Google provlači internet kabel između Francuske i Virginije u SAD-u dugačak 5700 kilometara

Google provlači internet kabel između Francuske i Virginije u SAD-u dugačak 5700 kilometara

Foto: Shutterstock

Francusku i američku državu Virginiju dijeli 5700 kilometara Atlantskog oceana, ali od 2020. godine oni će biti direktno povezani zahvaljujući Dunant kablu pod morem. Internetska veza na taj će se način ubrzati, zajedno s kapacitetom protoka podataka u realnom vremenu.

A kad Dunant postane operativan, pridružit će se 428 drugih podmorskih kablova diljem svijeta, ali neće biti kao ostali jer je prvi na toj relaciji financiran od strane neke privatne kompanije te potom proveden od strane neke od velikih tehnoloških kompanija.

Naime, podmorski kabel dobio je ime po osnivaču Crvenog križa i dobitniku prve Nobelove nagrade za mir, Henryju Dunantu. I u vlasništvu je Googlea, koji se sad pridružio Facebooku i Microsoftu, kompanijama koje su također postavile podmorske kablove, no imale su pomoć telekomunikacijskih kompanija i novac se prikupljao zahvaljujući osnovanim konzorcijima vezanima za podmorsku konekciju. I nisu to radili pod Atlantskim oceanom.

"Poslužiteljima sadržaja kao što su Google i Facebook problem predstavlja kapacitet postojećih kablova pa su se morali okrenuti podmorskima kako bi ispunili svoje potrebe", rekao je Alan Mauldin, direktor istraživanja u TeleGeography.

Također, treba napomenuti da ovo nije prvi privatni podmorski kabel od strane Googlea jer provukao je jedan na relaciji Los Angeles - Čile prije dvije godine. Riječ je o kablu Curie koji je olakšao Googleu protok internetskog prometa između Sjedinjenih Američkih Država i južne Amerike. Naravno, postoje problemi ovakve privatne prakse.

Velike tehnološke kompanije ne vole dijeliti i uskoro bi mogle imati kontrolu nad većinom podmorske internetske infrastrukture. Razlog za odbijanje dijeljenja jest u tome što se konsenzusi o korištenju donose presporo, a tehnološke kompanije nemaju vremena za tako nešto. Srećom, Google je nešto obećao.

"Nemamo namjeru kupovati postojeće podmorske kablove jer nemamo želju postati poslužitelji kao ISP."

Kakvi su planovi koje imaju Microsoft i Facebook nije poznato, ali vrlo je vjerojatno da ni te kompanije ne misle postati poslužitelji te će se ipak koncentrirati na privatne projekte, od kojih će imati direktnu korist, neovisnu i odvojenu od svega oko njih.

Još iz kategorije

RF spektar za zemaljsku digitalnu televiziju na javnom natječaju

RF spektar za zemaljsku digitalnu televiziju na javnom natječaju

19.04.2019. komentiraj

Vijeće Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) je na sjednici održanoj 18. travnja 2019. donijelo odluku o raspisivanju javnog natječaja za izdavanje pojedinačne dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra u pojasu 470-694 MHz za pružanje usluge upravljanja trima elektroničkim komunikacijskim mrežama zemaljske digitalne televizije na području Republike Hrvatske. Riječ je o multipleksima M1, M2 i L1. Ponude na natječaj mogu se podnijeti HAKOM-u najkasnije do 14. lipnja 2019. do 10 sati po srednjoeuropskom vremenu, neovisno o načinu dostave ponude. Odluka o izdavanju dozvole donijet će se najkasnije do 12. srpnja 2019

A1 Hrvatska krenuo s NB IoT na području cijele Hrvatske

A1 Hrvatska krenuo s NB IoT na području cijele Hrvatske

18.04.2019. komentiraj

A1 Hrvatska prvi je i jedini pružatelj NB IoT rješenja odnosno mreže koja je dostupna na području cijele Republike Hrvatske, pohvalili su se iz drugo po veličini domaćeg telekoma na događanju pod imenom Dan pametnih rješenja predstavljajući novu ponudu pod imenom A1 NB IoT.

Swisscom uz Ericssonovu pomoć pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu

Swisscom uz Ericssonovu pomoć pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu

18.04.2019. komentiraj

Proizvođač telekom opreme Ericsson i Swisscom, najveći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Švicarskoj, pokrenuli su prvu veliku komercijalnu 5G mrežu u Europi kako bi podržali pametne mobilne telefone koji su dostupni na tržištu. Pokretanje 5G mreže također otvara vrata otkrivanju novih prilika u Internetu stvari (IoT) i industriji 4.0.