EU: Sigurnost nije jedina stvar za zabrinutost oko uvođenja 5G mreža

EU: Sigurnost nije jedina stvar za zabrinutost oko uvođenja 5G mreža

Foto: DepositPhotos

Europska unija priprema se za implementaciju mobilne mreže pete generacije (5G) na svom području uz pomoć zemalja članica, operatera i svih partnera, no osim infrastrukture ili tehnološkog segmenta, pojavljuje se i onaj sigurnosni.

Ne u smislu kakav već poznajemo, a da se veže uz 5G. Dakle, sigurnosna pitanja s tehnološke strane, a to su prijetnje mreži od hakera i "curenje" podataka korisnika, riješit će se unutar same industrije. No, ono sigurnosno pitanje koje čini probleme jesu dobavljači o kojima se previše ovisi. U ovom, konkretnom slučaju, riječ je o Huaweiju.

Huawei je do sada sklopio 50 ugovora za 5G mrežu, od čega više od polovice s europskim operaterima. Ukupno je isporučeno više od 150 tisuća baznih stanica, a očekuje se kako će do kraja godine ta brojka premašiti pola milijuna. Skraćeno, Europa previše ovisi o Huaweiju kad se radi o 5G tehnologiji i s obzirom na optužbe o špijunaži od strane te kompanije, jasno je da zabrinutost ima smisla i pokrića.

Stoga, priprema se dokument koji bi promijenio smjer u kojem članice Europske unije idu u ovom trenutku, a on se tiče ovisnosti o nekolicini kompanija. Dokument bi ponudio rješenja kako se okrenuti drugim proizvođačima pa na taj način izbjeći ili ograničiti situacije u kojima postoji spomenuta ovisnost o jednom dobavljaču. Spomenuti dokument do kraja godine bit će na razmatranju, a potom možda krene postupak njegove implementacije.

Ništa čudno, još u veljači ove godine je Europska komisija istraživala Huawei zbog sigurnosnih razloga jer je navodno Huawei u europskoj infrastrukturi na kojoj je radio ostavljao "stražnji ulaz" na koji bi potom hakeri lako mogli ući u sustave koji ih zanimaju pa pridobiti sve ono što ih zanima.

Ta je istraga obustavljena, ne toliko jer je Huawei nevin već jer Europa podosta zaostaje za Amerikancima i Kinezima po pitanju 5G tehnologije, a brojni operateri sa Starog kontinenta ovise o tome da im Huawei izvede mrežnu infrastrukturu tako da ona bude spremna kad stigne 5G. Odnosno, najbolje je rečeno - europski operateri ovise o tome da im Huawei omogući 5G. Samim time, ovisnost o kojoj se priča je već prisutna i bit će zanimljivo vidjeti kako je EU misli eliminirati.

Još iz kategorije

CEO Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić uvjeren da prodaja kompanije mora proći

CEO Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić uvjeren da prodaja kompanije mora proći

12.12.2019. komentiraj

Krajem svibnja potpisan je ugovor o prodaju Tele2 Hrvatska United Grupi, a to je posljedica promjene strategije njihova vlasnika Tele2 AB i orijentaciju na švedsko i baltička tržišta jer su prije prodana i druga poslovanja u Europi, ističe Viktor Pavlinić predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska i dodaje kako oni očekuju da će prodaja bi završena u prvom kvartalu sljedeće godine.

5G zračenje nije ništa gore od mikrovalova ili baby monitora

5G zračenje nije ništa gore od mikrovalova ili baby monitora

11.12.2019. komentiraj

Australija je zakoračila u svijet mobilnih mreža pete generacije (5G) pa se konkretno može mjeriti njegov utjecaj ne samo na uređaje i samu mrežu, već i na ljudsko zdravlje. Pa tako dva najveća telekoma u toj zemlji, Optus i Telstra, tvrde da je elektromagnetska energija koju proizvodi 5G jednaka onoj koju proizvode uređaji u kućanstvu, kao mikrovalne pećnice.

Telefonica će odabrati još jednog dobavljača 5G opreme uz Huawei

Telefonica će odabrati još jednog dobavljača 5G opreme uz Huawei

10.12.2019. komentiraj

Španjolski telekom Telefonica kupit će dio temeljne opreme za mobilnu mrežu pete generacije (5G) od Huaweija, ali će uz tog kineskog proizvođača izabrati još jednog dogodine. Time kompanija više neće ovisiti isključivo o Huaweiju, što nudi ipak više mogućnosti i prostora pri dugoročnom planiranju.