HAKOM: I dalje su potrebna znatna ulaganja u širokopojasnu infrastrukturu

HAKOM: I dalje su potrebna znatna ulaganja u širokopojasnu infrastrukturu

Foto: DepositPhotos

Potrebna su veća ulaganja operatora u pristupnu širokopojasnu infrastrukturu u nepokretnoj mreži, osobito ulaganja u mreže sljedeće generacije (NGA), razvidno je nakon obrade podataka i pokazatelja o tržištu elektroničkih komunikacija za prva dva tromjesečja 2019., koje prikuplja Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Iako su ulaganja u svjetlovodne kabele veća 30 posto, ukupna ulaganja u nepokretnu mrežu smanjena su 20 posto u odnosu na isto šestomjesečno razdoblje prethodne godine, što nije dovoljno za značajniji pomak na DESI ljestvici. Istovremeno, u pokretne mreže uloženo je gotovo 40 posto više, a rastu je naviše doprinijelo ulaganje u nepokretnu imovinu, naročito u novi radiofrekvencijski spektar.

Na kraju lipnja 2019. bilo je više od 1.145.000 širokopojasnih priključaka u nepokretnoj mreži što je oko 3 posto više u odnosu na lipanj 2018. I dalje je prisutan porast usluga na svjetlovodu, iako još uvijek manje od 10 posto korisnika pristupa internetu putem svjetlovodne infrastrukture.

Drugo tromjesečje 2019. na tržištu elektroničkih komunikacija obilježilo je veće korištenje usluga u pokretnoj mreži, a što je posljedica početka turističke sezone. Podatkovne usluge nastavile su rasti te su sva tri operatora mreža pokretnih komunikacija promicala ponude paketa govornih i podatkovnih tarifa. Ukupni prihodi rasli su za oko 1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Najznačajniji rast prihoda imale su usluge u pokretnoj mreži koje čine gotovo 60% ukupnih prihoda na tržištu.

Rast neprekidno bilježi i tržište prijenosa TV programa uz plaćanje naknade. IPTV je i dalje vodeća tehnologija s tržišnim udjelom od oko 52 posto ukupnog broja korisnika naplatne televizije, a potencijal razvoja ovog dijela tržišta je značajan s obzirom na to da još uvijek 44 posto kućanstava televiziju prati putem digitalnog zemaljskog signala.

 

Još iz kategorije

Huaweijeva 5G tehnologija koja čuva energiju dobila priznanje za očuvanje okoliša

Huaweijeva 5G tehnologija koja čuva energiju dobila priznanje za očuvanje okoliša

23.09.2019. komentiraj

Huawei na ovogodišnjem sajmu ITU – Telecom World Awards Ceremony koji se održao u Budimpešti osvojio je priznanje Green 5G Power za promicanje i afirmaciju zelene digitalne ekonomije, posebno izvanrednog doprinosa u smislu očuvanja energije, zaštite okoliša i smanjenje utjecaja mobilnih mreža.

Stižu digitalni radio DAB+ i HbbTV interaktivna televizija

Stižu digitalni radio DAB+ i HbbTV interaktivna televizija

21.09.2019. komentiraj

Ovogodišnji WMF u Rovinju državna tvrtka Odašiljači i veze odlučila je iskoristiti za predstavljanje diviju vrlo zanimljivih usluga i to nove platforme za medijske sadržaje koje omogućuju OIV-ove usluge DAB+ digitalni radio i Hybrid broadcast broadband TV (HbbTV).

Hrvatski Telekom demonstrirao 5G mrežu na svečanom otvorenju Weekend Media Festivala

Hrvatski Telekom demonstrirao 5G mrežu na svečanom otvorenju Weekend Media Festivala

21.09.2019. komentiraj

Budućnost mobilnih telekomunikacija svakako je 5G koji je bio i zvijezda početka WMF otvorenog jučer u Rovinju. Video prijenosom putem drona na 5G mreži Hrvatskog Telekoma svečano je otvoren dvanaesti Weekend Media Festival u Rovinju. Riječ je o prvom video prijenosu putem drona na 5G mreži u ovom dijelu Europe, uspostavljenom između Rovinja i Krka.