Hrvatska 26. u svijetu po mobilnom broadbandu

Hrvatska 26. u svijetu po mobilnom broadbandu

Foto: Fotolia

I dok analize pokazuju da je rast BDP-a neizravno vezan i uz dostupnost brzog širokopojasnog pristupa Internetu odnosno broadbanda analize Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) kako je zamjetan velik rast brzina u posljednjih pet godina, dok istovremeno cijene jako padaju.

Kada je riječ o mobilnom broadbandu Hrvatska je na 26. mjestu u svijetu, pokazuju podaci ITU za prošlu godinu s 52,3 priključaka na 100 stanovnika i tu smo bolji od primjerice od Francuske, Kanade, Njemačke Slovenije, Švicarske. Na prvo mjestu je Singapur (123,3), slijedi ga Japan (113,1), Finska (106,5), Južna Koreja (106) i Švedska (101,3).

Hrvatska se inače nalazi na 40 mjestu prema broju fiksnih širokopojasnih priključaka na 100 stanovnika s brojkom od 20,3 što i nije toliko loše jer je iza nas i Litva, istina za samo jedno mjesto, no Slovenija je primjerice čak 10 mjesta bolja, ali i Grčka, Mađarska. Na prvom mjestu je Švicarska (41,9), slijedi Nizozemska (39,4), Danska (38,2), Francuska (37,8), Južna Koreja (37,6) koje zatvaraju prvih pet.

Međutim kada je riječ o prosječnom broju korisnika interneta u odnosu na broj stanovnika Hrvatska je na 50. mjestu sa 63 posto, a prvi je Island s 96 posto, slijedi Norveška s 95 posto, Švedska 94 posto, Danska i Nizozemska sa po 93 post.

Cijena fiksnog pristupa internetu za Hrvatske građane je 1,6 posto bruto nacionalnog dohotka što na svrstava na 45 mjestu i prema tome ispada da smo jeftiniji od Slovenije, ali skuplji od Njemačke i većine europskih zemalja.

Još iz kategorije

5G zračenje nije ništa gore od mikrovalova ili baby monitora

5G zračenje nije ništa gore od mikrovalova ili baby monitora

11.12.2019. komentiraj

Australija je zakoračila u svijet mobilnih mreža pete generacije (5G) pa se konkretno može mjeriti njegov utjecaj ne samo na uređaje i samu mrežu, već i na ljudsko zdravlje. Pa tako dva najveća telekoma u toj zemlji, Optus i Telstra, tvrde da je elektromagnetska energija koju proizvodi 5G jednaka onoj koju proizvode uređaji u kućanstvu, kao mikrovalne pećnice.

Telefonica će odabrati još jednog dobavljača 5G opreme uz Huawei

Telefonica će odabrati još jednog dobavljača 5G opreme uz Huawei

10.12.2019. komentiraj

Španjolski telekom Telefonica kupit će dio temeljne opreme za mobilnu mrežu pete generacije (5G) od Huaweija, ali će uz tog kineskog proizvođača izabrati još jednog dogodine. Time kompanija više neće ovisiti isključivo o Huaweiju, što nudi ipak više mogućnosti i prostora pri dugoročnom planiranju.

Hrvatski Telekom poklanja neograničeni internet i Frankin božićni hit za bezbrižne blagdanske trenutke

Hrvatski Telekom poklanja neograničeni internet i Frankin božićni hit za bezbrižne blagdanske trenutke

04.12.2019. komentiraj

U svečanom ambijentu T-Centra Cvjetni predstavljene blagdanske pogodnosti Hrvatskog Telekoma, a najavljena je i ekskluzivna suradnja s poznatom pjevačicom Frankom Batelić. Hrvatski je Telekom u ovogodišnjoj božićnoj kampanji svim svojim korisnicima odlučio pokloniti priliku da svoje najmilije iznenade sa sedam dana besplatnog neograničenog interneta kako bi ovih blagdana bezbrižno uživali u čarima neograničene komunikacije.