Hrvatska 26. u svijetu po mobilnom broadbandu

Hrvatska 26. u svijetu po mobilnom broadbandu

Foto: Fotolia

I dok analize pokazuju da je rast BDP-a neizravno vezan i uz dostupnost brzog širokopojasnog pristupa Internetu odnosno broadbanda analize Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) kako je zamjetan velik rast brzina u posljednjih pet godina, dok istovremeno cijene jako padaju.

Kada je riječ o mobilnom broadbandu Hrvatska je na 26. mjestu u svijetu, pokazuju podaci ITU za prošlu godinu s 52,3 priključaka na 100 stanovnika i tu smo bolji od primjerice od Francuske, Kanade, Njemačke Slovenije, Švicarske. Na prvo mjestu je Singapur (123,3), slijedi ga Japan (113,1), Finska (106,5), Južna Koreja (106) i Švedska (101,3).

Hrvatska se inače nalazi na 40 mjestu prema broju fiksnih širokopojasnih priključaka na 100 stanovnika s brojkom od 20,3 što i nije toliko loše jer je iza nas i Litva, istina za samo jedno mjesto, no Slovenija je primjerice čak 10 mjesta bolja, ali i Grčka, Mađarska. Na prvom mjestu je Švicarska (41,9), slijedi Nizozemska (39,4), Danska (38,2), Francuska (37,8), Južna Koreja (37,6) koje zatvaraju prvih pet.

Međutim kada je riječ o prosječnom broju korisnika interneta u odnosu na broj stanovnika Hrvatska je na 50. mjestu sa 63 posto, a prvi je Island s 96 posto, slijedi Norveška s 95 posto, Švedska 94 posto, Danska i Nizozemska sa po 93 post.

Cijena fiksnog pristupa internetu za Hrvatske građane je 1,6 posto bruto nacionalnog dohotka što na svrstava na 45 mjestu i prema tome ispada da smo jeftiniji od Slovenije, ali skuplji od Njemačke i većine europskih zemalja.

Još iz kategorije

Ministarstvo zdravstva provodi kontrole sukladno zakonu nad baznim stanicama telekoma

Ministarstvo zdravstva provodi kontrole sukladno zakonu nad baznim stanicama telekoma

19.06.2019. komentiraj

Nastavljamo s temom dolaska 5G mreža, baznim stanicama i kontrolama. Kako neki misle da je to jednostavan postupak u ovoj seriji tekstova pokazat ćemo kako to nimalo nije slučaj, a nakon Državnog inspektorata koji je preuzeo poslove koje su inspekcije provodile do početka travnja ove godine, pitali smo ministarstvo zdravstva što oni sve moraju napraviti kako bi sve bilo u skladu sa zakonom.

Za 5 godina čak 1,9 milijardi 5G korisnika

Za 5 godina čak 1,9 milijardi 5G korisnika

18.06.2019. komentiraj

Brzi rani zamah i entuzijazam za 5G doveli su do toga da Ericsson do kraja 2024. godine prognozira dodatnih 400 milijuna pretplata na poboljšanu mobilnu širokopojasnu mrežu širom svijeta. Ovogodišnje lipanjsko izdanje Ericsson Mobility Reporta predviđa 1,9 milijardi 5G pretplata – što je u odnosu na 1,5 milijardi predviđenih u izdanju iz studenog 2018. povećanje od gotovo 27 posto.

Inspekcije provele 9 tisuća nadzora u tri godine i nije bilo niti jednog odstupanja od dopuštenih granica zračenja

Inspekcije provele 9 tisuća nadzora u tri godine i nije bilo niti jednog odstupanja od dopuštenih granica zračenja

17.06.2019. komentiraj

Dolazak 5G mreža obilježit će izgradnja novih baznih stanica i stalno se kod nas pokreće pitanje koliko je ono opasno. kako 5G zahtijeva nekoliko puta više baznih stanica, manje snage i manje pokrivanja od onih za 4G treba vidjeti kako se do sada nadziralo pa smo pitanja uputili novoosnovanom Državnom inspektoratu iz kojeg ističu kako nije bilo uočenih nepravilnosti u niti jednom od provedenih nadzora.