Europska komisija razmatra blokadu Huaweia za 5G na razini cijele EU

Europska komisija razmatra blokadu Huaweia za 5G na razini cijele EU

Foto: DepositPhotos

Huawei s jedne strane posluje odlično, posebno na tržištu pametnih telefona, a s druge strane diljem svijeta dobiva zabrane raditi mobilnim mrežama pete generacije (5G) i općenito s mrežnim sustavima. To je problematično jer ipak se na tome temelji najveći dio Huaweijeva poslovanja, a da stvari budu i gore, najavljuju se zabrane i na prostoru Europske unije.

Europska komisija navodno istražuje Huawei zbog sigurnosnih razloga i ukoliko se sumnje u špijunažu od strane kineskih vlasti kroz Huawei pokažu istinitima, ta kompanija ostat će bez vrlo unosnog tržišta. Primjerice, ostala je bez onog u Sjedinjenim Američkim Državama i to je bio izniman udarac. Sreća u nesreći je što u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Japanu i Južnoj Koreji uvedene ili najavljene zabrane nisu tako rigozorne i odnose se samo na mrežnu infrastrukturu. Svejedno, riječ je o gubicima od nekoliko milijardi američkih dolara.

Ali, istovremeno, takve sankcije mogu poslužiti u preventivne svrhe pa nitko više neće činiti što ne smije kako bi se okoristio. Konkretnije, u EU je navodno kroz Huaweijevu mrežnu opremu ostavljen "stražnji ulaz" na koji bi potom hakeri lako mogli ući u sustave koji ih zanimaju pa pridobiti sve ono što ih zanima. Iznimno loša situacija, u svakom slučaju.

Činjenica da Huawei proizvodi možda u ovom trenutku najbolje pametne telefone na svijetu, ne može ublažiti svu gorčinu. Primjerice, u SAD-u je ta kineska kompanija optužena za kršenje zakona po 13 točaka, od nepoštivanja sankcija, pranja novca, uplitanja u pravosuđe... Ozbiljni su to prekršaji i bacaju sjenu na poslovanje Huaweija.

Samo, Amerikanci nemaju probleme kao Europljani. Jer, brojni operateri sa Starog kontinenta ovise o tome da im Huawei izvede mrežnu infrastrukturu tako da ona bude spremna kad stigne 5G. Odnosno, najbolje je rečeno - europski operateri ovise o tome da im Huawei omogući 5G. Sankcije bi samo usporile dolazak nove tehnologije i Europa bi dodatno kasnila za svijetom, što nije dobro jer prema prognozama će kasniti šest mjeseci do godine dana za Kinom i SAD-om.

Još iz kategorije

Velika Britanija i Njemačka će vjerojatno dopustiti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Velika Britanija i Njemačka će vjerojatno dopustiti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

21.02.2019. komentiraj

Velika Britanija nije jedina skeptična oko američkih strahova vezanih za Huawei i navodnu špijunažu koja se veže uz njega jer i Njemačka će vrlo vjerojatno dopustiti toj kineskoj kompaniji rad na mobilnim mrežama pete generacije (5G) unutar svojih granica. Naime, Britanci unatoč američkoj pomoći prilikom istrage nisu pronašli ništa sporno kod Huaweija i razloga za zabranu poslovanja nemaju. Kao ni Nijemci.

Rat ukidanjem naknada za korisnike mobilnih telekom usluga na bonove

Rat ukidanjem naknada za korisnike mobilnih telekom usluga na bonove

20.02.2019. komentiraj

Domaći telekom operateri ratuju tarifama i bore se za korisnike i ukidanjem naknada za pristup mreži i za korisnike bonova. I to je zaista pravi i bespoštedan rat. Prvi je to učinio Tele2, onda HT pa A1 Hrvatska.

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

19.02.2019. komentiraj

Intel i Ericsson sklopili su višegodišnje partnerstvo kako bi razvili softverske i hardverske upravljačke platforme za mobilne mreže pete generacije (5G), NFV (network function virtualisation) i distribuirani cloud. Pritom će kombinirati Ericssonov SDI (software-defined infrastructure) upravljački softver i Intelov Rack Scale Design.