EU: Sigurnost nije jedina stvar za zabrinutost oko uvođenja 5G mreža

EU: Sigurnost nije jedina stvar za zabrinutost oko uvođenja 5G mreža

Foto: DepositPhotos

Europska unija priprema se za implementaciju mobilne mreže pete generacije (5G) na svom području uz pomoć zemalja članica, operatera i svih partnera, no osim infrastrukture ili tehnološkog segmenta, pojavljuje se i onaj sigurnosni.

Ne u smislu kakav već poznajemo, a da se veže uz 5G. Dakle, sigurnosna pitanja s tehnološke strane, a to su prijetnje mreži od hakera i "curenje" podataka korisnika, riješit će se unutar same industrije. No, ono sigurnosno pitanje koje čini probleme jesu dobavljači o kojima se previše ovisi. U ovom, konkretnom slučaju, riječ je o Huaweiju.

Huawei je do sada sklopio 50 ugovora za 5G mrežu, od čega više od polovice s europskim operaterima. Ukupno je isporučeno više od 150 tisuća baznih stanica, a očekuje se kako će do kraja godine ta brojka premašiti pola milijuna. Skraćeno, Europa previše ovisi o Huaweiju kad se radi o 5G tehnologiji i s obzirom na optužbe o špijunaži od strane te kompanije, jasno je da zabrinutost ima smisla i pokrića.

Stoga, priprema se dokument koji bi promijenio smjer u kojem članice Europske unije idu u ovom trenutku, a on se tiče ovisnosti o nekolicini kompanija. Dokument bi ponudio rješenja kako se okrenuti drugim proizvođačima pa na taj način izbjeći ili ograničiti situacije u kojima postoji spomenuta ovisnost o jednom dobavljaču. Spomenuti dokument do kraja godine bit će na razmatranju, a potom možda krene postupak njegove implementacije.

Ništa čudno, još u veljači ove godine je Europska komisija istraživala Huawei zbog sigurnosnih razloga jer je navodno Huawei u europskoj infrastrukturi na kojoj je radio ostavljao "stražnji ulaz" na koji bi potom hakeri lako mogli ući u sustave koji ih zanimaju pa pridobiti sve ono što ih zanima.

Ta je istraga obustavljena, ne toliko jer je Huawei nevin već jer Europa podosta zaostaje za Amerikancima i Kinezima po pitanju 5G tehnologije, a brojni operateri sa Starog kontinenta ovise o tome da im Huawei izvede mrežnu infrastrukturu tako da ona bude spremna kad stigne 5G. Odnosno, najbolje je rečeno - europski operateri ovise o tome da im Huawei omogući 5G. Samim time, ovisnost o kojoj se priča je već prisutna i bit će zanimljivo vidjeti kako je EU misli eliminirati.

Još iz kategorije

TIM i Ericsson ostvarili novi europski rekord u 5G brzini

TIM i Ericsson ostvarili novi europski rekord u 5G brzini

15.01.2020. komentiraj

TIM i Ericsson, u suradnji s Qualcommom, uspješno su ostvarili europski rekord prekoračivši brzinu od 2 Gb/s na komercijalnoj 5G mreži uživo. Ostvaren je na 26 gigahercnom milimetarskom pojasu (mmWave) koji je TIM stekao na natječaju za 5G u Italiji.

5G spreman za veliko ubrzanje razvoja Interneta stvari

5G spreman za veliko ubrzanje razvoja Interneta stvari

15.01.2020. komentiraj

Mobilne mreže pete generacije (5G) pomoći će u razvoju Interneta stvari (IoT) i to nije nikakva tajna, ali sad kad sve skupa postaje realnost, još se bolje može prepoznati sav potencijal, odnosno, sve ono što se već u ovom trenutku razaznaje kao izniman korak prema naprijed.

5G u medicini: Udaljene operacije preko Huawei mreže

5G u medicini: Udaljene operacije preko Huawei mreže

14.01.2020. komentiraj

Huawei s mrežom partnera diljem svijeta kontinuirano pokazuje potencijal koji 5G tehnologija donosi u svim segmentima ljudskog djelovanja. Nakon nekoliko uspješno izvedenih operativnih zahvata na daljinu u Kini, koji su realizirani na Huaweijevoj 5G tehnologiji, krajem 2019. realizirana je i prva 5G laparoskopska operacija odstranjivanja tumorskog tkiva oboljelom pacijentu u medicinskom dijelu inovacijskog centra Skolkovo u Moskvi.