GSMA: Ključni faktori za telekome su 5G mreže i umjetna inteligencija

GSMA: Ključni faktori za telekome su 5G mreže i umjetna inteligencija

Foto: DepositPhotos

Huawei je u Londonu organizirao MBB 2018 forum na kojem je Mats Granryd, generalni direktor u GSMA u prvi plan postavio “inteligentnu povezivost” i posebno se osvrnuo na mobilne mreže pete generacije (5G) i umjetnu inteligenciju (UI) kao ključne faktore za telekome i ono što za kompletnu industriju mogu donijeti kroz naredne godine.

Uz dodatak da se prognozira kako će 70 posto svjetske populacije, odnosno oko šest milijardi ljudi, biti na internetu kroz sljedećih nekoliko godina, GSMA prognozira i da će oko 40 posto ljudi biti na 5G mrežama. Kad se pak radi o UI, Granryd je naglasio da će ona pomoći na raznim područjima, od zagađenja zraka pa sve do priprema za prirodne katastrofe. Dapače, GSMA je već u sedam zemalja svijeta pokrenula inicijativu "Veliki podaci za opće dobro" baš sa svrhom poboljšanja života u svakom smislu.

Na Granryda se nadovezao i potpredsjednik China Telecoma Guiqing Liu, koji naglašava da je iznimno bitno načiniti digitalnu transformaciju na što brži, efikasniji i jednostavniji način. Ponudio je primjer svoje kompanije, koja ima najviše pretplatnika na svijetu, pa pojasnio kolike prednosti 5G i UI mogu donijeti svakom telekomu. Dakle, dok se Granryd u ime GSMA koncentrirao na svojevrsno opće dobro, Liu i China Telecom više su se okrenuli poslovnom sektoru.

"Da bi 5G ostvario komercijalni uspjeh, potrebno je savladati ključne prepreke. Naime, zasad je fokus još uvijek ponajviše na eMBB i industrija nije dokučila kako promijeniti poslovni model za novu eru, što znači da nije jasno kako naplaćivati usluge od strane svojih mušterija. Uz sve ovo, slabost su i visoke frekvencije na kojima će se većina 5G mreža bazirati", kazao je Liu.

Upravo zato vrlo je bitno ne srljati i požurivati novu tehnologiju. U suprotnom bi se sve zapravo moglo usporiti i to bi znači da je postignut kontraefekt. Tako nešto nikome nije u interesu, bilo da se radi o općenitoj tematici kao ona koju ima GSMA ili o poslovnoj, kakvu ima China Telecom.

Još iz kategorije

Optima Telekom ostvarila rast prihoda 1,5 posto i dobiti 19,9 posto u 2018

Optima Telekom ostvarila rast prihoda 1,5 posto i dobiti 19,9 posto u 2018

16.02.2019. komentiraj

Optima Telekom je u odnosu na prethodnu godinu ostvarila za 10,5 posto veći prihod, dok EBITDA (dobit prije poreza, kamata i amortizacije) prije jednokratnih stavki bilježi povećanje od 19,9 posto. Na razini četvrtog kvartala, u usporedbi s prethodnom godinom, Grupa Optima Telekom je poboljšala EBITDA-u prije jednokratnih stavaka za značajni 50,4 posto.

Ivan Bartulović imenovan članom Uprave za ljudske resurse HT-a

Ivan Bartulović imenovan članom Uprave za ljudske resurse HT-a

15.02.2019. komentiraj

Nadzorni odbor HT-a imenovao Ivana Bartulovića članom Uprave za ljudske resurse, na razdoblje od tri godine s početkom od 1. ožujka 2019. Ivan Bartulović dolazi iz A1 Grupe, gdje je od 2016. godine bio član Leadership tima i glavni direktor za ljudske potencijale i korporativne komunikacije za poslovne segmente u Hrvatskoj i Makedoniji.

Hrvatski Telekom zabilježio rast prihoda i dobiti 22,9 posto u 2018. uz dividendu od 10 kuna po dionici

Hrvatski Telekom zabilježio rast prihoda i dobiti 22,9 posto u 2018. uz dividendu od 10 kuna po dionici

15.02.2019. komentiraj

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom u prošloj poslovnoj godini ostvario je rast prihoda 0,4 posto na 7,783 milijardi kuna, bez učinka Crnogorskog Telekoma prihodi su rasli 0,6 posto. Istovremeno dobit prije kamata oporezivanja amortizacije i deprecijacije (EBITDA) iznosila je 3,186 milijardi kuna uz rast od 1,5 posto uz EBITDA maržu od 40,9 posto što je 0,5 postotnih poena više nego u 2017. godini.