Francuska bi mogla odgoditi aukciju za 5G spektar

Francuska bi mogla odgoditi aukciju za 5G spektar

Foto: DepositPhotos

Nesporazumi francuskog regulatora telekomunikacijskog tržišta i resornog ministarstva oko cijena mogli bi dovesti do odgode aukcije za kupovinu frekvencijskog spektra koji će se koristiti za 5G mreže. To bi moglo donijeti odgodu aukcije barem do ožujka sljedeće godine.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Reuters je objavio kako se regulator tržišta ARCEP i ministarstvo financija tek trebaju dogovoriti oko širine frekvencijskog spektra koji će se naći na aukciji i početnih cijena za setove frekvencija. To će rezultirati odgodom početka procesa koji će dovesti do prodaje frekvencija.

Prema prvotnom planu, aukcija se trebala održati u siječnju, a sada je očito kako se to neće moći učiniti prije ožujka. Proces je započeo u srpnju, a ARCEP je tada računao kako bi do aukcije moglo doći tijekom jeseni. Francuska već kasni s uvođenjem 5G mreža za ostalim velikim europskim gospodarstvima, a novi će problemi dodatno zakomplicirati i produljiti uvođenje nove generacije pokretnih mreža.

Problemi sa zakupom spektra pojavili su se i u Bugarskoj. Čini se kako ta članica Europske unije neće otvoriti ponudu za kupovinu frekvencija prije drugog kvartala 2020. godine ako tamošnja Vlada prihvati smanjenje cijena frekvencija. Bugarski regulator najavio da će otvoriti proces kupovine frekvencija u spektrima od 700 MHz i 3,6 GHz polovinom sljedeće godine.

Što se tiče pokretanja natječaja za 5G mrežu u Hrvatskoj, iako se očekivalo da će se to dogoditi još ove godine, najvjerojatnije je da će aukcije za 5G frekvencijske spektre, odnosno rad 5G mreža krenuti u u prvoj polovici slijedeće godine, odnosno mreže bi mogle biti aktvine do kraja slijedeće godine.

Kako stvari sad stoje cijena bi trebala biti veća od 2,2 miijarde eura jer to je trenutno minimalna od koje bi telekomi trebali početi licitirati.

Još iz kategorije

United Grupa preuzela bugarski Vivacom

United Grupa preuzela bugarski Vivacom

04.08.2020. komentiraj

United Grupa, objavila je završetak procesa preuzimanja Vivacoma. Prethodno je u travnju 2020. Europska komisija odobrila akviziciju, dok je sporazum o preuzimanju potpisan u studenom 2019., nakon što je United Grupa pobijedila na natječaju za kupnju ove vodeće telekomunikacijske tvrtke u Bugarskoj.

Ericsson omogućava lakši prelazak na 5G uz novi softver

Ericsson omogućava lakši prelazak na 5G uz novi softver

03.08.2020. komentiraj

Zahvaljujući komercijalnoj dostupnosti Ericssonovog (NASDAQ: ERIC) samostalnog 5G NR softvera za srednje i niske pojaseve, pružatelji komunikacijskih usluga sada mogu koristiti puni potencijal 5G nove radijske tehnologije (NR). Spomenuti je softver nedavno postao globalno dostupan svim kupcima.

Hrvatski Telekom realizirao je projekt besplatnog WiFi interneta u gradu Sisku i općinama Posedarje i Ražanac

Hrvatski Telekom realizirao je projekt besplatnog WiFi interneta u gradu Sisku i općinama Posedarje i Ražanac

03.08.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom operator HT omogućio je građanima Siska i mještanima općina Ražanac i Posedarje besplatan internet na područjima javnog okupljanja. Oni su dio gradova i općina kojima je u sklopu inicijative WiFi4EU dodijeljen vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega su odabrali Hrvatski Telekom kao najboljeg izvođača koji će tehnološki omogućiti javni besplatni WiFi internet za njihove mještane i građane. U sklopu inicijative WiFi4EU Europska komisija pokreće projekte kojima sufinancira visokokvalitetan besplatan pristup internetu za građane na javnim mjestima poput primjerice  parkova, trgova, javnih zgrada, knjižnica, muzeja.