GSMA: Ključni faktori za telekome su 5G mreže i umjetna inteligencija

GSMA: Ključni faktori za telekome su 5G mreže i umjetna inteligencija

Foto: DepositPhotos

Huawei je u Londonu organizirao MBB 2018 forum na kojem je Mats Granryd, generalni direktor u GSMA u prvi plan postavio “inteligentnu povezivost” i posebno se osvrnuo na mobilne mreže pete generacije (5G) i umjetnu inteligenciju (UI) kao ključne faktore za telekome i ono što za kompletnu industriju mogu donijeti kroz naredne godine.

Uz dodatak da se prognozira kako će 70 posto svjetske populacije, odnosno oko šest milijardi ljudi, biti na internetu kroz sljedećih nekoliko godina, GSMA prognozira i da će oko 40 posto ljudi biti na 5G mrežama. Kad se pak radi o UI, Granryd je naglasio da će ona pomoći na raznim područjima, od zagađenja zraka pa sve do priprema za prirodne katastrofe. Dapače, GSMA je već u sedam zemalja svijeta pokrenula inicijativu "Veliki podaci za opće dobro" baš sa svrhom poboljšanja života u svakom smislu.

Na Granryda se nadovezao i potpredsjednik China Telecoma Guiqing Liu, koji naglašava da je iznimno bitno načiniti digitalnu transformaciju na što brži, efikasniji i jednostavniji način. Ponudio je primjer svoje kompanije, koja ima najviše pretplatnika na svijetu, pa pojasnio kolike prednosti 5G i UI mogu donijeti svakom telekomu. Dakle, dok se Granryd u ime GSMA koncentrirao na svojevrsno opće dobro, Liu i China Telecom više su se okrenuli poslovnom sektoru.

"Da bi 5G ostvario komercijalni uspjeh, potrebno je savladati ključne prepreke. Naime, zasad je fokus još uvijek ponajviše na eMBB i industrija nije dokučila kako promijeniti poslovni model za novu eru, što znači da nije jasno kako naplaćivati usluge od strane svojih mušterija. Uz sve ovo, slabost su i visoke frekvencije na kojima će se većina 5G mreža bazirati", kazao je Liu.

Upravo zato vrlo je bitno ne srljati i požurivati novu tehnologiju. U suprotnom bi se sve zapravo moglo usporiti i to bi znači da je postignut kontraefekt. Tako nešto nikome nije u interesu, bilo da se radi o općenitoj tematici kao ona koju ima GSMA ili o poslovnoj, kakvu ima China Telecom.

Još iz kategorije

Hrvatski gradovi i općine vrlo uspješni – 224 dobilo ukupno 3,36 milijuna eura za WiFi4U

Hrvatski gradovi i općine vrlo uspješni – 224 dobilo ukupno 3,36 milijuna eura za WiFi4U

08.12.2018. komentiraj

Nakon što se čak 366 hrvatskih jedinica lokalne samouprave prijavilo na europski natječaj WiFi4EU koji omogućava sredstva za nabavku najsuvremenije opreme za wi-fi pristupne točke na javnim mjestima, sredstva su odobrena za 224 hrvatskih općina i gradova, što je ukupno 3,36 milijuna eura. Ukupna je vrijednost programa WiFi4EU čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine. Hrvatska je na samom vrhu po broju gradova koji su uspjeli povući novac.

Nastavak pozitivnih trendova u brzom pristupu internetu – u mobilnoj telefoniji potrošeno 66 milijuna GB uz rast od 97 posto

Nastavak pozitivnih trendova u brzom pristupu internetu – u mobilnoj telefoniji potrošeno 66 milijuna GB uz rast od 97 posto

07.12.2018. komentiraj

Na kvartalnoj razini prihodi od širokopojasnog pristupa Internetu u Hrvatskoj porasli su za 15,85 posto na 1,273 milijarde kuna, stoji u najnovijem izvješću domaćeg telekom regulatora HAKOM-a. Na godišnjoj razini taj je rast ipak bio manji i iznosi 1,9 posto. Rastu prihodi u oba segmenta ali manje u fiksnom dijelu 0,56 posto, a više u mobilnom dijelu 2,76 posto.

Blagi rast prihoda HT-a, A1 Hrvatska i Tele2

Blagi rast prihoda HT-a, A1 Hrvatska i Tele2

07.12.2018. komentiraj

Posljednji ovogodišnji kvartal, odnosno razdoblje od srpnja do rujna ove godine za telekom operatere u segmentu mobilne telefonije bilo je očekivano – blagi rast koji je dosegao svega 1,15 posto na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini riječ o mnogo većem rastu koji je dosegao čak 11,7 posto, navodi su najnovijem izvješću domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a.