GlobalData: Telekom sektor će procvasti nakon završetka pandemije koronavirusa

GlobalData: Telekom sektor će procvasti nakon završetka pandemije koronavirusa

Foto: DepositPhotos

Pandemija koronavirusa utjecala je na razne sfere naših života, a iznimno su pogođene i razne industrije, među kojima i sve vezane uz tehnologiju. Ali, ono što GlobalData navodi u svom izvješću - to je privremeno.

Naime, kroz 2020. velika većina onih u tehnološkom sektoru poslovat će slabije no u 2019., što ne čudi jer nitko nije bio spreman za nešto ovakvo. No, uskoro će biti spremni na sve izazove i 2021. će biti odlična godina, bez obzira na koronavirus, izolaciju, probleme svih vrsta...

Posebno se to odnosi na telekome, koji su sad podosta pogođeni jer potrošnja se povećala, mreže su zagušene i na prvu je bilo poprilično teško doskočiti svim izazovima. Tako nešto brzo će se normalizirati i upravo je telekomunikacijski sektor jedan od onih koji bi zbog koronavirusa trebao doživjeti renesansu.

GlobalData je napravio istraživanje nad 600 kompanija u 17 tehnoloških, medijskih i telekomunikacijskih (TMT) sektora pa već po tom uzorku možemo zaključiti da su rezultati podosta relevantni. Već nakon jednog mjeseca ove krize u opsegu kojem svjedočimo, vidimo da je većina najvećih doživjela udarac. Primjerice, AT&T ima pad dionica od gotovo 30 posto, kineski telekomi su na praktički identičnim gubicima, ali...

Američki Sprint bilježi rast od otpilike 55 posto! Ponuda koju ima, odgovori koje je spremio i općenito način poslovanja, pokazao se uspješnim na američkom tržištu. I primjer je ostalima jer očito nije riječ o kratkoročnom efektu. S vremenom će pozitivne rezultate postići i drugi, posebno kako će se mobilne mreže pete generacije (5G) širiti diljem svijeta.

I u konačnici, telekomi će profitirati, mreže će im biti stabilnije, ponuda prihvatljivija u financijskom smislu, veze brže i nikakve krize neće ih moći iznenaditi. Dakle, koronavirus jednu je granu industrije ekspresno podučio kako poslovati u svakoj situaciji.

Još iz kategorije

Pričuvna veza za osiguravanje kontinuiteta poslovanja u izvanrednim situacijama

Pričuvna veza za osiguravanje kontinuiteta poslovanja u izvanrednim situacijama

22.01.2021. komentiraj

Nepredvidive okolnosti na koje je gotovo nemoguće utjecati poput potresa ili fizičkog oštećenja kabela mogu uzrokovati prekid pristupa Internetu i podatkovnih veza prema ostalim lokacijama. Za mnoge poslove upravo je to kritična infrastruktura bez koje ne mogu funkcionirati. Zato malim, srednjim i velikim poslovnim korisnicima koji za svoju poslovnu kritičnu infrastrukturu žele osigurati visoku razinu dostupnosti, A1 Hrvatska nudi uslugu Pričuvna veza Pro.

Huawei protiv švedskog regulatora

Huawei protiv švedskog regulatora

21.01.2021. komentiraj

„Žao nam je što je PTS odlučio nastaviti aukciju kojoj se Huawei protivi. Ozbiljna kršenja legitimnih prava i interesa Huaweija, kao i značajne pravne nesigurnosti još uvijek nisu razriješene. Huawei i jedan lokalni telekom operater prethodno su podnijeli odvojene žalbe upravnom sudu u Stockholmu da poništi odluku PTS-a u vezanu uz uvjete aukcije”, ističu u svojoj reakciji na odluke telekom regulatora u švedskoj kada je riječ o izgradnji 5G mreža.

Telemach Hrvatska započeo s uvođenjem novog vizualnog identiteta na prodajna mjesta

Telemach Hrvatska započeo s uvođenjem novog vizualnog identiteta na prodajna mjesta

18.01.2021. komentiraj

Novi vizualni identitet prva je od novosti kojima novoimenovana kompanija započinje s investicijama najavljenima u Hrvatskoj. Uz značajno ulaganje kojima će unaprijediti izgled svojih prodajnih mjesta, Telemach Hrvatska najavio je velike investicije u razvoj mreže, do 230 milijuna eura u mobilnu i fiksnu mrežu. U prvim danima 2021. i tim je povećan za 50 novih zaposlenika.