Europska komisija razmatra blokadu Huaweia za 5G na razini cijele EU

Europska komisija razmatra blokadu Huaweia za 5G na razini cijele EU

Foto: DepositPhotos

Huawei s jedne strane posluje odlično, posebno na tržištu pametnih telefona, a s druge strane diljem svijeta dobiva zabrane raditi mobilnim mrežama pete generacije (5G) i općenito s mrežnim sustavima. To je problematično jer ipak se na tome temelji najveći dio Huaweijeva poslovanja, a da stvari budu i gore, najavljuju se zabrane i na prostoru Europske unije.

Europska komisija navodno istražuje Huawei zbog sigurnosnih razloga i ukoliko se sumnje u špijunažu od strane kineskih vlasti kroz Huawei pokažu istinitima, ta kompanija ostat će bez vrlo unosnog tržišta. Primjerice, ostala je bez onog u Sjedinjenim Američkim Državama i to je bio izniman udarac. Sreća u nesreći je što u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Japanu i Južnoj Koreji uvedene ili najavljene zabrane nisu tako rigozorne i odnose se samo na mrežnu infrastrukturu. Svejedno, riječ je o gubicima od nekoliko milijardi američkih dolara.

Ali, istovremeno, takve sankcije mogu poslužiti u preventivne svrhe pa nitko više neće činiti što ne smije kako bi se okoristio. Konkretnije, u EU je navodno kroz Huaweijevu mrežnu opremu ostavljen "stražnji ulaz" na koji bi potom hakeri lako mogli ući u sustave koji ih zanimaju pa pridobiti sve ono što ih zanima. Iznimno loša situacija, u svakom slučaju.

Činjenica da Huawei proizvodi možda u ovom trenutku najbolje pametne telefone na svijetu, ne može ublažiti svu gorčinu. Primjerice, u SAD-u je ta kineska kompanija optužena za kršenje zakona po 13 točaka, od nepoštivanja sankcija, pranja novca, uplitanja u pravosuđe... Ozbiljni su to prekršaji i bacaju sjenu na poslovanje Huaweija.

Samo, Amerikanci nemaju probleme kao Europljani. Jer, brojni operateri sa Starog kontinenta ovise o tome da im Huawei izvede mrežnu infrastrukturu tako da ona bude spremna kad stigne 5G. Odnosno, najbolje je rečeno - europski operateri ovise o tome da im Huawei omogući 5G. Sankcije bi samo usporile dolazak nove tehnologije i Europa bi dodatno kasnila za svijetom, što nije dobro jer prema prognozama će kasniti šest mjeseci do godine dana za Kinom i SAD-om.

Još iz kategorije

Kreće europska brza i sigurna kvantna mreža

Kreće europska brza i sigurna kvantna mreža

17.06.2019. komentiraj

Tijekom proteklih nekoliko godina neumorno su u EK radili na unapređenju jedinstvenog digitalnog tržišta koje donosi opipljiva postignuća za europske građane i tvrtke, tvrdi povjerenica za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel.

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa

13.06.2019. komentiraj

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa, a za sve je ponovno odgovoran China Telecom. Naime, treći najveći operater i internetski poslužitelj u Kini često čini ovakve stvari pa potom tvrdi kako se radilo samo o greški u sustavu.

Dolazi nam 5G – što to zapravo znači i možemo li isključiti mobilne mreže

Dolazi nam 5G – što to zapravo znači i možemo li isključiti mobilne mreže

13.06.2019. komentiraj

Prošli su europski izbori i populizam sada već jedne raspadnute političke stranke oko zračenja je splasnuo, iz druge su se povukli onako vojničkim žargonom na rezervne položaje i to je ono što se danas događa oko 5G. Istraživački tim ICTbusiness.info, jer eto nazvali smo se istraživačima jer dobro zvuči iako to zapravo formalno pravno nismo ali sustavno telekom tržište pratimo već 25 godina i to iz perspektive zainteresirane javnosti odlučio je s vama podijeliti priču o 5G mrežama, zračenju, mogućnostima, očekivanjima.