Kasni prijelaz na 5G

Gotovo dvije trećine telekom još nije implementiralo mreže nove generacije

Gotovo dvije trećine telekom još nije implementiralo mreže nove generacije
Depositphotos / Ilustracija

5G pretplate porasle su za 446 milijuna u 2022. naspram 592 milijuna za 4G, trinaest godina nakon početnog pokretanja 4G, prema Omdiji. Istraživanje je pokazalo da je samo 31 posto mobilnih operatera nudilo 5G u 2022. Očekuje se da će taj udio porasti na 59 posto do kraja 2023. pri čemu se očekuje da će 4G dominirati mnogo godina. Omdia predviđa da će globalne 4G pretplate početi opadati od 2024. nadalje, dok će zadržati većinski udio u svim mobilnim vezama do 2027.

Višestruki čimbenici usporili su prijelaz na 5G, kao što je niža prodaja mobilnih uređaja uzrokovana krizom troškova života i inflacijom, slaba pokrivenost mrežom, percepcija o slaboj učinkovitosti i nedostatak aplikacija specifičnih za 5G. Nadalje, sve veći udio mobilnih veza, otprilike 30 posto, nisu mobilni uređaji i sporije će se pretvarati u 5G (npr. IoT, povezani tableti/prijenosna računala, nosivi uređaji).

“Izvješćivanje o pretplati na 5G u 2022. dovelo nas je do smanjenja naše prognoze za 2023. za 7,2 posto - otprilike 150 milijuna pretplata. Predviđamo da će industrija povratiti ovaj gubitak od 2025., nakon što se globalni tržišni uvjeti poboljšaju,” rekao je Garinder Shankrowalia, Omdia viši tržišni prognozer.

Omdia vjeruje da je važno da mobilni operateri nastave ulagati u mobilne mreže sljedeće generacije kako bi omogućili pojavu aplikacija i rast cjelokupnog digitalnog gospodarstva. Međutim, postojanje više mobilnih tehnologija koje se istovremeno izvode na mobilnim mrežama šteti operaterima, pri čemu pokretanje 5G povećava složenost i troškove uz mali povrat u kratkom roku. Omdia predviđa da će 5G imati 5,9 milijardi pretplata u 2027. što je ekvivalentno penetraciji stanovništva od 70,9 posto.

“Potreban je pristup 'net-zero' razvoju mreže, uklanjajući staro dok se novo postavlja. Operateri već počinju premještati kapital s postavljanja mreže sljedeće generacije na projekte povlačenja 3G mreže i digitalnu transformaciju. Ključni dionici trebali bi ostati realni u pogledu izgleda za 5G i ponovno procijeniti poslovni slučaj prije nego što prijeđu na sljedeći korak,” rekao je Ronan de Renesse, direktor istraživanja Omdije.