GSMA poziva na otvaranje 2GHz spektra kako bi se zadovoljili klimatski ciljevi UN-a

GSMA poziva na otvaranje 2GHz spektra kako bi se zadovoljili klimatski ciljevi UN-a

Foto: DepositPhotos

Organizacija GSMA je pozvala regulatore diljem svijeta da pojačaju dostupnost spektra srednjeg pojasa. Naime, industrijsko udruženje upozorilo je da bi bez dodatnih izdvajanja ispunjavanje ciljeva internetske brzine, postavljenih od strane Ujedinjenih naroda, moglo koštati milijarde američkih dolara više po gradu i imati izraženiji ugljični “otisak”.

Studija koju je naručila organizacija, a proveo Coleago Consulting, procijenila je da će ukupni troškovi postavljanja 5G po gradu "skočiti" između 782 i 5,8 milijardi dolara za područja u kojima postoji deficit spektra od 800MHz do 1000MHz.

Jer, dodatne naknade dolaze od povećanog broja potrebnih baznih stanica i s tim povezanih općih troškova. U nekim je područjima, napominju u GSMA, bilo nemoguće ispuniti "puni potencijal 5G" bez dodatnih sredstava spektra.

Upozorava se i da industriji treba prosječno 2GHz spektra srednjeg opsega po gradu kako bi ispunila zahtjeve za brzinom podataka propisane rokom UN-ove Međunarodne telekomunikacijske unije do 2030.

Cilj je pružiti pouzdane brzine prijenosa podataka za krajnjeg korisnika od 100Mb/s i 50Mb/s za slanje podataka. One su procijenjene na mjernim podacima gustoće naseljenosti u određenom području. Međutim, isključuje neke gradove s velikim brojem mobilnih osoba, koje putuju kroz određeno područje.

Iz GSMA napominju i da bi ispunili ciljeve, mobilni operateri trebali su pristup spektru u usklađenim opsezima navodeći one od 3,5GHz, 4,8GHz i 6GHz. Postizanje ciljeva pomoću srednjeg opsega, dodaje se, umanjilo bi utjecaj najnovije mrežne tehnologije na okoliš te bi dovelo do nižih potrošačkih cijena, kao i smanjenja troškova implementacije.

Dakle, stručna studija je pokazala rezultate, prognoze i ponudila rješenja za daljnje korake, a na odgovornima je da to uvaže ili ignoriraju, što se prečesto događa u ovakvim situacijama.

Još iz kategorije

Telemach Hrvatska tehnološki partner Weekend Media Festivala

Telemach Hrvatska tehnološki partner Weekend Media Festivala

23.09.2021.

Telemach Hrvatska, koji gradi najbržu 10 Giga optičku mrežu u Europi, ove godine je po prvi puta tehnološki partner Weekend Media Festivala gdje osigurava kompletnu infrastrukturu, optičku, WiFi i mobilnu. Tako će izlagači i posjetitelji imati priliku premijerno isprobati Telemachovu mrežu nove generacije te se uvjeriti u sve pogodnosti koje ona donosi, ističu iz Telemach Hrvatska.

Broj mobilnih korisnika skočio na 5,3 milijarde, što je 67 posto ukupne svjetske populacije

Broj mobilnih korisnika skočio na 5,3 milijarde, što je 67 posto ukupne svjetske populacije

22.09.2021.

Korisnika mobilnih uređaja diljem svijeta trenutno je 5,27 milijardi i to je 117 milijuna više no prošle godine. Pokazuju to brojke Stock Appsa, kroz koje se napominje da je riječ o čak 66,9 posto ukupne svjetske populacije.

Hrvatski Telekom osvojio Ookla i umlaut nagrade za najbolju mobilnu mrežu

Hrvatski Telekom osvojio Ookla i umlaut nagrade za najbolju mobilnu mrežu

21.09.2021.

Treći put zaredom mobilna mreža Hrvatskog Telekoma potvrđena je kao najbolja te je osvojila Ookla® Speedtest Awards nagrade za 'Najbolju mobilnu mrežu' (Best Mobile Network), 'Najbržu mobilnu mrežu' (Fastest Mobile Network) i za 'Najbolju mobilnu pokrivenost' (Best Coverage Award) u Hrvatskoj. Također, Hrvatski Telekom je po četvrti put dobitnik umlautovog 'Best in Test' priznanja za najbolju mobilnu mrežu.