Europska komisija razmatra blokadu Huaweia za 5G na razini cijele EU

Europska komisija razmatra blokadu Huaweia za 5G na razini cijele EU

Foto: DepositPhotos

Huawei s jedne strane posluje odlično, posebno na tržištu pametnih telefona, a s druge strane diljem svijeta dobiva zabrane raditi mobilnim mrežama pete generacije (5G) i općenito s mrežnim sustavima. To je problematično jer ipak se na tome temelji najveći dio Huaweijeva poslovanja, a da stvari budu i gore, najavljuju se zabrane i na prostoru Europske unije.

Europska komisija navodno istražuje Huawei zbog sigurnosnih razloga i ukoliko se sumnje u špijunažu od strane kineskih vlasti kroz Huawei pokažu istinitima, ta kompanija ostat će bez vrlo unosnog tržišta. Primjerice, ostala je bez onog u Sjedinjenim Američkim Državama i to je bio izniman udarac. Sreća u nesreći je što u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Japanu i Južnoj Koreji uvedene ili najavljene zabrane nisu tako rigozorne i odnose se samo na mrežnu infrastrukturu. Svejedno, riječ je o gubicima od nekoliko milijardi američkih dolara.

Ali, istovremeno, takve sankcije mogu poslužiti u preventivne svrhe pa nitko više neće činiti što ne smije kako bi se okoristio. Konkretnije, u EU je navodno kroz Huaweijevu mrežnu opremu ostavljen "stražnji ulaz" na koji bi potom hakeri lako mogli ući u sustave koji ih zanimaju pa pridobiti sve ono što ih zanima. Iznimno loša situacija, u svakom slučaju.

Činjenica da Huawei proizvodi možda u ovom trenutku najbolje pametne telefone na svijetu, ne može ublažiti svu gorčinu. Primjerice, u SAD-u je ta kineska kompanija optužena za kršenje zakona po 13 točaka, od nepoštivanja sankcija, pranja novca, uplitanja u pravosuđe... Ozbiljni su to prekršaji i bacaju sjenu na poslovanje Huaweija.

Samo, Amerikanci nemaju probleme kao Europljani. Jer, brojni operateri sa Starog kontinenta ovise o tome da im Huawei izvede mrežnu infrastrukturu tako da ona bude spremna kad stigne 5G. Odnosno, najbolje je rečeno - europski operateri ovise o tome da im Huawei omogući 5G. Sankcije bi samo usporile dolazak nove tehnologije i Europa bi dodatno kasnila za svijetom, što nije dobro jer prema prognozama će kasniti šest mjeseci do godine dana za Kinom i SAD-om.

Još iz kategorije

Swisscom uz Ericssonovu pomoć pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu

Swisscom uz Ericssonovu pomoć pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu

18.04.2019. komentiraj

Proizvođač telekom opreme Ericsson i Swisscom, najveći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Švicarskoj, pokrenuli su prvu veliku komercijalnu 5G mrežu u Europi kako bi podržali pametne mobilne telefone koji su dostupni na tržištu. Pokretanje 5G mreže također otvara vrata otkrivanju novih prilika u Internetu stvari (IoT) i industriji 4.0.

Viberov lokalni broj omogućuje razgovore i poruke bez roaming naknada

Viberov lokalni broj omogućuje razgovore i poruke bez roaming naknada

11.04.2019. komentiraj

Viber je najavio uvođenje novog pretplatničkog servisa pod nazivom Viber Local Number. Ta opcija korisnicima omogućuje korištenje lokalnog telefonskog broja, kako bi ih se moglo kontaktirati čak i ako druga osoba ne koristi Viber.

Promjena u A1 Hrvatska nova direktorica korporativnih komunikacija

Promjena u A1 Hrvatska nova direktorica korporativnih komunikacija

11.04.2019. komentiraj

Nakon što je direktor za ljudske resurse iz A1 Hrvatska prešao u Hrvatski Telekom, sada iz A1 Hrvatska odlazi i direktorica korporativnih komunikacija Martina Rizman Matić i na njezino mjesto dolazi Dubravka Štefanac Vinovrški.