Europski projekt autonomnih vozila ostvario novi napredak

Europski projekt autonomnih vozila ostvario novi napredak

Foto: DepositPhotos

Projekt autonomnih automobila 5G-Carmen, financiran od strane Europske komisije, završio je testni dio odnosno pilot fazu koja se odnosi na povezivanje niza funkcija vozila sljedeće generacije koristeći 5G tehnologiju. U projekt je bilo uključeno nekoliko operatera i dobavljača potrebne tehnologije, što je dodatno potpomoglo u smislu dobivanja pozitivnih i konkretnih rezultata.

Sve skupa koordinirala je Zaklada Bruno Kessler, s čije je strane proveden autonomni test za povezivanje funkcija vozila male latencije, autonomne i potpomognute vožnje pomoću 5G i rubne računalne infrastrukture koju su implementirali Telecom Italia, Magenta i Deutsche Telekom. Projektu su dodatno pomogli Nokia, Qualcomm, NEC i INWIT.

Veliki napredak u cijeloj nije samo to što je pilot proveden unutar svake zemlje, već i preko granica od Italije do Austrije, kao i od Austrije do Njemačke. Naime, "prekogranični scenariji" su izazovni za 5G mreže, ali članovi projekta uspjeli su pokazati neometani kontinuitet usluge za sve vozače koji se kreću iz jedne zemlje u drugu, pružajući korisnicima roaming povezivost s istom razinom kvalitete usluge koja se daje korisnicima spojenim na njihovu kućnu mrežu.

Vozila su pritom pokazala sposobnost izvođenja kooperativnih manevara i promjena prometnih traka pomoću povezane, potpomognute i automatizirane vožnje duž 5G koridora i na granici. Podaci su se također dijelili s okolnim vozilima zahvaljujući 5G i C-V2X izravnoj komunikaciji.

Na kraju, Matteo Gerosa, koordinator projekta 5G-CARMEN, ustvrdio je da projekt predstavlja prekretnicu za evoluciju povezanih i automatiziranih vozila. Što bi se svakako trebalo uskoro pokazati kao potpuno točnom konstatacijom u razvoju tehnologije koja će u bližoj budućnosti postati stvarnost na većini svjetskih prometnica.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Gdje je sve u svijetu dostupan 5G

INFOGRAFIKA: Gdje je sve u svijetu dostupan 5G

05.10.2022.

Mobilne mreže pete generacije ili popularnije 5G u velikom su naletu te ih je s krajem lipnja ove godine u svijetu implementiralo oko 70 zemalja, što je osjetan rast u odnosu na njih 38 sredinom 2020.

Rastu prihodi od TV usluga

Rastu prihodi od TV usluga

04.10.2022.

Domaći telekom regulator HAKOM prikupio je i obradio podatke o prihodima od TV usluga koji su u drugom kvartalu ove godine na godišnjoj razini porasli 4,51 posto na 220,86 milijuna kuna.

Europski telekomi trebaju 150 milijardi eura ulaganja kako bi ispunili očekivanja

Europski telekomi trebaju 150 milijardi eura ulaganja kako bi ispunili očekivanja

04.10.2022.

Nije novost reći da se EU suočava s manjkom ulaganja u mrežu od 150 milijardi eura kako bi dosegla svoje ciljeve povezivosti do 2025. godine, ističe se u novom istraživanju Strand Consultinga te dodaju da je zanimljivije pitanje zašto politike Europske komisije za poticanje ulaganja nisu uspjele.