HAKOM: I dalje su potrebna znatna ulaganja u širokopojasnu infrastrukturu

HAKOM: I dalje su potrebna znatna ulaganja u širokopojasnu infrastrukturu

Foto: DepositPhotos

Potrebna su veća ulaganja operatora u pristupnu širokopojasnu infrastrukturu u nepokretnoj mreži, osobito ulaganja u mreže sljedeće generacije (NGA), razvidno je nakon obrade podataka i pokazatelja o tržištu elektroničkih komunikacija za prva dva tromjesečja 2019., koje prikuplja Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Iako su ulaganja u svjetlovodne kabele veća 30 posto, ukupna ulaganja u nepokretnu mrežu smanjena su 20 posto u odnosu na isto šestomjesečno razdoblje prethodne godine, što nije dovoljno za značajniji pomak na DESI ljestvici. Istovremeno, u pokretne mreže uloženo je gotovo 40 posto više, a rastu je naviše doprinijelo ulaganje u nepokretnu imovinu, naročito u novi radiofrekvencijski spektar.

Na kraju lipnja 2019. bilo je više od 1.145.000 širokopojasnih priključaka u nepokretnoj mreži što je oko 3 posto više u odnosu na lipanj 2018. I dalje je prisutan porast usluga na svjetlovodu, iako još uvijek manje od 10 posto korisnika pristupa internetu putem svjetlovodne infrastrukture.

Drugo tromjesečje 2019. na tržištu elektroničkih komunikacija obilježilo je veće korištenje usluga u pokretnoj mreži, a što je posljedica početka turističke sezone. Podatkovne usluge nastavile su rasti te su sva tri operatora mreža pokretnih komunikacija promicala ponude paketa govornih i podatkovnih tarifa. Ukupni prihodi rasli su za oko 1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Najznačajniji rast prihoda imale su usluge u pokretnoj mreži koje čine gotovo 60% ukupnih prihoda na tržištu.

Rast neprekidno bilježi i tržište prijenosa TV programa uz plaćanje naknade. IPTV je i dalje vodeća tehnologija s tržišnim udjelom od oko 52 posto ukupnog broja korisnika naplatne televizije, a potencijal razvoja ovog dijela tržišta je značajan s obzirom na to da još uvijek 44 posto kućanstava televiziju prati putem digitalnog zemaljskog signala.

 

Još iz kategorije

5G zračenje nije ništa gore od mikrovalova ili baby monitora

5G zračenje nije ništa gore od mikrovalova ili baby monitora

11.12.2019. komentiraj

Australija je zakoračila u svijet mobilnih mreža pete generacije (5G) pa se konkretno može mjeriti njegov utjecaj ne samo na uređaje i samu mrežu, već i na ljudsko zdravlje. Pa tako dva najveća telekoma u toj zemlji, Optus i Telstra, tvrde da je elektromagnetska energija koju proizvodi 5G jednaka onoj koju proizvode uređaji u kućanstvu, kao mikrovalne pećnice.

Telefonica će odabrati još jednog dobavljača 5G opreme uz Huawei

Telefonica će odabrati još jednog dobavljača 5G opreme uz Huawei

10.12.2019. komentiraj

Španjolski telekom Telefonica kupit će dio temeljne opreme za mobilnu mrežu pete generacije (5G) od Huaweija, ali će uz tog kineskog proizvođača izabrati još jednog dogodine. Time kompanija više neće ovisiti isključivo o Huaweiju, što nudi ipak više mogućnosti i prostora pri dugoročnom planiranju.

Hrvatski Telekom poklanja neograničeni internet i Frankin božićni hit za bezbrižne blagdanske trenutke

Hrvatski Telekom poklanja neograničeni internet i Frankin božićni hit za bezbrižne blagdanske trenutke

04.12.2019. komentiraj

U svečanom ambijentu T-Centra Cvjetni predstavljene blagdanske pogodnosti Hrvatskog Telekoma, a najavljena je i ekskluzivna suradnja s poznatom pjevačicom Frankom Batelić. Hrvatski je Telekom u ovogodišnjoj božićnoj kampanji svim svojim korisnicima odlučio pokloniti priliku da svoje najmilije iznenade sa sedam dana besplatnog neograničenog interneta kako bi ovih blagdana bezbrižno uživali u čarima neograničene komunikacije.