Hrvatska 26. u svijetu po mobilnom broadbandu

Hrvatska 26. u svijetu po mobilnom broadbandu

Foto: Fotolia

I dok analize pokazuju da je rast BDP-a neizravno vezan i uz dostupnost brzog širokopojasnog pristupa Internetu odnosno broadbanda analize Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) kako je zamjetan velik rast brzina u posljednjih pet godina, dok istovremeno cijene jako padaju.

Kada je riječ o mobilnom broadbandu Hrvatska je na 26. mjestu u svijetu, pokazuju podaci ITU za prošlu godinu s 52,3 priključaka na 100 stanovnika i tu smo bolji od primjerice od Francuske, Kanade, Njemačke Slovenije, Švicarske. Na prvo mjestu je Singapur (123,3), slijedi ga Japan (113,1), Finska (106,5), Južna Koreja (106) i Švedska (101,3).

Hrvatska se inače nalazi na 40 mjestu prema broju fiksnih širokopojasnih priključaka na 100 stanovnika s brojkom od 20,3 što i nije toliko loše jer je iza nas i Litva, istina za samo jedno mjesto, no Slovenija je primjerice čak 10 mjesta bolja, ali i Grčka, Mađarska. Na prvom mjestu je Švicarska (41,9), slijedi Nizozemska (39,4), Danska (38,2), Francuska (37,8), Južna Koreja (37,6) koje zatvaraju prvih pet.

Međutim kada je riječ o prosječnom broju korisnika interneta u odnosu na broj stanovnika Hrvatska je na 50. mjestu sa 63 posto, a prvi je Island s 96 posto, slijedi Norveška s 95 posto, Švedska 94 posto, Danska i Nizozemska sa po 93 post.

Cijena fiksnog pristupa internetu za Hrvatske građane je 1,6 posto bruto nacionalnog dohotka što na svrstava na 45 mjestu i prema tome ispada da smo jeftiniji od Slovenije, ali skuplji od Njemačke i većine europskih zemalja.

Još iz kategorije

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

19.02.2019. komentiraj

Intel i Ericsson sklopili su višegodišnje partnerstvo kako bi razvili softverske i hardverske upravljačke platforme za mobilne mreže pete generacije (5G), NFV (network function virtualisation) i distribuirani cloud. Pritom će kombinirati Ericssonov SDI (software-defined infrastructure) upravljački softver i Intelov Rack Scale Design.

Infobip u Tuzli otvorio ured i planira do kraja godine zaposliti još 80 stručnjaka

Infobip u Tuzli otvorio ured i planira do kraja godine zaposliti još 80 stručnjaka

19.02.2019. komentiraj

Kompanija Infobip, jedna od vodećih regionalnih IT kompanija s globalnim uspjehom, u Tuzli je u ponedjeljak otvorila svoj 61. ured u svijetu te 25 novih radnih mjesta za IT i business stručnjake koji će imati priliku razvijati inovativna komunikacijska rješenja za vodeće svjetske kompanije poput WhatsAppa, Ubera i mnogih drugih.

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

18.02.2019. komentiraj

Huawei nije samo među tri najveća proizvođača pametnih telefona na svijetu i prvi u Kini, ta kompanija je i vodeća kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) pa činjenica da joj se otežava ili onemogućava poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Japanu, Južnoj Koreji i Europskoj uniji, nije baš najpozitivnija. Upravo zato kineski gigant javno obznanjuje da prihvaća strože kontrole kako bi mogao bezbrižno ostati na 5G tržištu, ali i onom koje se tiče pametnih telefona.