HAKOM riješio 1497 spora u 2018. godini

HAKOM riješio 1497 spora u 2018. godini

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) na svojim je službenim stranicama objavila Izvješće o sporovima korisnika u elektroničkim komunikacijama pred HAKOM-om u 2018. Tijekom 2018. riješeno je 1497 zahtjeva, što je 50 zahtjeva više nego godinu ranije.

Izvješće predstavlja analizu riješenih zahtjeva za rješavanje sporova korisnika elektroničkih komunikacija s operatorima pred HAKOM-om u 2018. Pokretanje spora prema Zakonu o elektroničkim komunikacijama predstavlja treći stupanj rješavanja korisnikove žalbe, nakon što je korisnik prošao postupak prigovora i pritužbe (reklamacije) kod operatora.

Broj zahtjeva po operatoru nije reprezentativan pokazatelj dok se ne dovede u odnos s ukupnim brojem korisnika pojedinog operatora. Odnos broja zahtjeva za sporovima i korisnika predstavlja usporedivu mjeru pa je niži omjer pokazatelj boljeg rada službi operatora u prvom i drugom stupnju rješavanja žalbe.

Najveći broj sporova na 10 tisuća korisnika i to mnogo više od svih drugih telekoma ima Terrakom koji se snažno reklamira brzim internetom "gdje se skida cijeli internet". Odmah iz njih po broju pritužbi korisnika je TotalTV, pa Optima te Iskon. Iako bi očekivali najveći domaći telekom A1 i HT nemaju toliko mnogo pritužbi, a najbolji je prema pritužbama Tele2.

Što se tiče odluka, kod A1 i HT-a najviše odluka ide u korist korisnika, a zanimljivo je da  većina sporova krajnjih korisnika i operatora, njih 1115, završeno je odlukom nakon što su utvrđene sve potrebne činjenice. Kod gotovo svih operatora postotak promijenjenih odluka veći je od 50 posto. Jedino povjerenstvo Tele2 donosi odluke koje HAKOM većinom potvrđuje.

 

Cijelo izvješće možete pogledati ovdje.

Još iz kategorije

Na drugom ˝5G danu˝ predstavljene mogućnosti primjene 5G tehnologije

Na drugom ˝5G danu˝ predstavljene mogućnosti primjene 5G tehnologije

24.09.2019. komentiraj

U organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) održan je drugi “5G dan”, konferencija koja je okupila predstavnike institucija, akademske zajednice, investitore, predstavnike proizvođača opreme i medije s ciljem isticanja prednosti uvođenja nove 5G tehnologije koja donosi cijeli novi niz primjena u različitim područjima kao što su automobilska industrija, zdravstvo, poljoprivreda, industrijska proizvodnja i drugo. Za razliku od prve konferencije koja je u svom fokusu imala tehničke mogućnosti 5G-a, ova konferencija bila je usmjerena na primjenu 5G koja će doprinijeti razvoju gospodarstva Republike Hrvatske.

Huaweijeva 5G tehnologija koja čuva energiju dobila priznanje za očuvanje okoliša

Huaweijeva 5G tehnologija koja čuva energiju dobila priznanje za očuvanje okoliša

23.09.2019. komentiraj

Huawei na ovogodišnjem sajmu ITU – Telecom World Awards Ceremony koji se održao u Budimpešti osvojio je priznanje Green 5G Power za promicanje i afirmaciju zelene digitalne ekonomije, posebno izvanrednog doprinosa u smislu očuvanja energije, zaštite okoliša i smanjenje utjecaja mobilnih mreža.

Stižu digitalni radio DAB+ i HbbTV interaktivna televizija

Stižu digitalni radio DAB+ i HbbTV interaktivna televizija

21.09.2019. komentiraj

Ovogodišnji WMF u Rovinju državna tvrtka Odašiljači i veze odlučila je iskoristiti za predstavljanje diviju vrlo zanimljivih usluga i to nove platforme za medijske sadržaje koje omogućuju OIV-ove usluge DAB+ digitalni radio i Hybrid broadcast broadband TV (HbbTV).