HAKOM: Pad telekom tržišta 2 posto u 2013. godini, ukupno 12 milijardi kuna

HAKOM: Pad telekom tržišta 2 posto u 2013. godini, ukupno 12 milijardi kuna

Foto: Fotolia

U svome izvješću o radu za prošlu godinu koje se našlo na sjednici Vlade regulator domaćeg telekomunikacijskog tržišta HAKOM – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti ističe kako je na tržištu elektroničkih komunikacija u 2013. ostvaren ukupni prihod od 12,068 milijardi kuna, što je pad od oko dva posto u odnosu na 2012.

Ključni uzroci pada ukupnog prihoda, po mišljenju HAKOM-a, su gospodarska kriza u zemlji i okruženju, pad kupovne moći stanovnika Hrvatskoj, primjena regulatornog okvira EU te ciljevi operatora u svezi ulaganja i inovacija u mrežu, koji su podređeni financijskim ciljevima, prije svega dobiti. Ukupno je na tržištu 49 operatera u fiksnoj telefoniji i 3 u mobilnoj telefoniji.

Tržište elektroničkih komunikacija u Hrvatskoj je i u 2013. obilježio razvoj širokopojasnih usluga i interaktivne televizije. Naime, prihod od usluge pristupa internetu povećao je udjel u ukupnom prihodu tržišta elektroničkih komunikacija s 18,98 posto na 20,81 posto te uz tržište pružanja televizijskih sadržaja predstavlja segment tržišta elektroničkih komunikacija koji bilježi rast.

Istovremeno, telekomi su više ulagali te je tako primjetan je porast ulaganja u odnosu na prethodnu godinu za nešto više od sedam posto, odnosno uloženo je ukupno 2.414 milijuna kuna, od čega oko 72 posto u telekomunikacijsku infrastrukturu i opremu. Takva ulaganja prije svega su zbog podizanja optičke infrastrukture bez koje je, sada to je to svima nadamo se sasvim jasno, nemoguće očekivati razvoj usluga brzog pristupa internetu. Uz to, mobilni telekom operateri HT, Vipnet započeli su investicijski ciklus ulaganja u LTE mreže, dakle 4G odnosno četvrtu generaciju mobilne telefonije (Long Term Evolution). Iako je komercijalizacija već započela prava se očekuje ove, ali ponajviše tek sljedeće godine.

Ulaganja po stanovniku u 2013. iznosilo je približno 74 eura. Za usporedbu, ulaganja po stanovniku u 2011. iznosila su svega 47,70 eura i značajno su bila manja od prosjeka EU. S obzirom na to da ulaganje u nove tehnologije danas, koje bi mogle kompenzirati pad prihoda u tradicionalnim komunikacijama, donosi rezultate tek za nekoliko godina, daljnji i to prije svega blaži pad ukupnog prihoda u sljedećih par godina ne treba nikog iznenaditi, tvrde u HAKOM-u.

Stalan rast internetskog dijela tržišta vidljiv je kroz neprekidno povećanje ukupnih prihoda (od usluge pristupa internetu) i broja priključaka tijekom svih prethodnih godina. Naime, ukupni prihodi su u 2013. povećani za 7,3 posto u odnosu na 2012. i iznose 2,511 milijardi kuna, dok je ukupan broj priključaka u 2013. iznosio 1.347.159, što je više za 10,7 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Širokopojasni pristup postaje jedna od osnovnih potreba današnjeg svijeta, posebno u području gospodarstva. U njegovu razvoju, uz VDSL, svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu (FttX), kabelsku infrastrukturu (Docsis 3.0) sve veći udjel zauzima i širokopojasni pristup putem pokretne mreže, što dokazuje i stalni rast broja korisnika usluge širokopojasnog pristupa ovom pristupnom mrežom. Na kraju 2013. zabilježena su 423.272 širokopojasna priključka za podatkovne usluge operatora mreža pokretnih komunikacija, što je gotovo 30 posto više u odnosu na kraj 2012. Razlozi se mogu pronaći u rastu prometa, novim uslugama koje su zanimljive korisnicima, atraktivnim cijenama, velikom broju dostupnih uređaja te zahtjevu korisnika da uvijek imaju pristup internetu, neovisno o vremenu i mjestu gdje se nalaze.

Broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu putem nepokretne mreže na kraju 2013. iznosio je 923.887, što daje prosječnu gustoću širokopojasnih priključaka od 21,56 posto. Ako navedenoj brojci pribrojimo priključke širokopojasnog pristupa internetu putem pokretnih komunikacijskih mreža, čija gustoća iznosi 9,88 posto, ukupna gustoća širokopojasnih priključaka u pokretnim i nepokretnim mrežama dosegnula je na kraju 2013. 31,44 posto.

Prema tromjesečnim pokazateljima razvoja tržišta elektroničkih komunikacija u zadnja dva tromjesečja u 2013. po prvi put su ostvareni veći prihodi od usluge pristupa internetu nego od telefonskih usluga u nepokretnoj mreži. Trend jačanja udjela prihoda od usluge pristupa internetu na tržištu elektroničkih komunikacija očekuje se i u razdoblju koje slijedi.

Podaci HAKOM-a pokazuju da prema gustoći priključaka širokopojasnog pristupa internetu putem nepokretne mreže Hrvatska  spada u grupu slabije razvijenih zemalja u usporedbi sa zemljama članicama EU, a prema gustoći priključaka putem pokretnih mreža u grupu razvijenijih zemalja. Bez obzira na porast broja korisnika, postoji prostor za još snažnijim rastom u ovom segmentu, a posebno u području svjetlovodne pristupne mreže. Navedeni rast u Hrvatskoj je nužan, između ostalog, i zbog opasnosti da se digitalni jaz između Hrvatske  i zemalja članica EU produbi, kategorički tvrde u HAKOM-u. Taj jaz je nemoguće preskočiti bez ulaganja.

Još iz kategorije

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.10.2019. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei ipak s krajem godine ide prema pozitivnijim vijestima vezanima uz svoje poslovanje, što potvrđuju ranije informacije o blažim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država te posljednje informacije o tome da će ipak biti dio njemačke tranzicije na mobilne mreže pete generacije (5G).

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

17.10.2019. komentiraj

Tvrtka RUNE Crow, u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network), kojeg provodi na području Republike Hrvatske.  Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije). S izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps.

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

17.10.2019. komentiraj

Visoki trgovački sud odbio je žalbu najjačeg domaćeg telekoma HT-a i odredio kaznu u visini od 28,1 milijuna kuna jer je 2015 i 2016. kršio odredbe zakona o elektroničkim komunikacijama jer nije dostavljao potrebnu dokumentaciju telekom regulatoru HAKOM-u.