HAKOM: Pad telekom tržišta 2 posto u 2013. godini, ukupno 12 milijardi kuna

HAKOM: Pad telekom tržišta 2 posto u 2013. godini, ukupno 12 milijardi kuna

Foto: Fotolia

U svome izvješću o radu za prošlu godinu koje se našlo na sjednici Vlade regulator domaćeg telekomunikacijskog tržišta HAKOM – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti ističe kako je na tržištu elektroničkih komunikacija u 2013. ostvaren ukupni prihod od 12,068 milijardi kuna, što je pad od oko dva posto u odnosu na 2012.

Ključni uzroci pada ukupnog prihoda, po mišljenju HAKOM-a, su gospodarska kriza u zemlji i okruženju, pad kupovne moći stanovnika Hrvatskoj, primjena regulatornog okvira EU te ciljevi operatora u svezi ulaganja i inovacija u mrežu, koji su podređeni financijskim ciljevima, prije svega dobiti. Ukupno je na tržištu 49 operatera u fiksnoj telefoniji i 3 u mobilnoj telefoniji.

Tržište elektroničkih komunikacija u Hrvatskoj je i u 2013. obilježio razvoj širokopojasnih usluga i interaktivne televizije. Naime, prihod od usluge pristupa internetu povećao je udjel u ukupnom prihodu tržišta elektroničkih komunikacija s 18,98 posto na 20,81 posto te uz tržište pružanja televizijskih sadržaja predstavlja segment tržišta elektroničkih komunikacija koji bilježi rast.

Istovremeno, telekomi su više ulagali te je tako primjetan je porast ulaganja u odnosu na prethodnu godinu za nešto više od sedam posto, odnosno uloženo je ukupno 2.414 milijuna kuna, od čega oko 72 posto u telekomunikacijsku infrastrukturu i opremu. Takva ulaganja prije svega su zbog podizanja optičke infrastrukture bez koje je, sada to je to svima nadamo se sasvim jasno, nemoguće očekivati razvoj usluga brzog pristupa internetu. Uz to, mobilni telekom operateri HT, Vipnet započeli su investicijski ciklus ulaganja u LTE mreže, dakle 4G odnosno četvrtu generaciju mobilne telefonije (Long Term Evolution). Iako je komercijalizacija već započela prava se očekuje ove, ali ponajviše tek sljedeće godine.

Ulaganja po stanovniku u 2013. iznosilo je približno 74 eura. Za usporedbu, ulaganja po stanovniku u 2011. iznosila su svega 47,70 eura i značajno su bila manja od prosjeka EU. S obzirom na to da ulaganje u nove tehnologije danas, koje bi mogle kompenzirati pad prihoda u tradicionalnim komunikacijama, donosi rezultate tek za nekoliko godina, daljnji i to prije svega blaži pad ukupnog prihoda u sljedećih par godina ne treba nikog iznenaditi, tvrde u HAKOM-u.

Stalan rast internetskog dijela tržišta vidljiv je kroz neprekidno povećanje ukupnih prihoda (od usluge pristupa internetu) i broja priključaka tijekom svih prethodnih godina. Naime, ukupni prihodi su u 2013. povećani za 7,3 posto u odnosu na 2012. i iznose 2,511 milijardi kuna, dok je ukupan broj priključaka u 2013. iznosio 1.347.159, što je više za 10,7 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Širokopojasni pristup postaje jedna od osnovnih potreba današnjeg svijeta, posebno u području gospodarstva. U njegovu razvoju, uz VDSL, svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu (FttX), kabelsku infrastrukturu (Docsis 3.0) sve veći udjel zauzima i širokopojasni pristup putem pokretne mreže, što dokazuje i stalni rast broja korisnika usluge širokopojasnog pristupa ovom pristupnom mrežom. Na kraju 2013. zabilježena su 423.272 širokopojasna priključka za podatkovne usluge operatora mreža pokretnih komunikacija, što je gotovo 30 posto više u odnosu na kraj 2012. Razlozi se mogu pronaći u rastu prometa, novim uslugama koje su zanimljive korisnicima, atraktivnim cijenama, velikom broju dostupnih uređaja te zahtjevu korisnika da uvijek imaju pristup internetu, neovisno o vremenu i mjestu gdje se nalaze.

Broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu putem nepokretne mreže na kraju 2013. iznosio je 923.887, što daje prosječnu gustoću širokopojasnih priključaka od 21,56 posto. Ako navedenoj brojci pribrojimo priključke širokopojasnog pristupa internetu putem pokretnih komunikacijskih mreža, čija gustoća iznosi 9,88 posto, ukupna gustoća širokopojasnih priključaka u pokretnim i nepokretnim mrežama dosegnula je na kraju 2013. 31,44 posto.

Prema tromjesečnim pokazateljima razvoja tržišta elektroničkih komunikacija u zadnja dva tromjesečja u 2013. po prvi put su ostvareni veći prihodi od usluge pristupa internetu nego od telefonskih usluga u nepokretnoj mreži. Trend jačanja udjela prihoda od usluge pristupa internetu na tržištu elektroničkih komunikacija očekuje se i u razdoblju koje slijedi.

Podaci HAKOM-a pokazuju da prema gustoći priključaka širokopojasnog pristupa internetu putem nepokretne mreže Hrvatska  spada u grupu slabije razvijenih zemalja u usporedbi sa zemljama članicama EU, a prema gustoći priključaka putem pokretnih mreža u grupu razvijenijih zemalja. Bez obzira na porast broja korisnika, postoji prostor za još snažnijim rastom u ovom segmentu, a posebno u području svjetlovodne pristupne mreže. Navedeni rast u Hrvatskoj je nužan, između ostalog, i zbog opasnosti da se digitalni jaz između Hrvatske  i zemalja članica EU produbi, kategorički tvrde u HAKOM-u. Taj jaz je nemoguće preskočiti bez ulaganja.

Još iz kategorije

Optima Telekom ostvarila rast prihoda 1,5 posto i dobiti 19,9 posto u 2018

Optima Telekom ostvarila rast prihoda 1,5 posto i dobiti 19,9 posto u 2018

16.02.2019. komentiraj

Optima Telekom je u odnosu na prethodnu godinu ostvarila za 10,5 posto veći prihod, dok EBITDA (dobit prije poreza, kamata i amortizacije) prije jednokratnih stavki bilježi povećanje od 19,9 posto. Na razini četvrtog kvartala, u usporedbi s prethodnom godinom, Grupa Optima Telekom je poboljšala EBITDA-u prije jednokratnih stavaka za značajni 50,4 posto.

Ivan Bartulović imenovan članom Uprave za ljudske resurse HT-a

Ivan Bartulović imenovan članom Uprave za ljudske resurse HT-a

15.02.2019. komentiraj

Nadzorni odbor HT-a imenovao Ivana Bartulovića članom Uprave za ljudske resurse, na razdoblje od tri godine s početkom od 1. ožujka 2019. Ivan Bartulović dolazi iz A1 Grupe, gdje je od 2016. godine bio član Leadership tima i glavni direktor za ljudske potencijale i korporativne komunikacije za poslovne segmente u Hrvatskoj i Makedoniji.

Hrvatski Telekom zabilježio rast prihoda i dobiti 22,9 posto u 2018. uz dividendu od 10 kuna po dionici

Hrvatski Telekom zabilježio rast prihoda i dobiti 22,9 posto u 2018. uz dividendu od 10 kuna po dionici

15.02.2019. komentiraj

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom u prošloj poslovnoj godini ostvario je rast prihoda 0,4 posto na 7,783 milijardi kuna, bez učinka Crnogorskog Telekoma prihodi su rasli 0,6 posto. Istovremeno dobit prije kamata oporezivanja amortizacije i deprecijacije (EBITDA) iznosila je 3,186 milijardi kuna uz rast od 1,5 posto uz EBITDA maržu od 40,9 posto što je 0,5 postotnih poena više nego u 2017. godini.