GlobalData: Telekom sektor će procvasti nakon završetka pandemije koronavirusa

GlobalData: Telekom sektor će procvasti nakon završetka pandemije koronavirusa

Foto: DepositPhotos

Pandemija koronavirusa utjecala je na razne sfere naših života, a iznimno su pogođene i razne industrije, među kojima i sve vezane uz tehnologiju. Ali, ono što GlobalData navodi u svom izvješću - to je privremeno.

Naime, kroz 2020. velika većina onih u tehnološkom sektoru poslovat će slabije no u 2019., što ne čudi jer nitko nije bio spreman za nešto ovakvo. No, uskoro će biti spremni na sve izazove i 2021. će biti odlična godina, bez obzira na koronavirus, izolaciju, probleme svih vrsta...

Posebno se to odnosi na telekome, koji su sad podosta pogođeni jer potrošnja se povećala, mreže su zagušene i na prvu je bilo poprilično teško doskočiti svim izazovima. Tako nešto brzo će se normalizirati i upravo je telekomunikacijski sektor jedan od onih koji bi zbog koronavirusa trebao doživjeti renesansu.

GlobalData je napravio istraživanje nad 600 kompanija u 17 tehnoloških, medijskih i telekomunikacijskih (TMT) sektora pa već po tom uzorku možemo zaključiti da su rezultati podosta relevantni. Već nakon jednog mjeseca ove krize u opsegu kojem svjedočimo, vidimo da je većina najvećih doživjela udarac. Primjerice, AT&T ima pad dionica od gotovo 30 posto, kineski telekomi su na praktički identičnim gubicima, ali...

Američki Sprint bilježi rast od otpilike 55 posto! Ponuda koju ima, odgovori koje je spremio i općenito način poslovanja, pokazao se uspješnim na američkom tržištu. I primjer je ostalima jer očito nije riječ o kratkoročnom efektu. S vremenom će pozitivne rezultate postići i drugi, posebno kako će se mobilne mreže pete generacije (5G) širiti diljem svijeta.

I u konačnici, telekomi će profitirati, mreže će im biti stabilnije, ponuda prihvatljivija u financijskom smislu, veze brže i nikakve krize neće ih moći iznenaditi. Dakle, koronavirus jednu je granu industrije ekspresno podučio kako poslovati u svakoj situaciji.

Još iz kategorije

HT povećao doseg 5G mreže u Samoboru na postojećim 4G frekvencijama

HT povećao doseg 5G mreže u Samoboru na postojećim 4G frekvencijama

06.06.2020. komentiraj

Hrvatski Telekom prvi u Hrvatskoj demonstrirao revolucionarnu 5G tehnologiju u postojećem 4G frekvencijskom spektru, pohvalili su se iz najvećeg domaćeg telekom operatora. Tehnologija dinamičkog dijeljenja spektra u praksi može omogućiti brzo pokrivanje većeg područja 5G uslugama, a primjena 5G tehnologije bit će ključna za povezivanje velikog broja senzora, industrijskih uređaja, dronova i autonomnih vozila, ističu u HT-u.

Ministri telekomunikacija o digitalnim prioritetima EU-a

Ministri telekomunikacija o digitalnim prioritetima EU-a

05.06.2020. komentiraj

Ministri telekomunikacija, na svojoj drugoj neformalnoj videokonferenciji održali su raspravu o digitalnim prioritetima EU-a u vremenu nakon koronavirusa. Sastankom je predsjedao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, dok je Komisiju zastupao povjerenik Thierry Breton.

Kanadski telekom operateri posao izgradnje 5G mreže dali Ericssonu i Nokiji

Kanadski telekom operateri posao izgradnje 5G mreže dali Ericssonu i Nokiji

05.06.2020. komentiraj

Huawei je doživio novi poraz jer kanadski teleoperateri Bell Canada i Telus Corp. odlučili su se za usluge koje nudi Ericsson, najveći rival za kineskog tehnološkog giganta.