signala). Trenutačna mrežna infrastruktura predstavlja usko grlo u uspješnoj primjeni Remote Reality tehnologije, jer ne može ponuditi dovoljno visoku pouzdanost veze, brzinu prijenosa podataka, i nisku latenciju. Implementacija 5G mrežnih tehnologija rješava sva tri problema, stoga je razvoj 5G mrežne infrastrukture od ključne važnosti za tehnologije koje Orqa razvija. Izuzetno mi je drago da smo u Hrvatskom Telekomu našli partnera s kojim već danas možemo razvijati 5G tehnološka rješenja budućnosti", rekao je Srđan Kovačević, izvršni direktor Orqe.

Demonstracijom prijenosa uživo na 5G mreži na festivalu koji je oduvijek promicao nove trendove, Hrvatski Telekom želi hrvatskoj javnosti pokazati kako će izgledati budućnost tehnologije. 5G je relevantna tehnologija za Hrvatsku i svijet općenito i važna je za održivi razvoj mobilnog i fiksnog širokopojasnog pristupa internetu. Hrvatski Telekom je do danas pustio u rad deset testnih 5G baznih postaja na području Hrvatske - pet u Samoboru i Svetoj Nedjelji, četiri na otoku Krku i jednu u Zagrebu.

Kako bi posjetitelji Weekend Media Festivala u Rovinju mogli uživati u 5G iskustvu iz prve ruke, privremena bazna postaja puštena je u rad i u Rovinju u prostoru gdje se održava WMF. Osim toga, svi će zainteresirani posjetitelji 5G iskustvo moći dobiti na štandu Hrvatskog Telekoma gdje ih čeka utrka autićima na 5G mreži, opremljenih Samsung Galaxy Note 10+ 5G pametnim uređajima. Također, posjetitelji će moći po prvi put u Hrvatskoj isprobati brzine 5G-a koristeći Samsung 5G mobitele.

Kako bi 5G iskustvo približio svim korisnicima, Samsung u portfelju nudi 5G uređaje različitih karakteristika. Nakon predstavljanja modela Galaxy S10+ 5G u veljači ove godine, Samsung je 5G ponudu kroz Note liniju proširio i na druge uređaje za koje vjeruje da će promijeniti način na koji korisnici konzumiraju sadržaj i povezuju se s prijateljima i obitelji. Najnoviji Galaxy Note10+ 5G koristi svu snagu i brzinu 5G mreže za streaming videozapisa visoke rezolucije, preuzimanje super brzog sadržaja i streaming grafički zahtjevnih igara.

„U Hrvatskom Telekomu izrazito smo ponosni na razvoj i kvalitetu naše mobilne mreže. Implementacijom i razvojem 5G tehnologije budućnost želimo stvarati zajedno s našim korisnicima, stoga je i današnja demonstracija funkcioniranja 5G tehnologije odličan uvod svim zainteresiranima u mogućnosti koje će nam donijeti razvoj 5G-a, a one su višestruke. 5G će biti temelj svih razvijenih pametnih digitalnih kompanija. Dostava ultra brze mobilne širokopojasne veze omogućit će masovno umrežavanje Interneta stvari, u potpunosti transformirajući naše živote i društvo“, izjavila je Nataša Malić, direktorica Sektora pristupnih mreža u Hrvatskom Telekomu.

Još iz kategorije

Huawei razvio 5G tehnologiju koja je brža, jeftinija i dostupnija od optike

Huawei razvio 5G tehnologiju koja je brža, jeftinija i dostupnija od optike

13.10.2019. komentiraj

Huawei nastavlja inovirati na području 5G tehnologije, a najnovija tehnologija AirFlash 5G Microwave dodatno snižava troškove postavljanja mreže u područjima koja su teže dostupna, osigurava stabilnost, visoku propusnost, i to sve s latencijom manjom od optičkih vlakana, pohvalili su se iz ovog kineskog proizvođača telekom opreme.

Ericsson i Qualcomm: Važan korak za komercijalni samostalni 5G

Ericsson i Qualcomm: Važan korak za komercijalni samostalni 5G

04.10.2019. komentiraj

Prijelaz na drugu fazu komercijalnog 5G – samostalni pristup 5G (tzv. standalone 5G) - veliki je korak koji su ostvarili Ericsson i Qualcomm Technologies. Kompanije su već blisko surađivale na nekoliko prekretnica u 5G tehnologiji. Najnovije postignuće ostvareno je u Ericssonovom laboratoriju korištenjem komercijalnih baznih stanica Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System), Ericssonovovog softvera za samostalni New Radio (NR) i Ericssonovog rješenja 5G Cloud Core uz testni mobilni pametni telefon pogonjen Qualcommovim 5G modemom pod nazivom Snapdragon X55 5G Modem-RF System.

Goran Manestar novi je glavni direktor za financije u A1 Hrvatska

Goran Manestar novi je glavni direktor za financije u A1 Hrvatska

03.10.2019. komentiraj

Od ovog je mjeseca član Uprave te glavni direktor za financije u A1 Hrvatska postaje Goran Manestar, a istu će poziciju obnašati i za klaster Hrvatska i Makedonija. Dosadašnji član Uprave Johannes Kandera preuzeo je novu funkciju unutar A1 Telekom Austria Grupe kao glavni direktor za financije bjeloruske podružnice.