Google provlači internet kabel između Francuske i Virginije u SAD-u dugačak 5700 kilometara

Google provlači internet kabel između Francuske i Virginije u SAD-u dugačak 5700 kilometara

Foto: Shutterstock

Francusku i američku državu Virginiju dijeli 5700 kilometara Atlantskog oceana, ali od 2020. godine oni će biti direktno povezani zahvaljujući Dunant kablu pod morem. Internetska veza na taj će se način ubrzati, zajedno s kapacitetom protoka podataka u realnom vremenu.

A kad Dunant postane operativan, pridružit će se 428 drugih podmorskih kablova diljem svijeta, ali neće biti kao ostali jer je prvi na toj relaciji financiran od strane neke privatne kompanije te potom proveden od strane neke od velikih tehnoloških kompanija.

Naime, podmorski kabel dobio je ime po osnivaču Crvenog križa i dobitniku prve Nobelove nagrade za mir, Henryju Dunantu. I u vlasništvu je Googlea, koji se sad pridružio Facebooku i Microsoftu, kompanijama koje su također postavile podmorske kablove, no imale su pomoć telekomunikacijskih kompanija i novac se prikupljao zahvaljujući osnovanim konzorcijima vezanima za podmorsku konekciju. I nisu to radili pod Atlantskim oceanom.

"Poslužiteljima sadržaja kao što su Google i Facebook problem predstavlja kapacitet postojećih kablova pa su se morali okrenuti podmorskima kako bi ispunili svoje potrebe", rekao je Alan Mauldin, direktor istraživanja u TeleGeography.

Također, treba napomenuti da ovo nije prvi privatni podmorski kabel od strane Googlea jer provukao je jedan na relaciji Los Angeles - Čile prije dvije godine. Riječ je o kablu Curie koji je olakšao Googleu protok internetskog prometa između Sjedinjenih Američkih Država i južne Amerike. Naravno, postoje problemi ovakve privatne prakse.

Velike tehnološke kompanije ne vole dijeliti i uskoro bi mogle imati kontrolu nad većinom podmorske internetske infrastrukture. Razlog za odbijanje dijeljenja jest u tome što se konsenzusi o korištenju donose presporo, a tehnološke kompanije nemaju vremena za tako nešto. Srećom, Google je nešto obećao.

"Nemamo namjeru kupovati postojeće podmorske kablove jer nemamo želju postati poslužitelji kao ISP."

Kakvi su planovi koje imaju Microsoft i Facebook nije poznato, ali vrlo je vjerojatno da ni te kompanije ne misle postati poslužitelji te će se ipak koncentrirati na privatne projekte, od kojih će imati direktnu korist, neovisnu i odvojenu od svega oko njih.

Još iz kategorije

Hrvatski gradovi i općine vrlo uspješni – 224 dobilo ukupno 3,36 milijuna eura za WiFi4U

Hrvatski gradovi i općine vrlo uspješni – 224 dobilo ukupno 3,36 milijuna eura za WiFi4U

08.12.2018. komentiraj

Nakon što se čak 366 hrvatskih jedinica lokalne samouprave prijavilo na europski natječaj WiFi4EU koji omogućava sredstva za nabavku najsuvremenije opreme za wi-fi pristupne točke na javnim mjestima, sredstva su odobrena za 224 hrvatskih općina i gradova, što je ukupno 3,36 milijuna eura. Ukupna je vrijednost programa WiFi4EU čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine. Hrvatska je na samom vrhu po broju gradova koji su uspjeli povući novac.

Nastavak pozitivnih trendova u brzom pristupu internetu – u mobilnoj telefoniji potrošeno 66 milijuna GB uz rast od 97 posto

Nastavak pozitivnih trendova u brzom pristupu internetu – u mobilnoj telefoniji potrošeno 66 milijuna GB uz rast od 97 posto

07.12.2018. komentiraj

Na kvartalnoj razini prihodi od širokopojasnog pristupa Internetu u Hrvatskoj porasli su za 15,85 posto na 1,273 milijarde kuna, stoji u najnovijem izvješću domaćeg telekom regulatora HAKOM-a. Na godišnjoj razini taj je rast ipak bio manji i iznosi 1,9 posto. Rastu prihodi u oba segmenta ali manje u fiksnom dijelu 0,56 posto, a više u mobilnom dijelu 2,76 posto.

Blagi rast prihoda HT-a, A1 Hrvatska i Tele2

Blagi rast prihoda HT-a, A1 Hrvatska i Tele2

07.12.2018. komentiraj

Posljednji ovogodišnji kvartal, odnosno razdoblje od srpnja do rujna ove godine za telekom operatere u segmentu mobilne telefonije bilo je očekivano – blagi rast koji je dosegao svega 1,15 posto na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini riječ o mnogo većem rastu koji je dosegao čak 11,7 posto, navodi su najnovijem izvješću domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a.