Francuska bi mogla odgoditi aukciju za 5G spektar

Francuska bi mogla odgoditi aukciju za 5G spektar

Foto: DepositPhotos

Nesporazumi francuskog regulatora telekomunikacijskog tržišta i resornog ministarstva oko cijena mogli bi dovesti do odgode aukcije za kupovinu frekvencijskog spektra koji će se koristiti za 5G mreže. To bi moglo donijeti odgodu aukcije barem do ožujka sljedeće godine.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Reuters je objavio kako se regulator tržišta ARCEP i ministarstvo financija tek trebaju dogovoriti oko širine frekvencijskog spektra koji će se naći na aukciji i početnih cijena za setove frekvencija. To će rezultirati odgodom početka procesa koji će dovesti do prodaje frekvencija.

Prema prvotnom planu, aukcija se trebala održati u siječnju, a sada je očito kako se to neće moći učiniti prije ožujka. Proces je započeo u srpnju, a ARCEP je tada računao kako bi do aukcije moglo doći tijekom jeseni. Francuska već kasni s uvođenjem 5G mreža za ostalim velikim europskim gospodarstvima, a novi će problemi dodatno zakomplicirati i produljiti uvođenje nove generacije pokretnih mreža.

Problemi sa zakupom spektra pojavili su se i u Bugarskoj. Čini se kako ta članica Europske unije neće otvoriti ponudu za kupovinu frekvencija prije drugog kvartala 2020. godine ako tamošnja Vlada prihvati smanjenje cijena frekvencija. Bugarski regulator najavio da će otvoriti proces kupovine frekvencija u spektrima od 700 MHz i 3,6 GHz polovinom sljedeće godine.

Što se tiče pokretanja natječaja za 5G mrežu u Hrvatskoj, iako se očekivalo da će se to dogoditi još ove godine, najvjerojatnije je da će aukcije za 5G frekvencijske spektre, odnosno rad 5G mreža krenuti u u prvoj polovici slijedeće godine, odnosno mreže bi mogle biti aktvine do kraja slijedeće godine.

Kako stvari sad stoje cijena bi trebala biti veća od 2,2 miijarde eura jer to je trenutno minimalna od koje bi telekomi trebali početi licitirati.

Još iz kategorije

Brži razvoj 5G mreža u Europi usporava i skepticizam zbog zračenja

Brži razvoj 5G mreža u Europi usporava i skepticizam zbog zračenja

20.01.2020. komentiraj

Integraciju mobilnih mreža pete generacije (5G) usporava i skepticizam, koji vlada po pitanju utjecaja zračenja na ljudsko zdravlje. Konkretno se to moglo vidjeti na primjeru švicarskog grada Wohlena, gdje se pokušava implementirati najnovija tehnologija, ali lokalne vlasti to ne dopuštaju.

Postoje 3 vrste 5G mreža, a većina će dobiti onu najlošiju

Postoje 3 vrste 5G mreža, a većina će dobiti onu najlošiju

19.01.2020. komentiraj

Mobilne mreže pete generacije (5G) ove će se godine spominjati na sve strane jer su postale stvarnost i sastavni dio svih budućih pametnih telefona, tableta, ali i mnogih drugih uređaja. No, potrebno je znati da postoje tri vrste 5G mreža, što može itekako zbunjivati...

TIM i Ericsson ostvarili novi europski rekord u 5G brzini

TIM i Ericsson ostvarili novi europski rekord u 5G brzini

15.01.2020. komentiraj

TIM i Ericsson, u suradnji s Qualcommom, uspješno su ostvarili europski rekord prekoračivši brzinu od 2 Gb/s na komercijalnoj 5G mreži uživo. Ostvaren je na 26 gigahercnom milimetarskom pojasu (mmWave) koji je TIM stekao na natječaju za 5G u Italiji.