Mobilne mreže

GlobalData i Huawei objavili Bijelu knjigu o prijelazu na glasovne komunikacije na 5G

GlobalData i Huawei objavili Bijelu knjigu o prijelazu na glasovne komunikacije na 5G
Depositphotos

GlobalData i Huawei zajednički su objavili bijelu knjigu — 5G glasovna tranzicija: Upravljanje složenošću. Opisuje trenutačne izazove s kojima se suočavaju operateri koji vode glasovne mreže kroz više generacija i predlaže izgradnju konvergentne govorne mreže koja bi riješila probleme mrežne tranzicije. Također se ističe da su visokovrijedne usluge koje podržava IP Multimedia Subsystem (IMS) podatkovni kanal novi razvojni smjer za glas.

GlobalData ispitao je 50 mobilnih operatera diljem svijeta o strategijama i izazovima njihovih glasovnih usluga. Andy Hicks, glavni autor bijele knjige i viši glavni analitičar u GlobalData, rekao je da iako internetski glasovni i video pozivi postaju sve popularniji, glasovne usluge operatera i dalje su nezamjenjive u svakodnevnom životu ljudi zahvaljujući njihovoj visokoj pouzdanosti i stabilnost. Čak 82 posto ispitanih operatera smatra da su glasovne i SMS usluge jednako ili gotovo jednako važne kao i podatkovne usluge, čak iu eri 5G. Osim toga, istraživanje pokazuje da se nakon poremećaja uzrokovanih COVID-19 glasovni promet na većini mreža stabilizirao. Zapravo, na nekoliko se mreža čak povećao.

Kako se mreže razvijaju, operateri mogu pružati glasovne usluge preko više generacija mreža od 2G do 5G. To dovodi do problema kao što su povećani operativni troškovi, otežan VoLTE roaming i složen mrežni prijelaz. 32 posto ispitanih operatera navelo je da neće nastaviti ulagati u 2G i 3G mreže nakon što one uđu u završnu fazu svog životnog ciklusa, što je porast u odnosu na 17 posto u 2020. Ovi operateri stoga moraju tražiti druge načine za pružanje tradicionalnih usluga dok migriraju svoje korisnike na 4G i 5G. Neki od njih razmatraju korištenje konvergentnih glasovnih rješenja za poboljšanje performansi uz smanjenje operativnih troškova. Osim toga, konvergentno glasovno rješenje može uvelike pojednostaviti VoLTE roaming, ubrzati usvajanje VoLTE-a, maksimizirati iskorištenje spektra i promovirati veliku komercijalnu upotrebu 5G.

Kako 5G raste, operateri moraju iskoristiti više inovativnih usluga visoke vrijednosti kako bi otvorili izvore prihoda povrh tradicionalnih glasovnih usluga, stoji u bijeloj knjizi. Nadalje se napominje da su najnoviji 3GPP standardi definirali novi način za to: IMS podatkovni kanal. Ova inovacija omogućuje korisnicima prijenos podataka paralelno s glasom, čime se omogućuje interaktivna komunikacija i nove usluge kao što je 5G New Calling, koji može donijeti nevjerojatna iskustva poput vizualiziranog glasovnog poziva, prijevoda u stvarnom vremenu i zabavnog pozivanja. Operateri mogu koristiti IMS podatkovni kanal za stvaranje više usluga, daljnje poboljšanje korisničkog iskustva i pomlađivanje glasovnih usluga u 5G.