EU: Sigurnost nije jedina stvar za zabrinutost oko uvođenja 5G mreža

EU: Sigurnost nije jedina stvar za zabrinutost oko uvođenja 5G mreža

Foto: DepositPhotos

Europska unija priprema se za implementaciju mobilne mreže pete generacije (5G) na svom području uz pomoć zemalja članica, operatera i svih partnera, no osim infrastrukture ili tehnološkog segmenta, pojavljuje se i onaj sigurnosni.

Ne u smislu kakav već poznajemo, a da se veže uz 5G. Dakle, sigurnosna pitanja s tehnološke strane, a to su prijetnje mreži od hakera i "curenje" podataka korisnika, riješit će se unutar same industrije. No, ono sigurnosno pitanje koje čini probleme jesu dobavljači o kojima se previše ovisi. U ovom, konkretnom slučaju, riječ je o Huaweiju.

Huawei je do sada sklopio 50 ugovora za 5G mrežu, od čega više od polovice s europskim operaterima. Ukupno je isporučeno više od 150 tisuća baznih stanica, a očekuje se kako će do kraja godine ta brojka premašiti pola milijuna. Skraćeno, Europa previše ovisi o Huaweiju kad se radi o 5G tehnologiji i s obzirom na optužbe o špijunaži od strane te kompanije, jasno je da zabrinutost ima smisla i pokrića.

Stoga, priprema se dokument koji bi promijenio smjer u kojem članice Europske unije idu u ovom trenutku, a on se tiče ovisnosti o nekolicini kompanija. Dokument bi ponudio rješenja kako se okrenuti drugim proizvođačima pa na taj način izbjeći ili ograničiti situacije u kojima postoji spomenuta ovisnost o jednom dobavljaču. Spomenuti dokument do kraja godine bit će na razmatranju, a potom možda krene postupak njegove implementacije.

Ništa čudno, još u veljači ove godine je Europska komisija istraživala Huawei zbog sigurnosnih razloga jer je navodno Huawei u europskoj infrastrukturi na kojoj je radio ostavljao "stražnji ulaz" na koji bi potom hakeri lako mogli ući u sustave koji ih zanimaju pa pridobiti sve ono što ih zanima.

Ta je istraga obustavljena, ne toliko jer je Huawei nevin već jer Europa podosta zaostaje za Amerikancima i Kinezima po pitanju 5G tehnologije, a brojni operateri sa Starog kontinenta ovise o tome da im Huawei izvede mrežnu infrastrukturu tako da ona bude spremna kad stigne 5G. Odnosno, najbolje je rečeno - europski operateri ovise o tome da im Huawei omogući 5G. Samim time, ovisnost o kojoj se priča je već prisutna i bit će zanimljivo vidjeti kako je EU misli eliminirati.

Još iz kategorije

Sad će se tek vidjeti važnost i kvaliteta sadržaja

Sad će se tek vidjeti važnost i kvaliteta sadržaja

09.04.2020. komentiraj

HT je u kontaktu s dobavljačima i vlasnicima sportskog sadržaja te ćemo po dobivanju službenih očitovanja vezanih uz početak natjecanja i nastavak prijenosa sportskih događanja uskladiti i sve naše ponude, ističu na upit ICTbusiness.info vezano uz prava na TV sadržaj te sadržaj prije svega sportskih kanala.

A1 Hrvatska najavio kako neće naplaćivati sportske kanale

A1 Hrvatska najavio kako neće naplaćivati sportske kanale

08.04.2020. komentiraj

Tijekom krizne situacije uzrokovane koronavirusom, A1 Hrvatska korisnicima boravak kod kuće želi učiniti ugodnijim i jednostavnijim te smo im omogućili niz dodatnih pogodnosti prilagođenih svim članovima kućanstva, a najavili su i kako se neće naplaćivati PlanetSport pakete, ističu na upit ICTbusiness.info iz drugog po veličini domaćeg telekom operatora A1 Hrvatska.

GlobalData: Telekom sektor će procvasti nakon završetka pandemije koronavirusa

GlobalData: Telekom sektor će procvasti nakon završetka pandemije koronavirusa

06.04.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa utjecala je na razne sfere naših života, a iznimno su pogođene i razne industrije, među kojima i sve vezane uz tehnologiju. Ali, ono što GlobalData navodi u svom izvješću - to je privremeno.