Europa zaostaje s 5G mrežama za SAD-om, Južnom Korejom i Kinom

Europa zaostaje s 5G mrežama za SAD-om, Južnom Korejom i Kinom

Foto: DepositPhotos

Rad na mobilnoj mreži pete generacije (5G) uzeo je maha i velike kompanije troše stotine milijuna američkih dolara kako bi bile potpuno spremne kad cijela priča krene u ljeto 2019. godine, a ako je vjerovati izvješću CCS Insighta, Europa će zaostajati za Sjedinjenim Američkim Državama, Južnom Korejom i Kinom. Više nego se vjerovalo kad je prošle godine slično izvješće objavio Ericsson.

Naime, do 2020. bit će 60 milijuna 5G konekcija, što je 50 posto više nego je prognozirao Ericsson. Također, 2021. bit će ih 280 milijuna, a do 2026. čak 2,3 milijarde. Od toga će 40 posto činiti Kina, a 98 posto odvijat će se putem mobilnih uređaja. Uz sve to, svaki od navedene četvorke u 2022. će proći sto milijuna konekcija, a Europa tek u 2023.

Tome je tako zbog jednostavnijih regulativa, širenju mreže i infrastrukturi općenito. Europa ima mnogo problema zbog činjenice da svaka članica Europske unije vodi svoju politiku pa sukladno tome sve će se skupa imati slabiji start nažalost. No, možda baš ovo izvješće Ericssona bude pokretal promjena i bolje suradnje na europskom tlu. Ipak je napredak svima u interesu.

Konkretno, do 2026. bi 5G trebao generirati 65 milijardi američkih dolara godišnje i vrijediti nevjerojatnih 1,2 bilijuna dolara i Europa bi svakako željela što veći dio tog kolača. A kad se govori o brzinama, one bi na 5G trebale biti do deset Gbps, a to je i do stotinu puta bolje no što imamo sad na 4G.

Također, 5G mreža mogla bi se oslanjati na više različitih frekvencija, koje podatke prenose različitom brzinom i imaju raznovrsne karakteristike. To bi moglo dovesti do mreža koje se prilagođavaju trenutnim potrebama uređaja za prijenos podataka.

Kako god, potencijal je enorman u svim područjima, posebno energetskom sektoru, a potom i sigurnosti, prijevozu... Začudo, zabavna industrija manji je dio kolača. Ali, nadajmo se da europsko područje neće biti i da su ovakva izvješća ipak upalila alarm za uzbunu.

Još iz kategorije

Iskon uveo pretraživanje svih TV sadržaja prema kategorijama

Iskon uveo pretraživanje svih TV sadržaja prema kategorijama

16.07.2018. komentiraj

Telekomunikacijski operater Iskon nastavio je unaprjeđivati svoju ponudu IPTV usluga. Brojnim novitetima na portalu za korisnike, koje su lansirali proteklih mjeseci, sada su dodali još neke zanimljive mogućnosti.

Modernizacija mobilne mreže preduvjet dolaska 5G mreže

Modernizacija mobilne mreže preduvjet dolaska 5G mreže

14.07.2018. komentiraj

Početkom 2018. godine Hrvatski Telekom pokrenuo je modernizaciju radijske pristupne mreže te će ta mreža omogućiti uvođenje 5G tehnologije u trenutku kad se za nju dodijeli potrebni radio-frekvencijski spektar, pojašnjava za ICTbusiness.info Ivan Uremović, direktor projekta modernizacije radisjke pristupne mreže.

Hrvatski Telekom pripremio mrežu u Istri za 5G funkcionalnosti

Hrvatski Telekom pripremio mrežu u Istri za 5G funkcionalnosti

13.07.2018. komentiraj

Hrvatski Telekom je danas u Puli obilježio završetak modernizacije radijske pristupne mreže na području Istre čime su se stvorili preduvjeti za implementaciju 5G mreže na tom području. Istra je tako postala prva regija u zemlji na čijem je području instalirana najmodernija oprema koja uključuje dodatne kapacitete 4G mreže i najnovije funkcionalnosti (IoT). Hrvatski Telekom je u potpunosti pripremio Istru za turističku sezonu te je korisnicima omogućeno nesmetano korištenje HT mobilnih usluga čak i u najfrekventnijem razdoblju.