Europska komisija razmatra blokadu Huaweia za 5G na razini cijele EU

Europska komisija razmatra blokadu Huaweia za 5G na razini cijele EU

Foto: DepositPhotos

Huawei s jedne strane posluje odlično, posebno na tržištu pametnih telefona, a s druge strane diljem svijeta dobiva zabrane raditi mobilnim mrežama pete generacije (5G) i općenito s mrežnim sustavima. To je problematično jer ipak se na tome temelji najveći dio Huaweijeva poslovanja, a da stvari budu i gore, najavljuju se zabrane i na prostoru Europske unije.

Europska komisija navodno istražuje Huawei zbog sigurnosnih razloga i ukoliko se sumnje u špijunažu od strane kineskih vlasti kroz Huawei pokažu istinitima, ta kompanija ostat će bez vrlo unosnog tržišta. Primjerice, ostala je bez onog u Sjedinjenim Američkim Državama i to je bio izniman udarac. Sreća u nesreći je što u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Japanu i Južnoj Koreji uvedene ili najavljene zabrane nisu tako rigozorne i odnose se samo na mrežnu infrastrukturu. Svejedno, riječ je o gubicima od nekoliko milijardi američkih dolara.

Ali, istovremeno, takve sankcije mogu poslužiti u preventivne svrhe pa nitko više neće činiti što ne smije kako bi se okoristio. Konkretnije, u EU je navodno kroz Huaweijevu mrežnu opremu ostavljen "stražnji ulaz" na koji bi potom hakeri lako mogli ući u sustave koji ih zanimaju pa pridobiti sve ono što ih zanima. Iznimno loša situacija, u svakom slučaju.

Činjenica da Huawei proizvodi možda u ovom trenutku najbolje pametne telefone na svijetu, ne može ublažiti svu gorčinu. Primjerice, u SAD-u je ta kineska kompanija optužena za kršenje zakona po 13 točaka, od nepoštivanja sankcija, pranja novca, uplitanja u pravosuđe... Ozbiljni su to prekršaji i bacaju sjenu na poslovanje Huaweija.

Samo, Amerikanci nemaju probleme kao Europljani. Jer, brojni operateri sa Starog kontinenta ovise o tome da im Huawei izvede mrežnu infrastrukturu tako da ona bude spremna kad stigne 5G. Odnosno, najbolje je rečeno - europski operateri ovise o tome da im Huawei omogući 5G. Sankcije bi samo usporile dolazak nove tehnologije i Europa bi dodatno kasnila za svijetom, što nije dobro jer prema prognozama će kasniti šest mjeseci do godine dana za Kinom i SAD-om.

Još iz kategorije

Agencija za elektroničke medije sudjeluje u odlučivanju oko prodaje Tele2 Hrvatska

Agencija za elektroničke medije sudjeluje u odlučivanju oko prodaje Tele2 Hrvatska

13.09.2019. komentiraj

Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja uputila je molbu Agenciji za elektroničke medije za očitovanje u postupku koji se vodi po prijavi namjere koncentracije poduzetnika koja nastaje stjecanjem izravne kontrole poduzetnika Slovenia Broadband S.a.r.l. nad poduzetnikom Tele2. AEM će u okviru svoje nadležnosti i informacija koje ima sudjelovati u postupku koji vodi i u kojem odluku donosi AZTN, ističu iz Agencija za elektorničke medija na upit ICTbusiness.info.

Huawei razvio Super Uplink tehnologiju za još veću brzinu i nižu latenciju 5G mreže

Huawei razvio Super Uplink tehnologiju za još veću brzinu i nižu latenciju 5G mreže

13.09.2019. komentiraj

Super Uplink tehnologia povećava performanse od 20 posto do 60 posto za promet uzlazne veze u 5G mreži dok se stopa za korisnike povećava dva do četiri puta, a latencija je manja za oko 30  posto. Zahvaljujući partnerstvu kompanija China Telecom Shanghai i Huawei, na šangajskom sveučilištu Togji uspješno je lansirana 5G mreža s integriranom Super Uplink tehnologijom koja povećava performanse od 20 posto do 60 posto za promet uzlazne veze u 5G mreži. Stopa uzlazne veze za korisnike povećava se dva do četiri puta, a latencija se smanjila za oko 30 posto.

AZTN prikuplja dokumentaciju, HAKOM ne vidi razloga da se transakcija ne okonča

AZTN prikuplja dokumentaciju, HAKOM ne vidi razloga da se transakcija ne okonča

13.09.2019. komentiraj

Domaći telekomunikacijski regulator je na izravan upit ICTbusiness.info vezano uz kupnju Tele2 Hrvatska poručio kako je „preuzimanje Tele2 posao za AZTN i iz perspektive HAKOM-a se samo mijenja vlasnik, s obzirom na to da oni još nisu prisutni na hrvatskom tržištu elektroničkih komunikacija“.