Hrvatska 26. u svijetu po mobilnom broadbandu

Hrvatska 26. u svijetu po mobilnom broadbandu

Foto: Fotolia

I dok analize pokazuju da je rast BDP-a neizravno vezan i uz dostupnost brzog širokopojasnog pristupa Internetu odnosno broadbanda analize Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) kako je zamjetan velik rast brzina u posljednjih pet godina, dok istovremeno cijene jako padaju.

Kada je riječ o mobilnom broadbandu Hrvatska je na 26. mjestu u svijetu, pokazuju podaci ITU za prošlu godinu s 52,3 priključaka na 100 stanovnika i tu smo bolji od primjerice od Francuske, Kanade, Njemačke Slovenije, Švicarske. Na prvo mjestu je Singapur (123,3), slijedi ga Japan (113,1), Finska (106,5), Južna Koreja (106) i Švedska (101,3).

Hrvatska se inače nalazi na 40 mjestu prema broju fiksnih širokopojasnih priključaka na 100 stanovnika s brojkom od 20,3 što i nije toliko loše jer je iza nas i Litva, istina za samo jedno mjesto, no Slovenija je primjerice čak 10 mjesta bolja, ali i Grčka, Mađarska. Na prvom mjestu je Švicarska (41,9), slijedi Nizozemska (39,4), Danska (38,2), Francuska (37,8), Južna Koreja (37,6) koje zatvaraju prvih pet.

Međutim kada je riječ o prosječnom broju korisnika interneta u odnosu na broj stanovnika Hrvatska je na 50. mjestu sa 63 posto, a prvi je Island s 96 posto, slijedi Norveška s 95 posto, Švedska 94 posto, Danska i Nizozemska sa po 93 post.

Cijena fiksnog pristupa internetu za Hrvatske građane je 1,6 posto bruto nacionalnog dohotka što na svrstava na 45 mjestu i prema tome ispada da smo jeftiniji od Slovenije, ali skuplji od Njemačke i većine europskih zemalja.

Još iz kategorije

Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

24.04.2019. komentiraj

Ericsson Nikola Tesla i tvrtka RUNE Crow potpisali su ugovor vezan uz implementaciju pristupa širokopojasne svjetlovodne mreže u ruralnim područjima Istarske i Primorsko-goranske županije. Rural Network Project (RUNE) je prvi i u ovom trenutku jedini međunarodni projekt na razini Europe kojim se povezuje teritorij više zemalja članica putem jedinstvene prekogranične svjetlovodne mreže. Izgradnjom mreže u ruralnim područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom i gdje ne postoji komercijalni interes postojećih davatelja internetskih usluga,

Tele2 Hrvatska u prvom kvartalu ostvario rast prihoda 9,7 posto, dobit uzletila 3,6 puta

Tele2 Hrvatska u prvom kvartalu ostvario rast prihoda 9,7 posto, dobit uzletila 3,6 puta

24.04.2019. komentiraj

Poslovni rezultati trećeg po veličini domaći telekom operatora Tele2 Hrvatska za prvi kvartal 2019. godine pokazuju nastavak pozitivnih trendova jer je prihod  porastao 9,7 posto na 475 milijuna švedskih kruna. Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla čak 3,6 puta(360 posto) na 199 milijuna švedskih kruna na kraju prvog tromjesečja ove godine.

Nepovratna promjena na telekom tržištu

Nepovratna promjena na telekom tržištu

23.04.2019. komentiraj

Telekomunikacijska industrija nalazi se na prekretnici, promjena koja dolazi je 5G koja će rezultirati velikim korisničkim zahtjevima za brzim pristupom internetu koji će tada korisnici stalno očekivati. Tako nešto neće biti nimalo jednostavno ispuniti jer je riječ o sasvim novoj paradigmi mobilnog pristupa internetu koji može biti iskorišten i za pokrivanje područje gdje optika jednostavno za telekome nije isplativa.