Europa se već okreće 6G mrežama

Europa se već okreće 6G mrežama
DepositPhotos

Europska komisija najavila je stvaranje Hexa-X-II, druge faze inicijative EK-a 6G. Ova nova faza proširit će Hexa-X popis partnera na 44 organizacije koje imaju zadatak stvoriti unaprijed standardiziranu platformu i pogled na sustav koji će činiti osnovu za mnoge ulaze u buduću standardizaciju 6G.

Projekt Hexa-X-II dobio je sredstva od EK u sklopu prvog poziva Zajedničkog poduzeća za pametne mreže i usluge (SNS-JU). Ovo je sljedeći značajan korak ka okupljanju ključnih dionika u Europi. Cilj i Hexa-X i Hexa-X-II je uspostaviti Europu kao lidera u 6G.

Projekt predstavlja puni lanac vrijednosti za buduća rješenja povezivanja. Članovi konzorcija su razni industrijski lideri od prodavača mreža i pružatelja komunikacijskih usluga do vertikala i pružatelja tehnologija, kao i najistaknutijih europskih instituta za istraživanje komunikacija. Projekt Hexa-X-II ima za cilj započeti s radom 1. siječnja sljedeće godine s planiranim trajanjem od 2,5 godine.

Kad se postignu rezultati konzorcij Hexa-X-II nastojat će prevladati društvene izazove, poput održivosti, uključenosti i pouzdanosti: Hexa-X-II će osigurati transparentnost podataka, sigurnost i privatnost te robusnost mreže.

Sve je lijepo raspodijeljeno. Nokia će biti voditelj projekta Hexa-X-II, nakon svog vodstva prvog Hexa-X projekta. Ericsson preuzima ulogu tehničkog voditelja za Hexa-X-II. Orange, Telecom Italia, TU Dresden, Sveučilište Oulu, IMEC i Atos pomoći će u koordinaciji različitih radnih paketa kao što su evolucija radija i inovacija, budući uređaji i fleksibilna infrastruktura, pametno upravljanje mrežom i vrijednosti te zahtjevi i ekosustav.