Europski telekomi zarađuje u pre-paidu više od američkih

Europski telekomi zarađuje u pre-paidu više od američkih

Foto: Fotolia (ilustracija)

Današnje mobilno telekomunikacijsko tržište dijeli se na čak 77 posto pre-paid tržišta odnosno korištenja mobitela uz bonove i svega 23 posto korisnika na ugovor, pokazuje najnovije istraživanje Wireless Intelligence, čiji analitičari ističu kako europski telekom operateri i dalje zarađuju bolje od američkih po svakom pojedinom korisniku.

Pritom, procjenjuju analitičari taj će se omjer u narednim godinama tek neznatno pomaknuti u smjeru korisnika na ugovor, prije svega zbog novih ponuda pametnih telefona i tarifa za korisnike koji žele iskoristiti pravi potencijal korištenja pametnih telefona na mobilnim mrežama koje koriste LTE (Longo Term Evolution) odnosno četvrtu generaciju mobilne telefonije.

Prema podacima Wireless Intelligencena kraju prošle godine prosječna potrošnja u SAD-u bila je 19,44 dolara odnosno oko 32 posto prosječne potrošnje na ugovor, ali da je i to više nego u drugim promatranim državama. Primjerice u Francuskoj i Španjolskoj taj postotak je 26 posto, 21 posto u Velikoj Britaniji odnosno 18 posto u Njemačkoj.

Još iz kategorije

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.10.2019. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei ipak s krajem godine ide prema pozitivnijim vijestima vezanima uz svoje poslovanje, što potvrđuju ranije informacije o blažim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država te posljednje informacije o tome da će ipak biti dio njemačke tranzicije na mobilne mreže pete generacije (5G).

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

17.10.2019. komentiraj

Tvrtka RUNE Crow, u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network), kojeg provodi na području Republike Hrvatske.  Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije). S izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps.

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

17.10.2019. komentiraj

Visoki trgovački sud odbio je žalbu najjačeg domaćeg telekoma HT-a i odredio kaznu u visini od 28,1 milijuna kuna jer je 2015 i 2016. kršio odredbe zakona o elektroničkim komunikacijama jer nije dostavljao potrebnu dokumentaciju telekom regulatoru HAKOM-u.