Google provlači internet kabel između Francuske i Virginije u SAD-u dugačak 5700 kilometara

Google provlači internet kabel između Francuske i Virginije u SAD-u dugačak 5700 kilometara

Foto: Shutterstock

Francusku i američku državu Virginiju dijeli 5700 kilometara Atlantskog oceana, ali od 2020. godine oni će biti direktno povezani zahvaljujući Dunant kablu pod morem. Internetska veza na taj će se način ubrzati, zajedno s kapacitetom protoka podataka u realnom vremenu.

A kad Dunant postane operativan, pridružit će se 428 drugih podmorskih kablova diljem svijeta, ali neće biti kao ostali jer je prvi na toj relaciji financiran od strane neke privatne kompanije te potom proveden od strane neke od velikih tehnoloških kompanija.

Naime, podmorski kabel dobio je ime po osnivaču Crvenog križa i dobitniku prve Nobelove nagrade za mir, Henryju Dunantu. I u vlasništvu je Googlea, koji se sad pridružio Facebooku i Microsoftu, kompanijama koje su također postavile podmorske kablove, no imale su pomoć telekomunikacijskih kompanija i novac se prikupljao zahvaljujući osnovanim konzorcijima vezanima za podmorsku konekciju. I nisu to radili pod Atlantskim oceanom.

"Poslužiteljima sadržaja kao što su Google i Facebook problem predstavlja kapacitet postojećih kablova pa su se morali okrenuti podmorskima kako bi ispunili svoje potrebe", rekao je Alan Mauldin, direktor istraživanja u TeleGeography.

Također, treba napomenuti da ovo nije prvi privatni podmorski kabel od strane Googlea jer provukao je jedan na relaciji Los Angeles - Čile prije dvije godine. Riječ je o kablu Curie koji je olakšao Googleu protok internetskog prometa između Sjedinjenih Američkih Država i južne Amerike. Naravno, postoje problemi ovakve privatne prakse.

Velike tehnološke kompanije ne vole dijeliti i uskoro bi mogle imati kontrolu nad većinom podmorske internetske infrastrukture. Razlog za odbijanje dijeljenja jest u tome što se konsenzusi o korištenju donose presporo, a tehnološke kompanije nemaju vremena za tako nešto. Srećom, Google je nešto obećao.

"Nemamo namjeru kupovati postojeće podmorske kablove jer nemamo želju postati poslužitelji kao ISP."

Kakvi su planovi koje imaju Microsoft i Facebook nije poznato, ali vrlo je vjerojatno da ni te kompanije ne misle postati poslužitelji te će se ipak koncentrirati na privatne projekte, od kojih će imati direktnu korist, neovisnu i odvojenu od svega oko njih.

Još iz kategorije

Huaweijev 5G troši 20 posto manje energije od industrijskog prosjeka

Huaweijev 5G troši 20 posto manje energije od industrijskog prosjeka

18.07.2019. komentiraj

Huawei je postigao smanjenje potrošnje energije po 5G lokaciji na 20 posto manje od industrijskog prosjeka i time potvrdio da je predvodnik u razvoju 5G tehnologije, predstavljeno je u Izvješću o održivosti za 2018., tvrde iz ovog kineskog proizvođača 5G rješenja od industrije do krajnjih korisnika.

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

17.07.2019. komentiraj

Treći po veličini domaći telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je u prvih šest mjeseci ove godine 595 milijuna kruna prihoda uz rast od 12,1 posto. Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla 179 posto na 254 milijuna švedskih kruna.

A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine

A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom operater A1 Hrvatska u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je 208,6 milijuna eura prihoda i rast od 1,4 posto. Istovremeno je ostvaren i rast dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) od 6,8 posto na 66,6 milijuna eura.