TELEKOM TRŽIŠTE

FCC traži od Kongresa više sredstava za zamjenu opreme

Kongres je 2019. donio zakon kojim se od operatera koji opslužuju manje od 10 milijuna korisnika koji su primili državne subvencije zahtijeva uklanjanje mrežne opreme za koju se smatra da predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost.

FCC traži od Kongresa više sredstava za zamjenu opreme
Depositphotos

Predsjednica Federalne komisije za komunikacije (FCC) Jessica Rosenworcel zatražila je od Kongresa da odobri više od 3 milijarde dolara. Novac bi trebao poslužiti kao dodatno financiranje za pomoć američkim operaterima da iz svojih mreža uklone opremu koju proizvode Huawei i ZTE.

Rosenworcel je rekao da je gotovo 40 POSTO sudionika u programu rip and replace izvijestilo da ne mogu dovršiti zamjenu opreme bez dodatnog državnog financiranja. Kongres je 2019. donio zakon kojim se od operatera koji opslužuju manje od 10 milijuna korisnika koji su primili državne subvencije zahtijeva uklanjanje mrežne opreme za koju se smatra da predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost.

Dodijelila je 1,9 milijardi dolara za FCC-ov program naknade za sigurne i pouzdane komunikacijske mreže, ali je agencija više puta izjavila da procijenjeni trošak zamjene opreme iznosi oko 4,98 milijardi dolara. Zakon zahtijeva da FCC prvo dodijeli sredstva operaterima koji imaju dva milijuna ili manje korisnika. Rosenworcel je objasnio da će ti kandidati dobiti proporcionalnu potporu od samo 39,5 posto razumnih troškova.

U mnogim ruralnim i udaljenim područjima zemlje gdje su oni možda jedini pružatelji mobilnih širokopojasnih usluga, gašenje svih ili dijela njihovih mreža moglo bi eliminirati jedinog pružatelja u nekim regijama. Osim toga, nemogućnost pružatelja usluga da u potpunosti uklone, zamijene i odlože svoju pokrivenu opremu i usluge izazvala bi zabrinutost za nacionalnu sigurnost ostavljajući nesigurnu opremu i usluge u našim mrežama.

Administracija predsjednika Joea Bidena tražila je 3,1 milijardu dolara dodatnih sredstava u listopadu 2023., ali Kongres to nije odobrio. Predsjednik i izvršni direktor Udruge konkurentnih prijevoznika Tim Donovan pozvao je Kongres da postupi u skladu sa zahtjevom za financiranje programa. "Hitnoća pisma predsjednice naglašava prijeku potrebu da se osigura komunikacijska infrastruktura naše zemlje i spriječe mrežni kvarovi i smanjenja usluga koji utječu na desetke milijuna potrošača", rekao je.