Google provlači internet kabel između Francuske i Virginije u SAD-u dugačak 5700 kilometara

Google provlači internet kabel između Francuske i Virginije u SAD-u dugačak 5700 kilometara

Foto: Shutterstock

Francusku i američku državu Virginiju dijeli 5700 kilometara Atlantskog oceana, ali od 2020. godine oni će biti direktno povezani zahvaljujući Dunant kablu pod morem. Internetska veza na taj će se način ubrzati, zajedno s kapacitetom protoka podataka u realnom vremenu.

A kad Dunant postane operativan, pridružit će se 428 drugih podmorskih kablova diljem svijeta, ali neće biti kao ostali jer je prvi na toj relaciji financiran od strane neke privatne kompanije te potom proveden od strane neke od velikih tehnoloških kompanija.

Naime, podmorski kabel dobio je ime po osnivaču Crvenog križa i dobitniku prve Nobelove nagrade za mir, Henryju Dunantu. I u vlasništvu je Googlea, koji se sad pridružio Facebooku i Microsoftu, kompanijama koje su također postavile podmorske kablove, no imale su pomoć telekomunikacijskih kompanija i novac se prikupljao zahvaljujući osnovanim konzorcijima vezanima za podmorsku konekciju. I nisu to radili pod Atlantskim oceanom.

"Poslužiteljima sadržaja kao što su Google i Facebook problem predstavlja kapacitet postojećih kablova pa su se morali okrenuti podmorskima kako bi ispunili svoje potrebe", rekao je Alan Mauldin, direktor istraživanja u TeleGeography.

Također, treba napomenuti da ovo nije prvi privatni podmorski kabel od strane Googlea jer provukao je jedan na relaciji Los Angeles - Čile prije dvije godine. Riječ je o kablu Curie koji je olakšao Googleu protok internetskog prometa između Sjedinjenih Američkih Država i južne Amerike. Naravno, postoje problemi ovakve privatne prakse.

Velike tehnološke kompanije ne vole dijeliti i uskoro bi mogle imati kontrolu nad većinom podmorske internetske infrastrukture. Razlog za odbijanje dijeljenja jest u tome što se konsenzusi o korištenju donose presporo, a tehnološke kompanije nemaju vremena za tako nešto. Srećom, Google je nešto obećao.

"Nemamo namjeru kupovati postojeće podmorske kablove jer nemamo želju postati poslužitelji kao ISP."

Kakvi su planovi koje imaju Microsoft i Facebook nije poznato, ali vrlo je vjerojatno da ni te kompanije ne misle postati poslužitelji te će se ipak koncentrirati na privatne projekte, od kojih će imati direktnu korist, neovisnu i odvojenu od svega oko njih.

Još iz kategorije

Optima Telekom ostvarila rast prihoda 1,5 posto i dobiti 19,9 posto u 2018

Optima Telekom ostvarila rast prihoda 1,5 posto i dobiti 19,9 posto u 2018

16.02.2019. komentiraj

Optima Telekom je u odnosu na prethodnu godinu ostvarila za 10,5 posto veći prihod, dok EBITDA (dobit prije poreza, kamata i amortizacije) prije jednokratnih stavki bilježi povećanje od 19,9 posto. Na razini četvrtog kvartala, u usporedbi s prethodnom godinom, Grupa Optima Telekom je poboljšala EBITDA-u prije jednokratnih stavaka za značajni 50,4 posto.

Ivan Bartulović imenovan članom Uprave za ljudske resurse HT-a

Ivan Bartulović imenovan članom Uprave za ljudske resurse HT-a

15.02.2019. komentiraj

Nadzorni odbor HT-a imenovao Ivana Bartulovića članom Uprave za ljudske resurse, na razdoblje od tri godine s početkom od 1. ožujka 2019. Ivan Bartulović dolazi iz A1 Grupe, gdje je od 2016. godine bio član Leadership tima i glavni direktor za ljudske potencijale i korporativne komunikacije za poslovne segmente u Hrvatskoj i Makedoniji.

Hrvatski Telekom zabilježio rast prihoda i dobiti 22,9 posto u 2018. uz dividendu od 10 kuna po dionici

Hrvatski Telekom zabilježio rast prihoda i dobiti 22,9 posto u 2018. uz dividendu od 10 kuna po dionici

15.02.2019. komentiraj

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom u prošloj poslovnoj godini ostvario je rast prihoda 0,4 posto na 7,783 milijardi kuna, bez učinka Crnogorskog Telekoma prihodi su rasli 0,6 posto. Istovremeno dobit prije kamata oporezivanja amortizacije i deprecijacije (EBITDA) iznosila je 3,186 milijardi kuna uz rast od 1,5 posto uz EBITDA maržu od 40,9 posto što je 0,5 postotnih poena više nego u 2017. godini.