GSMA: Ključni faktori za telekome su 5G mreže i umjetna inteligencija

GSMA: Ključni faktori za telekome su 5G mreže i umjetna inteligencija

Foto: DepositPhotos

Huawei je u Londonu organizirao MBB 2018 forum na kojem je Mats Granryd, generalni direktor u GSMA u prvi plan postavio “inteligentnu povezivost” i posebno se osvrnuo na mobilne mreže pete generacije (5G) i umjetnu inteligenciju (UI) kao ključne faktore za telekome i ono što za kompletnu industriju mogu donijeti kroz naredne godine.

Uz dodatak da se prognozira kako će 70 posto svjetske populacije, odnosno oko šest milijardi ljudi, biti na internetu kroz sljedećih nekoliko godina, GSMA prognozira i da će oko 40 posto ljudi biti na 5G mrežama. Kad se pak radi o UI, Granryd je naglasio da će ona pomoći na raznim područjima, od zagađenja zraka pa sve do priprema za prirodne katastrofe. Dapače, GSMA je već u sedam zemalja svijeta pokrenula inicijativu "Veliki podaci za opće dobro" baš sa svrhom poboljšanja života u svakom smislu.

Na Granryda se nadovezao i potpredsjednik China Telecoma Guiqing Liu, koji naglašava da je iznimno bitno načiniti digitalnu transformaciju na što brži, efikasniji i jednostavniji način. Ponudio je primjer svoje kompanije, koja ima najviše pretplatnika na svijetu, pa pojasnio kolike prednosti 5G i UI mogu donijeti svakom telekomu. Dakle, dok se Granryd u ime GSMA koncentrirao na svojevrsno opće dobro, Liu i China Telecom više su se okrenuli poslovnom sektoru.

"Da bi 5G ostvario komercijalni uspjeh, potrebno je savladati ključne prepreke. Naime, zasad je fokus još uvijek ponajviše na eMBB i industrija nije dokučila kako promijeniti poslovni model za novu eru, što znači da nije jasno kako naplaćivati usluge od strane svojih mušterija. Uz sve ovo, slabost su i visoke frekvencije na kojima će se većina 5G mreža bazirati", kazao je Liu.

Upravo zato vrlo je bitno ne srljati i požurivati novu tehnologiju. U suprotnom bi se sve zapravo moglo usporiti i to bi znači da je postignut kontraefekt. Tako nešto nikome nije u interesu, bilo da se radi o općenitoj tematici kao ona koju ima GSMA ili o poslovnoj, kakvu ima China Telecom.

Još iz kategorije

RF spektar za zemaljsku digitalnu televiziju na javnom natječaju

RF spektar za zemaljsku digitalnu televiziju na javnom natječaju

19.04.2019. komentiraj

Vijeće Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) je na sjednici održanoj 18. travnja 2019. donijelo odluku o raspisivanju javnog natječaja za izdavanje pojedinačne dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra u pojasu 470-694 MHz za pružanje usluge upravljanja trima elektroničkim komunikacijskim mrežama zemaljske digitalne televizije na području Republike Hrvatske. Riječ je o multipleksima M1, M2 i L1. Ponude na natječaj mogu se podnijeti HAKOM-u najkasnije do 14. lipnja 2019. do 10 sati po srednjoeuropskom vremenu, neovisno o načinu dostave ponude. Odluka o izdavanju dozvole donijet će se najkasnije do 12. srpnja 2019

A1 Hrvatska krenuo s NB IoT na području cijele Hrvatske

A1 Hrvatska krenuo s NB IoT na području cijele Hrvatske

18.04.2019. komentiraj

A1 Hrvatska prvi je i jedini pružatelj NB IoT rješenja odnosno mreže koja je dostupna na području cijele Republike Hrvatske, pohvalili su se iz drugo po veličini domaćeg telekoma na događanju pod imenom Dan pametnih rješenja predstavljajući novu ponudu pod imenom A1 NB IoT.

Swisscom uz Ericssonovu pomoć pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu

Swisscom uz Ericssonovu pomoć pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu

18.04.2019. komentiraj

Proizvođač telekom opreme Ericsson i Swisscom, najveći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Švicarskoj, pokrenuli su prvu veliku komercijalnu 5G mrežu u Europi kako bi podržali pametne mobilne telefone koji su dostupni na tržištu. Pokretanje 5G mreže također otvara vrata otkrivanju novih prilika u Internetu stvari (IoT) i industriji 4.0.