5G MREŽA

Europski mobilni podatkovni promet utrostručit će se u sljedećih pet godina

Europski mobilni podatkovni promet utrostručit će se u sljedećih pet godina
Depositphotos

Mobilni podatkovni promet u Europi gotovo će se utrostručiti u sljedećih pet godina, pokazuje novo istraživanje GSMA-e. Rast će biti potaknut 4G migracijom u srednjoj i istočnoj Europi i sve većim poboljšanjima u 5G pokrivenosti i kapacitetu.

Analiza sastavljena za godišnje izvješće o europskoj mobilnoj ekonomiji organizacije pokazuje da su 5G pretplatnici, posebice, zainteresirani za dodavanje usluga i sadržaja visoke propusnosti svojim mobilnim ugovorima, kako raste potražnja za visokokvalitetnim igranjem, proširenom stvarnošću i video sadržajem. S druge strane, ovi će zahtjevi zahtijevati nastavak ulaganja u europske mobilne mreže od strane operatera, za koje se već očekuje da će potrošiti više od 198 milijardi eura na nadogradnju svojih mreža do 2030.

U daljnjoj analizi, izvješće, koje ocjenjuje vrijednost mobilnog ekosustava za europsko gospodarstvo, pokazuje da je mobilni sektor dodao 910 milijardi eura vrijednosti europskom gospodarstvu u 2022., pri čemu su mobilne tehnologije i usluge generirale 4,3 posto BDP-a diljem Europe. Cjelokupni ekosustav činio je 2,2 milijuna radnih mjesta, izravno ili neizravno, u 2022. Mobilna produktivnost doprinijela je 670 milijardi eura europskom gospodarstvu, dok je vlastiti doprinos operatera generirao 110 milijardi eura.

Do 2030. godine očekuje se da će gospodarski doprinos sektora dosegnuti 1 trilijun eura, uglavnom potaknut kontinuiranim širenjem ekosustava i vertikalnim segmentima koji će imati koristi od poboljšanja u produktivnosti i učinkovitosti koje donosi preuzimanje mobilnih usluga. GSMA je utvrdio da je mobilni ekosustav doprinio 110 milijardi eura poreza u 2022. godini, pri čemu su porezi na zapošljavanje i socijalno osiguranje generirali 50 milijardi eura, a slijede usluge, PDV, porez na promet i trošarine s 40 milijardi eura.

Izvješće također otkriva da će 5G postati dominantna europska mobilna tehnologija u sljedeće tri godine, potaknuta prihvaćanjem u Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Do 2030. očekuje se da će 5G dosegnuti 87 posto svih korisnika. Kako se bude razvijala, GSMA očekuje da će tehnologija koristiti nizu poslovnih sektora jer europska gospodarstva budu uključivala slučajeve korištenja 5G u svoje aktivnosti.

Do 2030. 53 posto poslovnih koristi 5G potjecat će iz sektora usluga, dok će gotovo 30 posto dolaziti iz proizvodnje, potaknute aplikacijama kao što su pametne tvornice, pametni gradovi i pametne mreže. U tu svrhu, 5G će pomoći u pokretanju rasta europskog BDP-a, što će predstavljati 153 milijarde eura ekonomske koristi do sljedećeg desetljeća i predstavljati oko 15 posto ukupnog ekonomskog učinka mobilnog sektora. Mnoge od ovih prednosti ostvarit će se tijekom sljedećih pet godina.

Kontinuirani rast 5G-a ublažen je zabrinutošću zbog utjecaja politika koje koče ulaganja u mrežne tehnologije sljedeće generacije u Europi, prijeteći globalnom digitalnom vodstvu bloka, kao i njegovim ambicioznim ciljevima 'Digitalnog desetljeća'. Na primjer, europsko usvajanje sposobnijeg 'samostalnog' 5G i dalje zaostaje za drugim regijama: krajem 2022. samo 5 posto živih 5G mreža u Europi bile su 5G SA, u usporedbi s 25 posto u azijsko-pacifičkoj regiji, što je odraz izazovno operativno okruženje s kojim se operateri u Europi i dalje suočavaju usred fragmentacije tržišta i niskih povrata.

Jaz u korištenju mobilnog interneta nastavlja se smanjivati, s više od 460 milijuna Europljana (85 posto) koji su sada povezani, čime se jaz smanjuje na samo 14 posto. Većina europskih zemalja uživa internetsku pokrivenost mobilnom mrežom s nekoliko zemalja, uključujući Dansku, Italiju, Španjolsku i Portugal, gdje je prodor veći od 90 posto u 2022. Postoji više od 900 milijuna aktivnih veza u Europi, ostvarenih putem pametnih telefona i telefona s značajkama . Vlasništvo nad takvim uređajima dosegnut će 91 posto do 2030. godine, omogućeno većom cjenovnom pristupačnošću u domeni uređaja.

Satelitska povezivost cvjeta jer mobilni operateri i satelitske tvrtke nastoje riješiti nedostatke u pokrivenosti putem povezivanja na konstelacije niske Zemljine orbite. Operateri aktivno istražuju generativnu umjetnu inteligenciju za aktivnosti poput razvoja koda, upravljanja mrežom i brige o korisnicima. Prelazak na zeleno dobiva zamah, a operateri i proizvođači mobilnih telefona povećavaju svoj fokus na cirkularnost, dugovječnost uređaja i upotrebu materijala koji se mogu reciklirati. Europski fintech sektor dodatno se proširio, osiguravajući više od 24 posto globalnih ulaganja u 2022. i pokrećući opću modernizaciju bankarstva u regiji.